Gyilkos kutyatáp gyártásával vádolják a Purinát

Hatalmas botrány lehet, ha bebizonyosodik, hogy az amerikai Nestlé Purina PetCare Company állateledelgyár termékeiben olyan mérgező adalékanyagokat használ, melyek állatok és emberek számára egyaránt veszélyesek - számol be róla az NBC cikke. Ezzel vádolja ugyanis egy kaliforniai férfi által benyújtott perindítvány a céget, azt állítva, hogy az ő elpusztult kutyája mellett több ezer kutya megbetegedését illetve halálát okozhatta a cég Beneful nevű szárazeledele. Megkérdeztük a magyar Nestlét, forgalmazzák-e itthon ezt a kutyatápot, és tervezik-e a visszahívását.

A kaliforniai Frank Lucido szerint családjuk három kutyáját - egy négy éves németuhászt, egy nyolc éves angol bulldogot és egy 11 éves labradort – tavaly decemberben kezdték el a Beneful táppal etetni. Január végére a három állat közül egy elpusztult, kettő pedig megbetegedett. A boncolás belső vérzésre utaló jeleket tárt fel, illetve bevérzéseket a májon. Hasonló tünetekkel került állatorvoshoz a család németjuhásza is, nem sokkal a bulldog halála előtt. A németjuhász végül megúszta, most mindkét életben maradt kutya megfigyelés alatt áll.

3000 eset, azonos tünetek

Az állatorvosi vizsgálat során belső vérzésre és a máj működési zavarára derült fény, mely lehet mérgezés tünete - mondta a család ügyvédje az NBC-nek. A család házát épp felújítják, így három kutyájukat három különböző lakásban tartották az elmúlt két hónapban.  "Mind a három kutya más-más hatásoknak volt kitéve" – vázolta a tényeket Jeffrey B. Cereghino, a Lucido családot képviselő ügyvéd, amikor az azonos tünetek lehetséges hátteréről beszélt. " Az egyetlen, ami mindhármuknál megegyezett, az a kutyatáp" - mutatott rá az ügyvéd.

Illusztráció
Illusztráció

A történet azért kerülhetett be a hírekbe, mert Lucidoék történetéhez kísértetiesen hasonló panaszokról számoltak be már más vásárlók is, akik ezzel a termékkel etették az állataikat. Eddig már több mint 3000 online bejelentés érkezett a a Beneful táppal kapcsolatban többek közt belső vérzésről, a májfunkciók csökkenéséről vagy a máj teljes leállásáról, hányásról, hasmenésről és súlycsökkenésről. A felperes állítása szerint a megbetegedésekről a Beneful táp tehet, ezen belül is két adalékanyag: a propilén-glikol és a mikotoxinok a lehetséges egészségkárosító tényezők.

De mik ezek?

A propilén-glikolt leginkább fagyállóként ismerhetjük, mely rendkívül veszélyes az állatokra. A Nestlé Purina a honlapján ugyanakkor arra hivatkozik, hogy ez a vegyület az FDA által elfogadott élelmiszeradalékanyag, melyet az Egyesült Államokban emberi fogyasztásra készült élelmiszerekben is teljesen legálisan használnak, többek közt a salátaöntetekben és a süteményporokban. Magyarországon rágógumikban és aromákban lehet megtalálni.

mikotoxinok legikább a gabonafélékben fordulnak elő, melyek a Beneful egyik jelentős alapanyagai. A toxinok veszélyt jelenthetnek a kutyákra és az emberekre egyaránt. Cereghio közlése szerint egyelőre adatokat gyűjtenek és ellenőrzik a termékeket a toxinokra.

A Nestlé Purina a vádakra reagálva közleményt adott ki. "Hisszük, hogy ennek a beadványnak semmilyen alapja nincs, és határozottan meg fogjuk védeni magunkat és a márkánkat. Korábban már két per is indult a Benefullal kapcsolatban hasonlóan alaptalan vádakkal, mindkettőt elutasította a bíróság".  

Nem ez volna az első eset

Korábban volt már egy hasonló ügye a cégnek, melyből végül kártérítéssel jöttek ki. Akkor a Purina és a Waggin' Train LLC egy pénzalapot hozott létre 6,5 millió dollár értékben, mely azokat a gazdákat kompenzálta, akik úgy vélték, az állatuk amiatt betegedett meg, hogy a cég által piacra dobott, kínai beszállítótól származó szárított marhát ették.

Az FDA jelentése szerint a kutyarágókák, melyek nagy részét Kínából importálták, legalább 1000 kutya halálát okozták, 4800 megbetegedéssel hozták összefüggésbe őket, és három ember is megbetegedett tőlük.

A kártérítési lehetőség 2013 januárjáig volt elérhető, amikoris a cég úgy döntött, visszahívja a terméket. A Purina akkor is folyamatosan azt hangoztatta, hogy vizsgálataik szennyeződést nem mutattak ki, és a termékük bátran fogyasztható. 

A jelenlegi, Benefullal kapcsolatos perindítvány esetében a cég azzal érvel, hogy csak a közösségi média félretájékoztatása révén merült fel, hogy a problémát a Beneful okozná.

Mit esznek a hazai kutyák?

 
beneful

Mivel a Beneful hazánkban is kapható, joggal merül fel a kérdés, tervez-e bármilyen lépést a magyar leányvállalat? A  Nestlé Hungária megkeresésünkre az alábbi választ adta, melyet változtatás nélkül közlünk.

"A Nestlé Hungária Kft. nem forgalmazza Magyarországon a Beneful márka termékeit. A Beneful kiváló minőségű, tápláló állateledel, amelyet kutyák milliói esznek nap mint nap. A Nestlé Purina elkötelezett a vásárlók és kedvenceik iránt, termékeit a legszigorúbb takarmánybiztonsági és minőségi kritériumok szerint gyártja illetve forgalmazza, így továbbra is garantálja a Beneful tápok kiváló minőségét."

Mivel azonban a Nestlé nem kizárólagos importőr, a Beneful tápok kaphatóak Magyarországon is: a kereskedők, webshop tulajdonosok bárhonnan behozhatják a kutyatápot, akár külföldi kiskereskeskedésből is megvásárolva azt, ha ez megéri nekik. Az is biztos, hogy bárhonnan is érkeznek ezek a tápok, biztosan a Nesté gyártja őket, így némiképp meglepő a cég közleménye.

Azt egyelőre érdemes tudni, hogy a tápokat nem hívták vissza, és jelenleg nem szerepelnek az Európai Unió riasztási rendszerében, a RASFF-ban. Ha ellenőrzni akarja az ön által használt állateledelt, kattintson ide, és nézze meg, hogyan áll az eledel bizalmi indexe.

A visszahívásnak szigorú szabályai vannak, és lehet önkéntes illetve hatóságok által elrendelt. Az önkéntes visszahívást elindíthatja a gyártó, forgalmazó vagy a importőr, ha úgy ítéli meg, hogy a terméke nem felel meg a vonatkozó szabályoknak. A másik eset, ha valamilyen feltárt hiányosság, vagy egészségügyi veszély miatt a hatóság vonatja ki a forgalomból a terméket. Ebben az esetben a forgalmazónak azonnali kötelessége megszüntetni az adott termék forgalmazását, amint tudomására jut a kivonás ténye.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra