A kertet is védenie kell a kánikulától!

A kánikula nem csak az embereket, hanem az állatokat és a növényeket is megviselheti. Ez igaz a kertre is, hiszen ilyenkor az egyébként színpompás és élettel teli terület lassan akár tönkre is mehet. Hogy ez ne következzen be, mindenképpen gondoskodnia kell a megfelelő vízutánpótlásról, és be kell tartania néhány szabályt. Ha így tesz, akkor a kert is épségben vészelheti át a forró napokat.

Öntözés

A nagy melegben nagyon fontos, hogy az öntözést jól időzítsük. Míg nekünk nagyon is jól esik a legnagyobb forróságban egy kis víz, tusolás vagy úszás, addig ez a növények számára káros is lehet. Ha napközben öntöz, akkor egyrészt ön is könnyen rosszul lehet a nagy melegtől, másrészt a levelek, melyeket ér a víz, megéghetnek.

Kánikula idején vagy kora reggel, a hajnali órákban, vagy késő este érdemes öntözni. Ekkor egyrészt az idő is kellemesebb, másrészt a párolgási veszteség is elenyésző. A hajnali munka mellett szól az is, hogy ezzel csökkentheti például a gyepfelületek gombásodásának veszélyét, és talán a csigák is kevésbé lesznek jelen a kertben. Ennek oka, hogy nap közben kiszárad a talaj, és este sem változik ez a helyzet, így az említett kártevők szaporodása és mozgása sokkal korlátozottabb lesz. A csepegtető öntözés esetében a párolgási veszteségen túlmenően nincsenek különösebb megszorítások, mivel itt a leveleket nem éri nedvesség.

Árnyékolás

Azzal, hogy a kertjét árnyékolja, kisebb párolgást, nagyobb folyadékmegtartást érhet el, ami a növények szempontjából létkérdés lehet. Egyrészt takarhatja a talajt, másrészt tényleges árnyékot adhat a kertnek.

Talajtakarás esetében mulcsot érdemes használni. A lényege, hogy nem hagyja olyan gyorsan kiszáradni a talajt, így a növények sem sínylik meg annyira a meleget. Használhat fenyőkérget, kavicsokat, de akár a kertben levágott füvet is alkalmazhatja erre a célra. Először ki kell szárítani, és amikor más szalmaszínű, akkor takarhatja vele a talajt. Tény, hogy ez nem a legszebb megoldás, de hatékony, és a kánikulában ez a fontosabb.

„A kert árnyékolása biológiai és mechanikai megoldásokkal lehetséges. Az előbbi a fák, sövények ültetését jelenti. Idővel a fásszárú növények megnövekednek a kertben és termetüknek és a lombminőségüknek megfelelően árnyékot vetnek. A sűrű növekedésű sövények (pl. a nyírt Leyland-ciprus, tuják és borbolyák) és a tölgyek, juharok és kőrisek idős korukban mélyárnyékot adnak. Gyengébb, ún. szórt árnyékot biztosítanak a füzek és a nyírfák a kertben. Mechanikai árnyékolás nagy felületen különböző sűrűségű és színű hálókkal vagy ún. napvitorlákkal lehetséges. Általában a növényi árnyékolók zöld színűek, mert a növények által hasznosítatlan zöld fényt verik vissza. A hálós árnyékolók mellett a különböző építmények: a ház, lodzsa, kerti fedett pihenő, a falak is árnyékot biztosítanak. Ezek az építmények télen-nyáron árnyékot vetnek, ezzel a kerttervezésnél és a növények ültetésénél is számolni kell” - mondja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. ügyvezetője.

Kertrendezés

A kiültetések és átültetések időszaka nem a kánikula. Ha mégis muszáj ebben az időpontban megtenni ezt a lépést, akkor tartsa szem előtt, hogy kisebb növények gyökérzete még fejletlen, közelebb esik a talajszinthez, így könnyebben kiszáradhatnak. Átültetés esetében is a nagy meleg okozta sokkhatással kell számolni.

„Nyáron az átültetésnél sokan változatlan méretűnek hagyják meg a frissen fejlődő hajtásokat, miközben a gyökerek megsérülnek, megkurtulnak. Ezért az átültetett növények lombját is metssze vissza a megmaradó gyökérmennyiségnek megfelelően. Az átültetés után a nyár és ősz további részében egyéni árnyékolást is érdemes kialakítani a napsütés ellen, pl. bambusz/gyékény szövettel. Ezzel a módszerrel a növény túlélési esélyei jelentősen növekedhetnek” – tanácsolja a szakértő.

Ha elkerülhetetlen az át-, vagy kiültetés, akkor gondoskodjon növénye árnyékolásáról is: lehetőleg olyan helyet keressen számára, ami félárnyékban van, mert itt a talaj kevésbé szárad ki. Emellett naponta akár többször is öntözze a frissen (át)ültetett növényt, hogy nagyobb eséllyel élje túl a kánikulát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek