Miért pont egy ősrégi betűtípust használ az összes mém?

Nehéz elkerülni a vicces - vagy annak gondolt - képes szöveges feliratokat, ha a netre téved az ember, a macskáktól a politikáig mindenre találni vicces reakciót. Arról azonban tuti sosem gondolkodott, hogy miért ugyanolyan mindig a betűtípus a képeken? Ennek ment utána egy nagyon érdekes cikkben a Vox magazin. 

A betűtípus eredeti brosúrája 1965-ből
A betűtípus eredeti brosúrája 1965-ből

 A mémekre használt betűtípus 1965-ből származik és Impactnak hívják. Tervezője, Geoff Lee 2004-ben mesélte el a Typophile fórumon, hogy fémből metszette ki az Impact fontkészlet összes betűjét. Néhány évvel később Lee eladta a Stephenson Blake cégnek. A Blake már a korai marketinganyagaiban is az Impact jó olvashatóságát hangsúlyozta, amit képekkel is illusztráltak. A betűtípus rendkívül karakteres, jól olvasható akár fotós háttéren is, nem volt szükség fekete háttérre vagy kiemelésre, hogy el lehessen olvasni, mi van a képekhez írva. Ezért nagyon kedvelt például magazincímlapokon a mai napig.

Az Impact célja az volt, hogy kitűnjön a többi szöveg közül - nagyon hasonló betűtípus a Haettenschweileri s, csak kissé keskenyebb - és ez sikerült is neki. De miért pont ez lett az internetes mémgyárosok vicces fotóinak kedvence? Úgy, hogy a Blake-től a jogok végül a Monotype nevű céghez kerültek, aki viszont átadta a használtai jogokat a Microsoft számára.

A végső győzelem azonban 1996-ban jött el, amikor az Impact lett az egyik olyan betűtípus, ami megjelent az interneten, és beépítették a Windows 98-ba, amit akkor mindenki használt. Persze ott volt még az Arial Black és a sokat szidott Comic Sans is, ám a verseny győztese egyértelműen az Impact lett.

A mémeket a népek Ms Painttel és Photoshoppal készítették, de a weboldalakon feltűnő online mémgyártó eszközök is ezt használják. Végül 2003-ban elkészült a mémek mémje a sajtburgert kunyeráló macskával, ami elsöpört minden mást. Manapság fekete keretet kapott a betű, de ez nem változtat a tényeken.
Persze voltak próbálkozások más betűkkel kapcsolatban is, de senki nem tudta lesöpörni az Impactot, ami úgy tűnik, tartósan a mémek betűje marad.

Mustra