3 tudományosan megalapozott konyhai trükk

Diétás rizs, foltmentes alma és szaftos, puha hús - mindegyikre van megoldás. Mutatjuk is!

Az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society) saját Youtube-csatornáján most azoknak az életét akarja megkönnyíteni, akik szeretik a rizst, a csirkehúst és a gyümölcsöket, meg persze a pofonegyszerű vagy néha kicsit időigényesebb konyhai trükköket. Részletek a hajtás után! 

1. Felezd el a rizsed kalóriáit!

Száz gramm főtt rizs körülbelül 130 kalóriát tartalmaz, és ebben nagy szerepe van a benne található keményítőnek. A kutatók szerint segíthet, ha a főzővízbe teszel némi kókuszolajat, egészen pontosan az edénybe szórt rizs súlyának harmadát. Persze itt még nincs vége, ha a kókuszolaj után belekerült a rizs is, lassú tűzőn főzd tovább 8-10 percig. De itt még mindig ne készítsd elő a terítéket, mert a főtt rizst 12 órára a hűtőbe kell rakni, és csak némi melegítés után tálalhatod. Macerás? Lehet, de állítólag ezzel a módszerrel akár 50-60 százalékot is le lehet csípni a kalóriákból. Az elv a következő: a keményítő lehet könnyen emészthető és nehezen emészthető (meg rezisztens is). Előbbiek gyorsan glükózzá alakulhatnak, és ha nincs szükségünk olyan sok energiára, akkor zsírként elraktározzuk a maradékot. Az előbb vázolt félnapos hacacáréval viszont a rizsben megnő az emészthetetlen keményítő aránya, és máris nem kell aggódni annyira a kalóriák miatt. 

2. Ne hagyd, hogy megbarnuljanak a gyümölcseid!

Oké, azt elég sokan tudtuk, hogy citromlével kenjük be, hogy az előre feldarabolt alma ne barnuljon meg olyan gyorsan, de mit lehet tenni akkor, ha nem citromízű almát akarunk enni. A tudomány szerint - kapaszkodj meg - ezt a problémát úgy lehet kiküszöbölni, ha egy kis tálkába vizet teszünk abba beleöntünk egy kis a citromlevet, majd az almaszeleteket megmártjuk benne, és ezután egy lezárható zacskóban a hűtőbe pakoljuk a gyümölcsdarabokat. A hatás állítólag ugyanaz, csak az almának alma íze lesz, mert a citromlével csak hígított formában érintkezik. Ja, és ezt a trükköt nemcsak az almáknál lehet bevetni. 

3. Szódabikarbóna a szaftos csirkehús titka!

Ha nincs kedved/időd marinálni a csirkét vagy egyéb húsokat, akkor a szódabikarbóna lesz a tökéletes megoldás - állítja a ACS. Az eljárás egyszerű: a húst meg kell szórni és forgtani egy kis szódabikarbónában, hogy egyenletesen befedje, majd 15 percre be kell tekerni fóliába. Ha ez is megvan, mossuk le a szódabikarbónát, és mehet minden a megszokott kerékvágásban. A videó szerint a magyarázat a következő: ahogyan az idő telik, úgy csökken a hús pH-ja, és ezzel párhuzamosan veszít a szaftosságából. A szódabikarbónának viszont 9-es a pH-ja, ezért lúgos irányba tolja el a hús kémhatását is, és így több vizet tud tárolni, ami jól jön majd sütés közben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra