Hajós András jazzben, Kecskemét vámpírokban utazik a hétvégén

Sosem látott jazztriót hallhatunk a hétvégén Borlai Gergővel, sőt, Hajós András és Fekete-Kovács Kornél segítségével még a gyerekekhez is közelebb hozhatjuk a műfajt a Bárka Színházban. Kecskeméten viszont véradással egybekötött vámpírfilmes éjszakán borzonghatunk. Programajánló.

A jazz átveszi az uralmat a hétvégén: hazánk első számú dobosa, Borlai Gergő például különleges koncertre készül október 31-én, amikor is régi kedvenceivel, a fúziós jazz csúcsteljesítményének tartott egykori Tribal Tech zenekar két oszlopával, Scott Kinsey billentyűssel és Gary Willis basszusgitárossal először játszik trióban az A38 hajón. A Borlay-Kinsey-Willis Trió koncertjén változatos, modern, játékos, szélsőséges dinamikájú, virtuóz jazz-rockra számíthatunk, hiszen egyformán válogatnak mindhármuk szólóanyagaiból – és az sem kizárt, hogy néhány Tribal Tech téma is felcsendül/zördül majd.

Zenei kalandozás Hajós Andrással és Fekete-Kovács Kornéllal

Ha viszont a gyerekeinkhez szeretnénk közelebb hozni a jazz világát, ne habozzunk október 30-án 10 órakor velük együtt ellátogatni a Bárka Színház ZeneLadik című játékos- ismeretterjesztő foglalkozására. Az igencsak szórakoztató pillanatokat ígérő programon Hajós András, Fekete-Kovács Kornél és a Modern Art Orchestra a Bárka színház Cseh Tamás termében körülbelül másfél órában „okítja” a gyerekeket. Félreértés ne essék: itt senkinek sem kell csöndben maradnia, vagy ijesztő kérdésekre válaszolnia.

Erre a rövid időre zeneszerzővé, dalszövegíróvá, vagy előadóvá válhat minden gyermek, aki ehhez kedvet érez. A hétvégi zenés délelőttökön úgy ismerkedhetnek meg egy komplett jazz big band hangszerparkjával, a hozzájuk tartozó muzsikusokkal, és a zeneszerzés kulisszatitkaival, hogy közben semmiben sem kell, de sok érdekes dologban részt lehet venni.
„Ön például meg tudja állapítani, hogy gyermeke képes-e jazz slágert hangszerelni? Ha kíváncsi a válaszra, tartsanak velünk egy utazásra! 120 cm-nél magasabb szülők az előadást ingyen látogathatják!” – buzdítanak a szervezők.

A családdal az iszapkárosultakért

Ha viszont a családi programot némi jótékonykodással szeretnénk összekötni, irány a veszprémi Kabóca Bábszínház, ahol október 31-én 9 órától jótékonysági rendezvényt tartanak az iszapömlés károsultjainak megsegítésére.

A kézműves foglalkozással, kalandjátékkal, diafilmvetítéssel és bábjátékkal teli egésznapos eseményen többek közt Gryllus Vilmos zenész, Majoros Ágnes bábművész, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócai és persze a programnak helyet adó Kabóca Bábszínház társulata közreműködnek. A teljes bevételt a kolontári Táncsics Mihály Általános Iskola tanulóinak és családjaiknak megsegítésére ajánlják fel.

Vámpírokkal kevert véradás és Lucien Hervé

Budapesten kívül is jócskán akad izgalmas program, október 29-én például a Kecskeméti Kulturális Központban borzonghatunk a Vámpírfilmek éjszakáján, ahol 18-20 óráig a „segítő szándékú vámpíroknak” adhatjuk át vérünket, azaz véradással segíthetünk bajbajutott embertársainkon. Emellett könyv- és filmvásár, arcfestés és filmvetítés is várja az érdeklődőket: éjszakába nyúlóan olyan filmeket láthatunk, mint például az Alkonyat-trilógia, az Engedj be! és a Rémségek cirkusza.

Ha viszont a mozgókép helyett inkább a fotót választanánk, a Szépművészeti Múzeum nagyszabású kiállítással emlékezik meg a magyar származású, világhírű fotográfus, Lucien Hervé születésének 100. évfordulójáról. A 100 modern nagyításból és további, a művésztől származó és róla szóló dokumentumokból álló, január 23-ig megtekinthető kiállítás az alkotó minden jelentős témájából ízelítőt ad: ember, építészet és absztrakció is megjelenik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek