A sparos, auchanos és tescos narancsok a legjobbak

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a narancsokat vizsgálta februárban. Tíz, a hazai kereskedelemben leginkább előforduló fajtájú és származási helyű narancsot vetettek alá laborvizsgálatoknak is. 302 különböző hatóanyagra és azok bomlástermékeire végeztek méréseket, és nem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat sem. A harmadik a spanyol Navelina narancs lett a Tescoból, a második a szintén spanyol Salustiana bio narancs lett az Auchanból, az első helyen pedig a sparos Navel görög narancs végzett. 

A laboratóriumban végzett teszt megnyugtató eredményeket hozott, a bio tényleg bio, vagyis a mintákból semmilyen növényvédőszer-maradék sem volt kimutatható. A narancsok minden előírásnak megfeleltek. A minták határérték feletti mennyiségben egyáltalán nem, kimutatható mennyiségben azonban tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradékot, ám ezek gyümölcsrészbe való bejutása rendkívül alacsony.

A héjban minimális mennyiségű vegyszert találtak

Kísérleti jelleggel megvizsgálták a megmosott és lereszelt narancs héját és külön a narancsvelőt is: a szermaradék jellemzően csak a narancshéjban volt kimutatható, ott is csak igen kis koncentrációban. Fontos tudni, hogy ezen termékekből több (esetenként több száz) kilót kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez. A NÉBIH tanácsa, hogy, aki a növényvédőszer-mentes termék fogyasztását preferálja, az keresse a kezeletlen héjú vagy ökológiai termesztésből származó (bio) gyümölcsöket.

stockfresh 471125 ripe-oranges-pile-with-an-orange-sliced sizeM
Fotó: Stockfresh

C-vitamin viszont bőven van benne

Valamennyi minta bőven meghaladta a cukorsav aránynál előírt minimum értéket és a létartalomra vonatkozó előírásoknak is megfeleltek. A termékek többsége tartalmazta a narancsra általában jellemző 40-70 mg/100g C-vitamin mennyiséget, tehát egy narancs elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitel több mint felét.

A kóstolás

A kedveltségi teszten íz, illat, szín, hámozhatóság és héjvastagság szempontjából vizsgálták a gyümölcsöket. A kóstolók – nem meglepő módon – az édesebb, vagyis magas cukorsav arányú gyümölcsöket találták jó ízűnek. Mielőtt megrohamozza a boltokat, jó ha tudja, hogy nem mindenhol tartják ugyanazt a fajtájú narancsot, így üzletenként eltérő lehet a gyümölcsfelhozatal. A vizsgálat részletes eredményeit itt találja

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra