A kutyákat júliustól tilos kikötve tartani

Július 1-jén lép életbe egy új kormányrendelet, mely a felelőtlen állattartókat igyekszik jó irányba terelni. E szerint tilos kutyát tartósan 10 négyzetméternél kisebb területen, tartósan 4 méternél rövidebb eszközzel kikötve tartani.

A rendelet egész pontosan megfogalmazza a részleteket is: "amennyiben kutyát futólánccal - vagy ahhoz hasonló elven működő szerkezettel - kikötve tartanak, a feszített és futó részek hosszának összege nem lehet kevesebb 5 méternél, valamint a futó rész nem lehet rövidebb 3 méternél."

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló rendelet újabb lépést jelent abban, hogy az állatkínzás - ami 2004 óta bűncselekménynek minősül - minden formáját megakadályozzák.

Szintén jó hír, hogy ezentúl a csoportosan tartott kutyák számára legalább 6 nm akadálymentesen használható területet kell biztosítani, bár a szuka és kölykei nem számítanak csoportos tartásnak. Megtiltja egyúttal a patás állatok és ebek állandó jellegű kikötését - kérdés, hogy ez az információ eljut-e a kistelepülésekre, mennyire ellenőrizhető, és mennyire tartatják majd be a felügyeleti szervek.
Egyébként a kikötés módját ís szabályozzák, azaz csak nyakörv vagy hám lehet a kikötéshez használt eszköz rögzítője, és az is csak oly módon, hogy az az állat egészségét ne veszélyeztesse. A területi korlátozások az államenyhelyekre - érthető okoból - nem vonatkoznak.

A rendelet teljes terjedelmében a Magyar Közlöny oldaláról letölthető.

Mustra