Az offline navigáció se visz be a susnyásba

Mikor külfödre megy nyaralni, minden olyan kérdés, mint hogy lesz-e törülköző, vajon a parkolóra néz-e a szoba,vagy hogy vajon az egy hétből hány napig lesz botrányos az időjárás eltörpül amellett, hogy egyáltalán hogyan talál oda. A régi, egész szélvédőt beterítő térképezés után jött a GPS navigáció, legújabban pedig a telefonra letölthető alkalmazások, amelyeket akár offline módban is alkalmazhat, azaz nem fogyasztja le a mobil internetkeretet – ami külföldi utazás során nem utolsó szempont, mivel internetezni onnan meglehetősen drága dolog. 

Viszonylag sok olyan alkalmazás van, ami azt ígéri, hogy offline módban is odatalál vele, ahova szeretne. Megnéztünk többet is, de sokról már a legelején kiderült, hogy szinte teljesen használhatatlan. Jobb esetben ez már otthon, a letöltés után, az első megnyitáskor egyértelmű, rosszabb esetben csak használat közben. Egyszer például Párizsban szerettem volna eljutni a Virgin Megastore-ba, de a Tripadvisor offline térképe – akár a megadott címre, akár magára az üzlet nevére kerestem rá – mindig ugyanoda vezetett: egy bokorba a Petit Palais mellé. Ő minden egyes alkalommal nagyon örült magának, hogy odaértünk az úticélhoz, én nem voltam ilyen elégedett. Ehhez képest olyan navigációs programot találni, ami tényleg használható és megbízható, ráadásul offline módban is működik, viszonylag nehéz. Ennek ellenére bemutatjuk azt a néhány típust, amire nyugodtan rábízhatja magát, mert a bokorba nem viszik, maximum kerülőúton jut el az úticélig. Amire azért figyeljen, hogy a GPS navigáció adatforgalom nélkül néha kicsit körülményes, azaz későn reagál, így előfordul, hogy utolsó pillanatban jelzi, ha épp kanyarodni vagy sávot váltani kell, ezért mindig legyen nagyon körültekintő és óvatos, és - ha nem egyedül utazik -, akkor az élő mitfárer segítségét is nyugodtan kérje ki maga mellett. 

Nokia Here

Android

iOS

Elérhető minden mobilplatformon és ingyenes. Offline módban az után tudja használni, ha letöltötte a megfelelő térképet, amik egyébként meglepően kevés helyet foglalnak a készülékén, ami szintén nagy pozitívum. Autós tájékozódásban ez tűnt a legmegbízhatóbbnak, ugyanis ugyanazt a vonalat ez ajánlotta általában a legkevesebb felesleges keringéssel és ez követte leggyorsabban a GPS-jelet. Kimondottan jó, hogy tömegközlekedéses útvonalat is lehet vele terveztetni, viszont azon még bőven van fejleszteni való, ugyanis egy sima, egy átszállásos útvonalat is meg tud bonyolítani annyira, hogy az ember inkább el sem indulna (a galériában ezt is megmutatjuk). A másik negatívuma, hogy nagyon hiányzik belőle az, hogy a térképen is jelölje annak az utcának a nevét, amire rá kell fordulni, mert egy utolsó vizuális megerősítés azért jól jönne mielőtt újra kell tervezni az egész útvonalat. Mindezek ellenére a Nokia Here térképe messze a legjobb választás, ha éppen offline térképet keres. Az egyetlen hibája, hogy sajnos nem beszél magyarul, így az angol, német vagy olasz nyelven értők bízhatják rá magukat teljes lelki nyugalommal. FRISSÍTÉS: Gyakorlatilag a cikkünk megjelenésével egy időben adta ki a Nokia azt a frissítést, ami már a magyar nyelvet is tudja, így ezt a hibát is megoldották. 

Sygic GPS

Android

iOS

Igaz, csak az egyhetes tesztverzió van ingyen, addig viszont nagyon jól ki lehet használni a Sygic navigációját, főleg, ha épp ennyi időre megy nyaralni. A hét nap leteltével a program felajánlja a kedvezményes vásárlást, aminek fő hibája, hogy országokra bontva tudja megvenni a térképeket, így minél messzebb megy, annál drágább lesz (esetleg előnye, hogy nem kell megvenni egész Európát egyben?). Pedig nagyon jól használható lenne a Sygic, mivel tényleg minden benne van, talán kicsit túl sok is. Erőssége az, ami egyben a gyengesége is, ugyanis van egy olyan funkciója, ami a hasznos helyek névre hallgat, és bekapcsolva tényleg az égvilágon mindent felpakol a térképre. Persze konfigurálható, de amíg egyenként beállítja, mi az, ami tényleg érdekli és mi az, ami annyira nem, az egy kissé időigényes. A legjobb része az alkalmazásnak, hogy válogathatnak ismert emberek hangvezérlésből is. Egyelőre a Simpson család rajzfilmhősei közül Homer Simpson, illetve Mr. Burns ad utasításokat angol nyelven, de Snoop Dogg rapper navigációját is lehet követni. 

CoPilot GPS

Android

iOS

A CoPilot GPS legnagyobb hibája, hogy nem igazán tudja eldönteni, hogy most angol nyelvű vagy magyar nyelvű alkalmazást fejleszt-e. Maga az alkalmazás angol, de néhány dologban magyar. Például magyarul beszél és magyarul olvassa fel az angol kifejezéseket is, fonetikusan. Pédául szépen megkér, hogy adja meg a "house numbert" így fonetikusan, a "city name" esetében azt is tudja, hogy a magyarban "tyé"-nek kell ejteni a "t" és az "y" találkozását, de néha elirányít ilyen-olyan streetre is. Egyébként útvonatervezésben nagyon jó, akár külön biciklis útvonalakat is ajánl és könnyen átlátható, bár vannak kisebb furcsaságai. Egyik reggel például kijelentette, hogy a munkahelyem tiltott zóna, majd mikor már javában bemerészkedtem a tiltott zónába és még úgy 6 órát terveztem is ott ülni, akkor megkérdezte, hogy kellemes helyre megyek-e – ami alatt persze lehet, hogy a kólaautomatát értette, de azért ez mégsem valószínű.  Ugyanakkor az is idegesítő, hogy hiába érkezik meg a célhoz, hiába nyugtázza ezt az összes lehetséges módon, az alkalmazás maga még jó 15 perc elteltével is fut a háttérben, vagyis meríti az akkumulátort, és a telefon folyamatosan kiírja, hogy épp a helyzetemet használja. Ezt egyébként a többi navigációs applikáció galériájában meg is nézheti. Ha egy következő frissítésnél legalább ezt a hibát kijavítják, akkor sokkal nagyobb lendülettel lehet használni a CoPilotot. 

Maps.me

Android

iOS

Szintén letölthető térképekkel pakolták tele a Maps.me navigációs alkalmazást, itt is országonként válogathat, amik egészen kevés helyet foglalnak. Arra azért figyeljen, hogy néha országokon belül is több térképet kell letölteni. A baj vele, hogy ezt használva kicsit hibrid érzése támad az embernek, ugyanis konkrét házszámokra nem tud keresni olyan egyszerűen. Sokkal inkább találja meg a közeli buszmegállókat, de ugye miért menne buszmegállóba vagy villamosmegállóba autóval? A másik nagy problémája, hogy a kezelőfelület beleolvad a térképbe, ezért kissé nehézkes előbányászni onnan a keresőfunkciót és bepötyögni a keresett helyett. Ha szeretné, ajánl is helyeket a közelben, például megmondja, hogy hol a legközelebbi bankautomata vagy látványosság. Ennél a funkciónál pedig arra kell felkészülni, hogy a lista nem teljes, ráadásul előfordul olyan is, hogy egy 20 kilométerre lévő automatát hamarabb ajánl, mint egy 500 méterre lévőt, amiben nem igazán érteni a rációt. Viszont elérhető Apple okosórára is az alkalmazás, így akár az ójára pillantva is tájékozódhat, hogy merre kellene menni. 

Áthidaló adatforgalmi lehetőségek

Persze van arra is lehetőség, hogy az adatforgalomról, és ezzel együtt például a Google jól működő navigációjáról, vagy az Apple saját fejlesztésű térképéről, esetleg a Waze közösségi dugóelkerülési alkalmazásról ne kelljen lemondania. Az összes mobilszolgáltatónál vehet roaming adatforgalmat is, aki napi eléréssel is, így legalább az oda-vissza úton biztosan megtalálja azonnal a megfelelő kereszteződést. Sokan vesznek ilyenkor helyi SIM-kártyát is, olyan tarifával, amiben adatforgalom is szerepel, ha így dönt, természetesen feltöltőkártyás, azaz pre-paid típust válasszon. A UPC Wifi lehetőségéről már írtunk, ráadásul külföldön is tudja használni, ez azonban az autópályán biztosan nem fogja megmutatni, hogy melyik kijáratot kell keresnie. Budapesten főleg séta alkalmával pedig rácsatlakozhat az ACE Telecom WiFiZone helyein az internetre. Egyelőre éttermekben, szállodákban, rendezvényeken elérhető ez a szolgáltatás, de folyamatosan bővül az ingyenes, de gyors és megbízható wifit adó helyek köre. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra