Latex és ami alatta van: a fetisizmus

Zanza!

A fétis szó hallatán rögtön bizarr és beteges képek ugranak be, mint például bőrkorbácsos, maszkos nők, összekötözött kezek-lábak, extrém cipősarkak nyaldosása és hasonlók.

latex_mainEzek persze egyáltalán nem állnak messze a valóságtól, viszont ahhoz, hogy teljes kép alakuljon ki bennünk a fetisizmusról, nem árt egy kicsit többet megtudni róla. Bizonyára sokan emlékeznek a népszerű Született feleségek azon jelenetére, amikor a visszafogott és prűd Bree férje, Rex Van de Kamp egy domina ruhás hölgy szolgálatait veszi igénybe, hogy kiélhesse szexuális perverzióját, mégpedig, hogy hatalmas tűsarkakkal tipegjenek végig testrészein, nem kis fájdalmat okozva neki ezzel. Nem ez az első sorozat vagy film, amelyet megihletett a fetisizmus misztikus és olykor felfoghatatlan világa, ami napjainkban virágkorát éli. Emellett remek üzlet a nagy rajongótáborral rendelkező fétisfilmek ipara is, a fotókon és filmeken szereplő modellek pedig sokszor nem csak a „műalkotásokban" válnak a vágyak tárgyaivá. Ne feledjük, legutóbb Sandra Bullock férjét nyúlta le egy közismert fétismodell, Michelle McGee. Az interneten se szeri, se száma a fetisiszta oldalaknak és blogoknak (fetis.blog.hu, www.fetishparty.hu, www.fetishweekend.com), a rendszeresen megrendezésre kerülő fetisiszta rendezvények és partik pedig egyre népszerűbbek.

Fétisek az ősidők óta léteznek

A fétis kifejezés a portugál feticio (csinált, mesterséges) szóból ered, és olyan talált vagy készített tárgyat jelent, melyben a természeti népek hiedelme szerint, titokzatos, emberfeletti erő rejtőzik, és amit mágikus tiszteletben részesítettek. Nemcsak az egyes embernek, hanem közösségeknek, népeknek is lehet ugyanaz a fétise, ilyen például a delphoi jósda „világ köldökének" nevezett szent köve, a római vallás szent pajzsa és lándzsája, a mekkai mecset fekete köve, a hadzsar, mely a muszlimoknál ugyancsak a fétis imádat tárgya. Fétisek tehát ősidők óta léteznek.

Szexuális fetisizmus

A szexuális fetisizmus - a Wikipédia szótár szócikke szerint - a szokásostól eltérő szexuális viselkedés, amikor egy élettelen tárgy, egy testrész, tulajdonság vagy viselkedés vált ki szexuális örömöt, izgalmat. (Az elméleti pszichológia szigorúan véve csak az elsőt, azaz a tárgyak által kiváltott érzést sorolja ide, de a köznyelv a másik három típust is fetisizmusnak nevezi). Gyakori tárgyak például a női cipők, fehérneműk, harisnyák. A szexuális fetisizmus jelensége inkább férfiaknál fordul elő, mint nőknél.

A szexuális fetisizmust mint pszichológiai koncepciót Alfred Binet vezette be 1887-ben, aki megmutatta a világnak, hogy élettelen tárgyakat is lehet szexuális vonzerővel felruházni. Ekkor a kifejezést még csak a pszichológiában használták, majd 1912-ben Richard von Krafft-Ebing kiterjesztette a fétis fogalmát arra is, amikor egy-egy testrész a tulajdonosától függetlenül szexuális csodálatot vált ki az emberből. Ebben az időszakban minden ilyesmi elmebajnak számított.

Rendellenesség vagy nem

A kifejezést Sigmund Freud 1927-as, a szexuális fetisizmusról szóló esszéje vitte át a köznyelvbe. A korai pszichológusok értelmezésében a szexuális fetisizmus egy parafília (rendellenes szexuális viselkedés), és mint ilyen, gyógyítandó betegség. A pontos meghatározás, azaz hogy mi számít, és mi nem számít rendellenességnek, a mai napig vita tárgyát képezi.
A valóságban a szenvedély kiváltója bármilyen tárgy lehet, a fehérneműtől és plüssállatoktól, egészen a bútorokig, fémekig, vagy különböző anyagokig, ám a szexuális segédeszközök (dildó, vibrátor), vagyis az eleve nemi örömszerzés céljából készített tárgyak jellemzően nem válnak a fétis tárgyává.

Néhány fétis a legfurcsábbak és legperverzebbek közül:

Altocalcifilia * A magas sarkak iránt való vonzalmat jelképezi. Minél magasabb a sarok, annál erősebb az izgalmi állapot.
Ginonudománia * A másokról való ruhák letépése az izgalom kiváltója.
Hirsutofilia * A póthaj iránti szexuális vágy.
Cremastistofilia * Azokat az egyéneket, akik felizgulnak arra a gondoltra, hogy kirabolhatnák őket
Teratofilia * Az iszonyú vonásokkal rendelkező emberek iránti vonzalom. Egyik válfaja az acrotomofilia, amely a hátrányos helyzetű emberekkel való szexuális együttlét örömében kerül kifejezésre.
Hierofilia * Jellegzetessége a szent dolgokkal való érintkezés szexuális örömében rejlik (mint pl. a kereszt).
Iatronudia * Ide tartoznak azok a személyek, akik szeretik meztelen testüket az orvosok előtt megmutatni.
Cleptofilia * Ezáltal az egyének bizonyos dolgok lopása által jutnak szexuális kielégüléshez.
Nasofília * Akik felizgulnak partnerük orra láttán, azokat nasofiloknak nevezik.
Odaxefilia * Harapás következtében elért szexuális öröm
Partenofilia * Ide tartoznak azon egyének, akik csak akkor izgulnak fel, ha partnerük szűz. Fétisüket a lányok szüzességének elvétele jelképezi.
Hematofilia * Azokat az egyéneket, akik örömöt találnak más egyének vérzésének láttán hematofiloknak nevezik. Ezen kategória gyakorlói általában „árnyékban" maradnak, és nagyon elővigyázatosan választják meg partnereiket. Ezen fétiskultusz gyakorlói, flebotomia (egy véna elvágása) által vért is isznak.
Ballbusting fétis * Azok hódolnak ennek, akik szeretik, ha alaposan nemi szerven rúgják őket, akár még erekció közben is. Ez ugyanis a női dominanciát jelképezi számukra.

Blogmustra