Becsüljük meg a takarítókat!

A takarítás egy olyan kemény fizikai munka, amire most különösen szükség van. Érzékenyítő kampány indult arra, hogy tiszteljük őket, akik ezt elvégzik.

  • Tavaly óta terveztük, hogy elindítunk egy társadalmi érzékenyítő kampányt, ami arra világít rá, hogy a takarítók munkájukat szinte láthatatlanul végzik, holott a társadalmunk működéséhez elengedhetetlen, amit tesznek. – mondja Kis-Szölgyémi Ferenc, Magyarország legnagyobb takarítással is foglalkozó létesítményüzemeltető vállalatának, a B+N Referencia Zrt.-nek vezérigazgatója. – Hosszú hónapokig folytak az előkészületek, és mire készen lettünk, hazánkat is elérte a COVID-19 fertőzés. Ám, ha valamikor, akkor ma sokszorosan igaz, hogy a társadalmi megbecsülés az itthon dolgozó 45 ezer hivatásos takarítónak is jár. Mi 4.100 takarítót foglalkoztatunk, akik ma is helyt állnak a közlekedési eszközök, kórházak, és a rengeteg irodaház takarításával. A társadalom többsége a tisztaságot természetesnek veszi, de az ezt megteremtő embereket nem becsüli meg. A „Vedd észre” kampányunkkal szeretnénk megmutatni, hogy másképp is lehet. Néhány érv azok közül, amiért nagyobb megbecsülést érdemelnek!
B+N-Infographics-2020-03-30-V2-01.png

1. Nem csak tisztít, fertőtlenít is!

A takarításnak a tisztítás mellett eddig is része volt a fertőtlenítés, nem csak a kórházakban, hanem az irodaházakban is. Különösen a közös helyiségekben, illemhelyen, fürdőben, konyhában. Csakhogy járvány idején olyan dolgokat is muszáj fertőtleníteni, amiknek eddig elég volt, ha „csak” ragyogtak pl. az ajtókilincseket, korlátot, fogantyúkat.

2. Nem tudnak home office-ban maradni

A takarítóknak el kell hagyniuk az otthonukat, hogy munkájukat elvégezhessék. Sokan vidékről járnak a fővárosba dolgozni, akár több órát is utaznak, hogy munkahelyükre beérjenek.

3. Kemény fizikai munkát végeznek

Férfiak és nők egyaránt vállalnak professzionális takarítást. Sokat hajolnak, sokat cipelnek. Mit jelent ez számokban? Egy 12 órás napi műszak alatt átlagosan 12-14 köbméter szemetet ürítenek ki, és 15-18 kilométert tesznek meg az épületekben.

4. Bizalmi munka

Ki gondolt már bele, hogy a takarítás bizalmi munka? A takarító mindent lát. Ne csak az asztalon felejtett dokumentumokra gondoljunk, hanem a váltócipőnkre, a mosatlanul ott hagyott csészére vagy a virágra, amit ő locsol meg helyettünk, mert megint elfelejtettük. Erről soha senkinek nem beszél, nem alkot véleményt, csak elvégzi a munkáját.

5. Modern gépeket üzemeltet

Ha számítógépet nem is használ a munkája közben, de kezeli a mai modern takarítógépeket – amik sokkal bonyolultabbak, mint egy otthoni porszívó – sőt ma már robotokat is üzemeltethet. Mindemellett vegyszerismeretből is kikérdezik, mielőtt rábíznák a fertőtlenítő szerek használatát.

B+N-Infographics-2020-03-30-V4-01.png
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek