Mustár nélkül mustráltuk a virsliket

A virsli nemcsak szilveszterkor kerül az asztalra, és sok híve és ellenzője van. A kínálat talán azért olyan széles körű, hogy senki se maradjon ki. Hatan ültünk egy asztalhoz, hogy megvizsgáljunk 15 fajta virslit, ami még mindig a teljes választék szűk szelete: a csomagolásra, ízre és illatra voltunk kíváncsiak.

Baroni Bécsi Würstchen, 243 forint/200g

Kicsit füstös az illata, többen azt feltételezték, hogy ez a Füstli. Az egyik tesztelő foga alatt roppant egy kis porcogószerű valami, állítása szerint „ez nagyon rémisztő volt". Ettől eltekintve, nagyon finom, ízletes, nem műbeles virsli!

A maximális 5 pontból, négyet ért el.

Összetevők:

55% sertéshús, 5% marhahús, víz, burgonyakeményítő, nitrites pácsó (jódozott só, tartósítószer: nátrium-nitrit), fűszerkeverék, fűszerkivonatok, dextróz, stabilizátor: difoszfátok, polifoszfátok; ízfokozó: nátrium-glutamát; élesztő, antioxidáns: aszkorbinsav, színezék: kárminsav, aroma, sűrítőanyag: guargumi; szójafehérje, savanyúságot szabályozó anyag: nátrium-karbonátok. Mustárt, szóját tartalmaz. Nyomokban búzát, tojást, tejet, pisztáciát, mandulát és zellert is tartalmazhat.

Összetevőkben viszont nem annyira ideális: csak 60% húst tartalmaz és emellett rengeteg tartósítószert, ízfokozót, stabilizátort és aromát.

Nitrites pácsó

A nitrites pácsó (E249, E250) a legtöbb húsipari terméknek, így a virsliknek is igen gyakori összetevője. Szép színt ad a húsoknak, és felerősíti a pác aromáját, emellett segít, hogy minél több vízből, zsírból (és minél kevesebb húsból) lehessen a termékeket előállítani. Vizsgálatok alapján fogyasztása számos egészségügyi kockázatot rejthet (pl. gátolja a vas felszívódását; degeneratív elváltozásokat idézhet elő a belső szervekben). A legnagyobb veszélyt mégis az jelenti, hogy a nitritekből emésztés illetve sütés során erősen rákkeltő nitrózaminok keletkezhetnek. Elfogadható napi beviteli mennyiség 0.06 mg/kg nitrit-ionra vonatkoztatva. Forrás: Vitamin Sziget

Orsi Baromfi Virsli, 469 forint/240g

Alig van íze, de az is roppant kellemetlen. A teszt végén, amikor kiderült, hogy melyik tálkában melyik termék volt, mindenki megdöbbent ezen az eredményen. Az Orsi virsli gyerekkorunk kedvenc virslije volt, és jellegzetes ízre emlékeztünk, amit a teszten sajnos nem adott vissza. És mennyi E-betű van benne??!! Műbeles virsli.

A maximális 5 pontból, 2,75 pontot ért el a kóstolón.

Összetevők:

Gépi csontozású baromfihús (47% csont is??), víz, baromfihús (7%), baromfibőr, mechanikusan lefejtett baromfihús, sertésszalonna, szójafehérje, étkezési só, fűszerkeverék: paprikakivonat, stabilizátor (E451), glükóz szirup, fűszerek és fűszerkivonatok, ízfokozó (E621), szárított zöldség (fokhagyma), antioxidáns (E316), stabilizálókeverék {sűrítőanyagok (E417,E415,E407a), zselésítőanyag (E508), dextróz}, füstaroma, színezék (kármin), tartósítószer (nátrium-nitrit).

100 g termék átlagos energiatartalma 256 kcal.

Összetevőkben viszont nem annyira ideális: 47% csont és baromfihús és csak 7%-ban tartalmaz rendes húst". A tartósítószer, ízfokozó, stabilizátor és aroma ebben a termékben is megtalálható dögivel. Arról már nem is beszéljünk, hogy túl sok az E-betű: E621 nátrium-glutamát, E451 trifoszfát, E316 nátrium-izo-aszkorbinsav, E508 kálium klorid-zselésítő anyag, E417 sűrítőanyag, stabilizátor; E415 xantángumi sűrítőanyag, stabilizátor; E407a-karragén, feldolgozott euchemamoszat, sűrítőanyag, stabilizálószer, zselésítő anyag, emulgeálószer. Érdekes, hogy némely szexuális síkosítógél, valamint egyes óvszerek is tartalmaznak karragént.

Wagner & Delicat - Frankfurti virsli, 949 forint/480g

Az egyetlen olyan virsli a teszteltek közül, amelyik párban van, ezért kulturáltan szervírozható! Ráadásul – ha már a kiszerelésről beszélünk –, érdemes megemlíteni, hogy a takarékosság és a minőségmegőrzés jegyében 4 × 2 darabos elkülönített zsugorfóliába csomagolják. Enyhén füstölt és nagyon roppanós, nem rossz, de a jó nem ilyen! Nem műbeles virsli.

3,75 pontot kapott az ötből.

Összetevők:

Nagyon fura, hogy 84% húst tartalmaz, mégsem ízlett a kóstolók felének... Sertéshús (84%), szalonna, ivóvíz, étkezési só, fűszerek, tartósítószer: nátrium-nitrit, laktózmentes.

Ha nem íz alapján vásárolnánk a virsliket ez az elsők között szerepelne, ugyanis kevés benne a nem odaillő szer. Legalábbis a címkéje szerint.

Baroni Frisli, 299 forint/2x140g

Nagyon vékony kis virslicske, és igen kellemes, füstölt illattal. Azt hittük, az íze is jó lesz, tévedtünk! Az előnye, hogy legalább nem műbeles.

3,25 pontot kapott az ötből.

Összetevők:

62% baromfihús, ivóvíz, szalonna, savanyúságot szabályozó anyagok: kálium-laktát, nátrium acetát; étkezési só, szójafehérje, fűszerkeverék (emulgeálószer: difoszfát, antioxidánsok: citromsav, nátrium-izo-aszkorbát; ízfokozó: nátrium-glutamát, aroma, fűszerkivonatok), természetes folyékony füstaroma, tartósítószer: nátrium nitrit.

100 g energiatartalma 236 kcal.

Itt aztán sok az adalékanyag: nátrium-acetát E262, tartósítószer, difoszfát: Maximum napi beviteli mennyisége 70 mg/testsúlykg, de ez az összes foszfortartalmú vegyület együttes mennyiségére vonatkozik, E316 nátrium-izo-aszkorbát - tovább marad élénk tőle a hús színe, nátrium-glutamát E621, az egyik legismertebb, leginkább használt élelmiszer adalékanyag.

Ponnath Die Meistermetzger duó csomag, 819 forint/2x200g

Ez a virsli maga volt a csoda! Ínycsiklandó az illata, és elképesztően finom az íze. A kóstolók egyöntetűen a virslik királyának hirdették ki! Jó vastag, roppanós a bőre, és az íze fenomenális. Ez hasonlít legjobban a régi igazi virsli ízéhez. Extra a csomagolása is, mert a dupla műanyag dobozt le lehet fagyasztani vagy a hűtőben tárolni. Külön plusz pont jár neki, mert glutén- és laktózmentes, így allergiások is nyugodtan fogyaszthatják! Összetétel szempontjából is kedvező: 72% húst tartalmaz.

4,75 pontot kapott a maximális 5 pontból.

Összetevők:

pulykahús 72%, pulykazsír, ivóvíz, nitrites pácsó, {jódozott étkezési só, tartósítószer: nátrium nitrit}, fűszerek, fűszerkivonatok, stabilizátor: difoszfátok, antioxidáns: aszkorbinsav, szőlőcukor, juhbél, füst.

Összetevőiben felettébb érdekes, hogy mit takarhat a füst. A 72% hús viszont az előnyére válik, bár a nitrites pácsó és a difoszfátok nem a legmenőbb.

Dulano Bécsi Virsli duó csomagolás, 699 forint/2x200g

Szintén nagyon klassz a csomagolása, csak lehetne kisebb is a doboz, hiszen így – amellett, hogy kidobásakor a műanyag szennyezi a környezetet – rengeteg helyet foglal, és a virsli meg elveszik benne. A virslinek nagyon finom az illata, finom, bár egy kicsit sós és jó roppanós. Nem műbeles virsli.

4,5 pontot ért el a maximális ötből.

Összetétel szempontjából is jó helyen szerepel, ugyanis 85 százalékban tartalmaz húst.

Összetevők:

85% sertéshús, sertésszalonna, ivóvíz, étkezési só, fűszerek (mustárlisztet, zellert tartalmaz), fűszerkivonatok, dextróz, glükózszirup, ételízesítő (kukorica- és repcefehérje, étkezési só, növényi zsír), stabilizátor: difoszfátok, nátrium-citrát; antioxidáns: aszkorbinsav, tartósítószer: nátrium-nitrit, természetes juhbél, bükkfafüstön füstölt.

100 g energiatartalma 283 kcal.

85% hús, zseniális! Csak kár benne a difoszfátok és a nátrium-nitirt.

Tesco Value Baromfi Virsli, 629 forint/kg

Gyönyörű a színe ennek a vörös árunak, legalábbis addig, amíg meg nem szabadítjuk a vörös színű műbéltől… Lebontás után a tesztelők is olyan sápadtak lettek, mint a szerencsétlen virsli. Jó a rosszban, hogy se íze, se bűze nem volt, viszont borzasztóan elsózták. Az alkotóelemeket nézegetve látszik, hogy a készítők igazán kitettek magukért: nem sajnálták beletenni mindazt, ami nem állati eredetű. Talán e termék összetevőinek leghosszabb a listája.

1,75 pontot sikerült bezsebelnie az ötből.

Az ára nem rossz, ezért kifejezetten ajánlott a készítése, ha olyan vendégeket vár, akiket nem tud lerázni! Higgye el, a vacsora után többet nem fognak kuncsorogni a találkozásért!

Aki meri, nyugodtan adhatja a kutyájának-macskájának kiegészítésképpen.

Egyébként, nemcsak azért jó a fogyókúrázóknak, mert 100 gramm termékben mindössze 196 kcal energiatartalom  van, hanem, mert az első harapás után elmegy a kedve az evéstől.

Összetevők:

baromfihús 40%, ivóvíz, baromfibőr, sertésbőrke, szójafehérje, étkezési só, módosított keményítők (acetilezett-dikeményítő-adipát, acetilezett keményítő), sűrítőanyagok: guargumi, xantán-gumi, feldolgozott euchema moszat, taramagliszt), stabilizátorok: (nátrium-alginát, difoszfátok, trifoszfátok), dextróz, savanyúságot szabályozók (nátrium-acetát, kalcium-laktát, citromsav, nátrium-citrátok, almasav), antioxidáns (D-eritroaszkorbinsav, aroma, fűszerek, fűszerkivonatok, ízfokozó, (nátrium-glutamát), zselésítő anyag (kálium-klorid), szilárdító anyag (kalcium szulfát), színezék (kárminsav), tartósítószer (nátrium-nitrit).

Ehhez nincs mit hozzáfűzni...

eFeF Baromfivirsli, 379 forint/500g

Ennek a virslinek is gyönyörű színt kölcsönöz a műbél, tehát eléggé becsapós a csomagolása. A virsli csúszkál túl bő kabátjában, ami viszont lebonthatatlan. Erőteljes hagymás szaga van, és úgy néz ki felszeletelve, mint egy rossz minőségű, olcsó párizsi. Volt olyan tesztelő, aki nem is merte megkóstolni. Erőteljes mellékíze van, és enyhén sós is. Sajnos, ez egy gyomorforgató darab. Előnyére szólhatott volna pedig, hogy glutén-, laktóz- és szójamentes. De ez kit érdekel, ha ehetetlen?

2,5 pontot kapott a maximális ötből.

Összetevők:

Baromfihús 67%, ivóvíz, baromfizsiradék, nitrites pácsó (étkezési só és tartósítószer: E250, burgonyakeményítő, fűszerek, ízfokozó (E621), szőlőcukor, stabilizátor (E450), aromák (füstaromával), antioxidánsok (E300, E301), színezék (E120).

100 g energiatartalma 214 kcal.

Ebben a termékben is sok az E-betűs adalékanyag.

Csirke rudacska, 233 forint/100g

Az első meglepetés az volt, hogy a virslinek szép a színe, és nem a róla lebontott műbélnek. Ez eléggé megnyerő volt, és kíváncsian vártuk, hogy ízre hogy bizonyít. Sajnos, a várt hatás elmaradt, íztelen, szagtalan, olyan mintha gumit rágna az ember.

3 pontot kapott a maximális ötből.

Összetevők:

64% szeparált csirkehúspép, 19% ivóvíz, 10% csirkebőrke, burgonyakeményítő, só, tartósítószer: nátrium-nitrit, nátrium-acetát; szójafehérje, stabilizátor: difoszfátok, trifoszfátok, polifoszfátok, sűrítőanyag: guargumi, zselésítőanyag: feldolgozott euchema moszat, antioxidáns: nátrium-(D-eritroaszkorbát), citromsav, ízfokozó: nátrium-glutamát, dinátrium-5'-ribonukleatidok, fűszerek és fűszerkivonatok, színezék: kárminsav, kurkuminok; szárított zöldség (fokhagyma).

dinátrium-5'-ribonukleatidok E635, nátrium-nitrit E250, tartósítószer, nátrium-glutamát és csirkebőrke.

Pick Sertésvirsli, 699 forint/720g

Elég szörnyű, hogy a Pick a nevét adja egy olyan termékhez, amelyben mindössze 45% hús van, ráadásul a megtévesztő, sötét színű műbél ízletes lakomát ígér. Helyette viszont sápadt virslit ad, ócska ízzel. Szerencsére semmilyen szaga nincsen, mert elég visszataszító lenne, ha a förtelmes íz mellé még szag is társulna. Ennél a virslinél jött el az a pont, amikor a tesztelők kinyitottak egy üveg bort. Muszáj volt leöblíteni…

1,5 pontot kapott a maximális ötből.

Összetevők:

Sertéshús 45%, ivóvíz, bőrkeemulzió, sertésszalonna, szójafehérje, sűrítő anyagok (E412, E407a), burgonyakeményítő, étkezési só, stabilizátor (E450), szőlőcukor, cukor, őrölt szárított fűszerek, antioxidáns (E316), természetes aromák (borskivonat, fokhagyma, paprika), ízfokozók E621, E627, E631), füstaroma, tartósítószer (E250).

100 g energiatartalma 225 kcal.

Azt sem lehet sajnos elmondani, hogy a Pick termékben nincs tartósítószer, ízfokozó, stabilizátor és aroma. Rendesen megtömték a kevéske húst tartalmazó virslit sok oda nem illő anyaggal.

Pikok hagyományos füstöléssel természetes bélben, 913 forint/500g

Hurrá! felkiáltással nyugtáztuk, hogy a lengyel cég nem akar átverni, nincsen a virslin sötét műbél, úgy halovány, ahogy van! Egyáltalán nem roppanós a virsli, viszont szagtalan és íztelen.

3 pontot kapott, de csak azért, mert nem akar becsapni a gyártó, na meg azért, mert mégiscsak 80% húst tartalmaz…

Összetevők:

80% sertéshús, víz, sertészsír, nitrites pácsó (jódozott só, tartósítószer: nátrium-nitrit), fűszerkeverék, szójafehérje, dextróz, maltódextrin, stabilizátorok: trinátrium-citrát, difoszfátok, nátrium-acetát; antioxidáns; nátrium-izoaszkorbát, természetes bél, füst.

Nem érdemes azt taglalni, hogy milyen adalékanyagokat tettek a vörös áruba, hiszen ehetetlen. Persze plusz pont jár neki a 80% hús miatt.

Füstli bükkfával füstölt pulykavirsli, 699 forint

Nagyon finom füstölt illata van, bár elég vékonykák a virslik. Nem kifejezetten roppanós, de hát, nem is így hirdeti magát. Nem műbeles, és az egyik tesztelő négyéves kisfia és egy kiskutya teljesen a bűvkörébe estek.

4,25 pontot ért el a maximális ötből.

Összetevők:

pulykahús 63%, gyártási szalonna, ivóvíz, kollagén, savanyúságot szabályozó anyagok (ecetsav, tejsav), emulgeálószerek (cellulóz, lecitinek, szóját tartalmaz), étkezési só, stabilizátorok (difoszfátok, trifoszfátok), fűszerek, fűszerkivonatok, mustármagliszt, szőlőcukor, savanyúságot szabályozó anyagok (glükono-delta-lakton), antioxidánsok (nátrium-D-eritroaszkorbát, citromsav), ízfokozók (nátrium-glutamát), füstaromák, tartósítószerek (nátrium-nitrit). Allergén anyagok: a termék szóját és mustárt tartalmaz.

100 g energiatartalma 255 kcal.

Ezt a húsrudat sem kímélték: difoszfátok, trifoszfátok, maximum napi beviteli mennyisége 70 mg/testsúlykg, füstaromák (ami azért érdekes, mert elvileg bükkfán füstölik, így teljesen fölöslegesen pakolnak még pluszban bele füstaromákat).

Pick Békebeli Roppanós Sertésvirsli, 669 forint/275g

Ismételten Pick és ismételten elég kevés hústartalommal (a megnevezésében nem értjük a „Békebeli” jelző használatát, vagyis értjük). Mindenki étvágyát elvette az első virsli, amin egy kis fikadarabnak tűnő valami díszelgett. Elég nehezére esett mindenkinek ezután a kóstolás, de azért megbirkóztunk a feladattal. Nincs elviselhetetlen íze, viszont nagyon sós. Kemény, roppanós a bőre.

2,5 pontot kapott a maximális öt pontból.

Összetevők:

Sertéshús 48%, marhahús 21%, víz, sertésszalonna, étkezési só, fűszerek, emulgeálószer (E450), aromák, füstaroma, fűszerkivonatok, savanyúságot szabályozó (E262), tartósítószer (E250).

A termék majdnem 70% húst tartalmza, ami szép teljesítmény. Az előző Pick áruhoz képest, még az E-k is csökkentek.

Saga Frankfurti Pulykavirsli, 669 forint/345g

Bár a Saga-termékek általában egészen finomak, ez a virsli nem nyerte el a kóstolók ízlését. Becsapós műbeles a csomagolása, de meglepően jó az illata. Sajnos ez az ízére már nem mondható el: olyan, mint az olcsó párizsikosár.

2,75 pontot kapott a maximális ötből.

Pulykahús 50%, pulykabőr, ivóvíz, csontokról mechanikusan(!?) lefejtett pulykahús 7%, antioxidánsok: nátrium- és kálium-laktátok, Nátrium-D-eritroaszkorbat, citromsav, szójafehérje, burgonyakeményítő, étkezési só, stabilizátorok: difoszfátok, trifoszfátok, fűszerek, fűszerkivonatok, mustármagliszt, szőlőcukor, savanyúságot szabályozó anyagglüko-delta-lakton, izfokozó: nátrium-glutamát, színezék: paprikakivonat, füstaroma. Tartósítószer: nátrium-nitrát. Allergén anyagok: A termék szóját és mustárt tartalmaz.

100 g energiatartalma 273 kcal.

Ebben a termékebn is van E-s anyag, csak éppen névvel feltüntetve: nátrium-D-eritroaszkorbat E316, difoszfátok, trifoszfátok E451i, E451ii, nátrium-glutamát E621, nátrium-nitrát E251. A csontokról mechanikusan lefejtett pulykahús sem a legbizalomgerjesztőbb dolog...

Sausage Chicken, 425 forint/kg

Nagycsaládos kiszerelésben kapható a Lidl-ben. Műbeles virsli, szörnyű szaggal. Annyira érezni a tartósítószert rajta, hogy többen elálltak a megkóstolásától. Szerencsére az egyik srác nátrium-glutamát-függő (tartósítószer), ő élvezettel majszolgatta a többiek számára ehetetlen virslit. Állítása szerint, ízre nagyon hasonlít a vietnami zacskós levesekhez.

Mivel az egyik elfajzott ízlésű tesztelő a maximális pontot adta a nátrium-glutamát miatt, megmenekült attól, hogy 1 pontot szerezzen be magának a Sausage Chicken.

1,66 pontot kapott a maximális ötből.

Összetevők:

43% szeparált pulykahús, 18% csirkehús, baromfibőr és -zsír, víz, szójafehérje, burgonyakeményítő, fűszerek, stabilizátor: nátrium-acetát, citromsav; tartósítószer: nátrium-nitrit, antioxidáns: nátrium-aszkorbát, ízfokozó: nátrium-glutamát; természetes aroma, mustár.

61 százalékban tartalmaz pulyka- illetve csirkehúst, de sajnos baromfibőrt, nátrium-acetátot E262, nátrium-nitritet és nátrium-glutamátot is. Bár, a kóstolón szereplő virslik között, megállja a helyét összetétel szempontjából.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra