Íme, az egészséges, finom fűszerkert titka

Zanza!

A fűszerkert az a fajta luxus, ami bárki számára elérhető, hiszen nem kell hozzá kertes házzal rendelkezni, sőt, még balkonra sincsen szükség. A fűszernövényeket ugyanis akár a konyhában is könnyen nevelheti, cserébe viszont mindig friss alapanyagokkal dolgozhat, a többletet meg el is teheti télre.

GettyImages-157590503
Fotó: Frank van den Bergh / Europress / Getty

Honnan?

Amikor összeállítaná a saját fűszerkertjét, jogosan vetődik fel a kérdés, honnan érdemes beszerezni a növényeket. A hipermarketekben ugyanúgy kaphatóak, mint a kertészetekben, de vajon melyik a jobb beszerzési forrás? A válasz természetesen a kertészet, de nem azért, mert a hiperek rosszabb minőségű növényeket kínálnának: ők is ugyanúgy a kertészetekből szerzik a fűszernövényeket. A tárolásuk azonban a nagy áruházakban nem olyan, mint az erre szakosodott boltokban, így a növények náluk csak rövid ideig bírják ki.

Az első fontos teendő, ha fűszernövényt vesz, hogy át kell ültetnie friss, tápanyagdús földbe. Az ilyen növények többsége nem szereti a pangó vizet, valamint a túl mély cserepet sem. Egy virágláda jó választás lehet, de mindenképpen inkább szélesebb, sekélyebb ültető edényt válasszon, semmint nagyon mélyet. Az edénynek legyen jó vízelvezetése, különben a növény gyorsan tönkremehet (bár ez minden növényre vonatkozik, nem csak a fűszerekre). Az aljára kerüljön egy réteg kavics, erre a jó minőségű virágföld, majd maga a fűszernövény.

GettyImages-514559407
Fotó: Casarsa / Europress / Getty

Hová?

A fűszernövényeket a konyhában használjuk a legtöbbször, így logikusan ott is érdemes tartani őket. Ez persze csak abban az esetben igaz, ha elegendő fényhez jutnak. Sok lakásban a konyhának egyáltalán nincs is ablaka, így ilyen esetekben a növények sem maradnak meg ott sokáig.

„A legtöbb fűszernövény a napos helyet kedveli, néhány fajta (bazsalikom, metélőhagyma) a tűző napot kevésbé tűri. A fűszernövényeket szinte naponta kell locsolni, mivel a pangó víz árt nekik, de a kiszáradástól is óvni kell őket. Ezzel némileg összefügg, hogy minél nagyobb térfogatú ültetőközegben van, annál jobban tartható. A kis cserepekben kapható növénykéket érdemes tehát egy nagyobb ládába cserépbe ültetni, méghozzá jó minőségű fűszernövény földbe” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök, aKertelünk Kftügyvezetője.

GettyImages-455446705
Fotó: Westend61 / Europress / Getty

Hogyan?

Sajnos, a lakásban tartott növények esetében is előfordulhat, hogy betegségekkel, gombákkal, vagy kártevőkkel kerül szembe az ember. Azonban a megszokott vegyszeres védekezéssel óvatosan kell bánni, hiszen ezeknél a növényeknek a levelek és a szárak az ételekhez felhasznált részeik.

„Mivel olyan növényekről van szó, amelyeket később elfogyasztunk, ne használjunk vegyszereket. Sajnos így a gombák ellen nem sokat tehetünk, ha egy levél foltos lesz, le kell vágni, egészen a tövénél. Ha rovarokat találunk a növényen, akkor azt kézzel csipegessük le, majd az egész növényt alaposan lemosva a fel nem fedezett kártevőket is eltávolíthatjuk. Ebből is látszik, hogy a fűszernövény kertben lévő növényeket rendszeresen, 2-3 hetente frissítenünk kell, hiszen előbb-utóbb valamilyen kártevő, vagy betegség megvetheti a lábát.

Sokszor kérdés a fűszernövények rendszeres tápoldatozása. A tápoldatok olyan oldott ásványi anyagokat, sókat tartalmaznak, amelyeket a növények felhasználnak, magukba építenek. Ezek folyamatos utánpótlása erősebbé teszi a növényt, azok gyorsabban, nagyobbra nőnek. Pontosan ezért egészséges a friss fűszernövények fogyasztása, hiszen ezzel mi is hozzájutunk a fontos tápanyagokhoz” – fűzi hozzá a szakértő.

Blogmustra