Állatkertek éjszakája - túl sok ember, kevés állat

Augusztus utolsó hétvégéjén tartották az Állatkertek Éjszakáját, vagyis augusztus 26-án este héttől éjfélig lehetett megismerkedni az állatok éjszakai életével, a gondozók meséltek az este aktívabb állatokról, országszerte vombatokat, oroszlánokat, fókákat és éjszakai pillangókat ígért a program valamint azt, hogy a gyerekek kipróbálhatják milyen állatgondozónak lenni. A visszajelzések szerint azonban nem mindenki érezte magát felhőtlenül. 

A Múzeumok Éjszakája óta gyakorlatilag már mindennek lett éjszakája, így az állatkerteknek is. Idén ötödik alkalommal nyitott ki sötétedés után és készült különleges programokkal a résztvevő 11 állatkert. Az már az előző években is kiderült, hogy nagy az érdeklődés az állatkertek éjszakai élete iránt, így idén is rengetegen gondolták úgy, hogy a nyár egyik utolsó estéjét az állatok között töltik, de a kommentek szerint sokan nem pont abban reménykedtek, amit kaptak. 

Tömeg, sötétség és alvó állatok

A legtöbben az óriási tömeget tették szóvá a szervezőknek, de sokan kritizálták még a világítás hiányát a sétautakon, ami szerintük balesetveszélyessé tette az egész rendezvényt. Voltak, akik arra panaszkodtak, hogy az előbbi két okból állatot nem is, vagy csak alig láttak. Azt mindenki döntse el maga, hogy vajon mennyire lenne életszerű és állatbarát dolog reflektorokkal telepakolni ilyenkor az állatkerteket, vagy hogy mennyire férne rá a reform a biológiaoktatásra, ha az emberek egy része rácsodálkozik, hogy némely állat bizony sötétedés után egyáltalán nem aktív, sőt szeretne egy nyugodt helyen szunyókálni, lehetőleg úgy, hogy senki nem bámulja közben. Mindenesetre a legtöbb résztvevő állatkert kapott ehhez hasonló negatív kommenteket, ezért megkérdeztük a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjét, Hanga Zoltánt, hogyan látja ő a történteket. 

allatkertek ejszakaja 01
Kovács Attila / MTI

A visszajelzés fontos, csak legyen benne konkrétum

"Számos olyan hozzánk érkezett, írásban elküldött vagy élőszóban elmondott, sőt, a vendégkönyvbe beírt véleményt tudnék idézni, amely arról szól, hogy milyen jól is érezték magukat a látogatóink az Állatkertek Éjszakáján. Ezért nem hiszem, hogy méltányos lenne a rendezvényt úgy mindenestül negatívan megítélni. Természetesen épp az emberek sokféleségéből adódóan általános tapasztalatunk, hogy bármennyire is igyekszünk mindenkinek a kedvére tenni, mindig lesznek olyanok, akik valamiért - okkal vagy ok nélkül - elégedetlenségüket fogalmazzák meg. Ha valaki megtisztel bennünket a véleményével, még ha az negatív is, azt mindig örömmel fogadjuk, különösen, ha valami konkrét dologra vonatkozik, mert esetleg kiderülhet belőlük olyasvalami is, amin lehetséges és kell is javítani" - kezdte Hanga Zoltán, vagyis ha ötlete van a jövőre vonatkozóan, azt nyugodtan ossza meg a szervezőkkel. A nyilvános visszajelzések között persze sok olyan is szerepel, ami a szervezők hatáskörén messze túlmutat (belevilágított a szembejövő a másik szemébe a fejlámpájával, vagy beálltak a gyerek elé a fókashow alatt), de ahogy Hanga is fogalmazott, miért is akarnák, hogy bárki elégedetlenül távozzon? "Lehet, hogy az elégedetlenség oka csak félreértés, amit tisztázni lehet (vagy esetleg nem lehet, ez is embere válogatja, de megpróbálni azét érdemes). Lehet, hogy az elégedetlenség oka olyasmi, amit nehéz úgy befolyásolnunk, hogy senki ne legyen elégedetlen (pl. hogy sokan vannak-e). És az is lehet, hogy olyan dolog okozza az elégedetlenséget, amin tudunk javítani. Ezt szívesen meg is tesszük, csak akkor konkrétan tudnunk kell, hogy mivel van probléma, nem csak úgy általában, hogy sokan voltak, nem lehetett látni az állatokat stb." - írta a Dívány megkeresésére a szóvivő.

Egy forgalmas nyári napi vendégsereg volt az állatkertben

Ha egy rendezvény Facebook eseményét több ezren visszaigazolják, ott azért lehet számítani arra, hogy nem néhány száz ember fog lézengeni. Erre fel kell készülni lelkileg, és ennek fényében dönteni arról, hogy ezt vállalva is tudja-e élvezni a rendezvényt. Sőt, idén a Fővárosi Állatkert korlátozta is belépők számát, vagyis "csak" annyian voltak bent, mint egy forgalmasabb nyári napon. "Az elmúlt években azt a megoldást követtük, hogy jöhetett mindenki, aki szeretett volna; a látogatók száma évről évre nőtt, s a tavalyi évben már 15 ezer fő látogató volt az Állatkertek Éjszakáján. Ez azonban egyes helyeken már objektív szempontok alapján is kényelmetlenül soknak tűnt, ezért az idei évben abban maradtunk, hogy 8 ezer fő lesz az irányszám, ha efölötti jegy kel el, akkor beszüntetjük a jegyek eladását. Ezt előre el is mondtuk, hogy korlátozott számban válthatók jegyek. A péntek este 7 órás kapunyitásig kicsit több, mint 5 ezer jegy kelt el elővételben, s végül az este végére majdnem elérte a 8500-at a látogatók száma. Mivel azonban a 8 ezer főt csak akkor haladta meg, amikor már legalább annyian mentek ki, mint be, végül nem volt ok korlátozni azok belépését, akik be szerettek volna jönni. A létszámot összegezve: öt óra alatt csaknem 8500 látogatója volt az Állatkertnek. Ez egy forgalmasabb nyári nap látogatottságának felel meg. Az idei évben már tíz olyan nap volt, amikor 8 ezer fő feletti, tehát az Állatkertek Éjszakáján mérthez hasonló vagy annál magasabb volt a napi látogatószám (március 28., április 16., május 7. május 16., május 21., május 22., május 29., augusztus 13., augusztus 20., augusztus 26.)" - mesélte Hanga Zoltán.

allatkertek ejszakaja 03
Kovács Attila / MTI

A tömeget is máshogy viselik az emberek

"Vannak, akiket már az is kellemetlenül érint, ha rajtuk kívül bárki más részt vesz egy rendezvényen, és vannak, akik a dolog természetes velejárójának tartják, hogy egy népszerű, nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényen bizony igen sokan is lehetnek, mert rajtuk kívül vannak más embertársaik is, esetleg igen nagy számban, akik ugyanúgy kíváncsiak a programra, mint a panaszos. Úgy véljük és azt tapasztaljuk, hogy ez bizony más hasonló rendezvényeken (Múzeumok Éjszakája, Kutatók Éjszakája, vagy akár egy nagy érdeklődésre számot tartó koncert stb.) is előfordul, nem csupán az Állatkertek Éjszakájára jellemző specifikum. Minden ilyen helyszínen, ahol sokan szoktak lenni, előfordulnak hasonló panaszok, hiszen a dolognak az a kulcsa, hogy az emberek fejében többnyire nem az van, hogy "vagyunk mi, és még velünk együtt sok más hozzánk hasonló embertársunk", hanem inkább az, hogy "vagyunk mi, és vannak a többiek, a tömeg". Csak épp az szokott lenni, hogy ezt mindenki így gondolja a tömegben azokról, akik nem velük vannak" - mondta Hanga, aki arról is beszélt, hogy próbálnak dolgozni a megoldáson, de ez egyáltalán nem egyszerű. 

"Természetesen tudjuk, hogy létezik olyan jelenség, amikor valakit zavar az, hogy bizonyos programokat meg kell osztaniuk más embertársaikkal, de rá kell mutassak arra, hogy ennek szabályozására a lehetőségeink korlátozottak. Valójában három megoldás lehetséges:

  • mindenki bejöhet, aki szeretne (a biztonsági határig legalábbis), ha 8 ezren, akkor annyian, ha 15 ezren, akkor annyian - ebben az esetben biztos lesznek, akik panaszkodnak a nagy tömegre.
  • előre eladunk egy meghatározott számú jegyet, és ha elfogy, akkor többet már nem adunk el - ebben az esetben kevesebben lesznek, akik a nagy tömegre panaszkodnak (habár itt sem biztos, hogy senki nem találja a maga szempontjából túl soknak más emberek jelenlétét), viszont lesznek, akik azért panaszkodnak, mert szerettek volna jönni, de már pont nem kaptak jegyet.
  • addig engedünk be embereket, amíg nem lesznek túl sokan, utána viszont megszüntetjük a beengedést - ebben az esetben megint kevesebben fognak panaszkodni a tömegre (bár itt sem biztos, hogy nulla lesz a szám), viszont lesznek, akik arra panaszkodnak, hogy ők eljöttek a meghirdetett nyitvatartási időben, és mégsem jutottak be.

Amint a fentiekből kiderül, nem nagyon képzelhető el olyan megoldás, amely kivétel nélkül mindenkinek megfelel. Csak akkor lenne így, ha az Állatkert, vagy az Állatkertek Éjszakája rendezvény annyira népszerűtlen lenne, hogy csak pár százan lézengenének. De azt mégsem tudjuk hibának tekinteni, hogy nem így van". 

allatkertek ejszakaja 02
Kovács Attila / MTI

Az állatkertek ma már nem ketrecek

Néhányan arra is panaszkodtak, hogy nem látták az állatokat. Ennek egy oka van: az állatok természetes élőhelyükön is szeretnek rejtőzködni, néha az állatkertiek is. "Régebben az állatkertekben az állatok viszonylag szűkös, nagyon egyszerűen berendezett férőhelyen voltak. Az ember odament, és azonnal, 1-2 másodperc alatt megtalálta az állatot. Ma már az állatok tágas és változatosan berendezett mesterséges élettérben élnek, amelyet sokszor nem is lehet egy adott pontból teljesen belátni. Ezért valamivel többet kell szánni arra, hogy az állatot megtaláljuk. Így sem nagyon sokat, 10-20 másodperc figyelmes szemlélődés után jó eséllyel megpillanthatjuk az állatot. Sokan azonban még mindig úgy nézelődnek, mint a régi ketrecek világában, és ha 1-2 másodperc alatt nem pillantják meg az állatot, akkor továbbmennek azzal, hogy "itt nincs is semmi". S ha ez az eset többször megismétlődik, a végén az az érzésük, hogy alig láttak állatot. Ez a korszerű állatkertekben általában ismert jelenség. Volt már olyan, aki azzal jött oda hozzám (méghozzá nappal), hogy micsoda dolog, hogy nem lehet állatokat látni. Erre körbeszaladtam vele az Állatkertnek csak egy kis szegmensét, és egymás után mutattam neki az állatokat. Amire azt mondta, hogy járt már itt, de akkor nem vette észre. Illetve volt azért pár tucat olyan hely is, ahol azt mondta, hogy ja tényleg, ezt látta. Mégis az volt az álláspontja, hogy egyáltalán nem lehet az állatokat látni. És akkor itt jött a kérdés, hogy akkor ez most kinek a hibája, az állatkerteké, akik tágas kifutókat adnak az állatoknak, vagy a látogatóké, akik esetleg nem szánnak elegendő időt az állat megkeresésére. Én meg erre azt mondtam, hogy miért kell feltétlenül hibásnak lennie valakinek? Ez nem hiba kérdése, hanem olyan kérdés, hogy mit érdemes annak érdekében tennünk, hogy minél több állatot láthassunk" - írta nekünk a szóvivő.

Vagyis érdemes nem kutyafuttában meglátogatni az állatkertet, hanem időt szánni rá, nézelődni és megkeresni az állatokat. Akár éjszaka, akár nappal látogat ki az illető, akár tömeg van, akár egy nyugisabb napot fog ki. És figyelembe venni, hogy ahogyan az ember nem tudja elviselni néha a tömeget, az állatok sem mindig vevők a nézők hadára. Ha viszont türelmes az embertársaival és az állatokkal is, akkor nagyon jól szórakozhat. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra