Ne arra használd a húsvétot, hogy pazarolj: térj vissza az ünnep lényegéhez

GettyImages-1139085975

Közeledik a húsvét, egy újabb ünnep, amelyen sokszor annak lényege helyett a pazarlás viszi a főszerepet – de van értelme annak, hogy kilépj ebből az ördögi körből.

Vendégség, locsolkodók, családi összejövetelek, piknik a szabadban: az ember biztosra akar menni, az nem történhet meg, hogy ne legyen elég sonkából, tojásból, kalácsból, pálinkából, salátából, édességből, üdítőből… Jönnek majd a locsolók is, persze hogy adunk a szomszéd kisfiúnak is egy ezrest, hadd élvezze a helyzetet! És nem elég a sütemény, talán tényleg kellene rendelni egy tortát. A gyerekeknek meg olyan kevés az az édesség, mi lenne, ha kapnának egy játszósátrat, vagy inkább a Mancs őrjárat torony legyen? Ha kicsit is ráismertél magadra, olvass tovább: valószínűleg te is pazarolsz húsvétkor.

Minden ünnep pazarlással is jár

Véletlenül se gondold, hogy csak bűntudatot akarunk kelteni benned: nagyon sokan vagyunk még így. Az ünnepek szerepe mindig is kiemelt volt az emberek életében, a koronavírus-járvány idején elmaradt találkozásokat pedig talán tudat alatt is be akarjuk pótolni most minden egyes jeles napon. Mindenki el szeretné kerülni azt a helyzetet, hogy ne tudjon adni még egy szelet sonkát a gyereknek, még egy pohár bort a sógornak, még egy szelet süteményt az apósnak. Ez érthető, de akkor sem teszi elfogadhatóvá azt a pazarlást, amelyben ünnepeink, így a húsvét is telnek.

Az ünnepi asztalnak nem kell együtt járnia a pazarlással
Az ünnepi asztalnak nem kell együtt járnia a pazarlássalLiliboas / Getty Images Hungary

A probléma mélységének megértéséhez elég csak egy egyetlen napnyi bolti zárvatartással járó ünnep előtt benézni egy élelmiszerüzletbe: délután már csak az igazán merészek vállalkoznak bevásárlásra, apokaliptikus tömegjelenetekben küzd mindenki a kifliért és a tartós tejért.

Hát még egy négynapos ünnep előtt! Egy becslés szerint ünnep előtt háromszor annyi ételt készítünk, mint amennyire szükség van: nem nehéz kitalálni, hova kerül a fölösleg: a kukákba, a legtöbb esetben.

A húsvéti ajándék csapdája

Ugyanígy túlzásokba eshetünk akkor is, ha ajándékról van szó. Bár nagyon sokan vannak, akik ilyenkor csokitojás-vadászattal tudják le az ajándékozást, egyesek apró, mások pedig nagyobb ajándékokat is hozzácsapnak ehhez, akár azért, hogy ne csokoládéval tömjék a gyerekeket, akár pedig azért, mert a húsvétot ugyanolyan ünnepnek tartják, mint a karácsonyt vagy egy szülinapot, ugyanakkora ajándékkal. Plüssmackótól a kerti kisházig nagyon eltérő, kinek mi fér bele a húsvétba, de tény, hogy ajándékra is egészen elképesztő összegeket költünk néha ezen az ünnepen is. A vendégségek és ajándékok bűvkörében könnyen lehet, hogy a húsvét nyűggé válik: fárasztó kötelezettség, sok munka a konyhában, drága ajándékok, amelyeket a gyerek néha fancsali képpel nézeget. Őszintén, kell ez neked?

Az ünnep célja egészen más

Az ünnepnek egészen biztosan nem ez a célja. Még ha el is tekintünk attól, hogy a karácsonyhoz hasonlóan a húsvét is szakrális gyökerekből táplálkozó, Krisztus feltámadásához kötődő egyházi ünnep, soha, senki, sehol nem mondta azt, hogy egy ünnep céltalan pénzpocsékolás kellene, hogy legyen. 

Az ünnep olyan alkalom, amely kiemel a mindennapokból, amely feltölt, összehoz szeretteiddel, és olyan élményekkel gazdagít, amelyekből töltekezni tudsz a hétköznapokban.

Több, a konyhában töltött nap sok mindent tesz, de nem nyugtat meg. Ha számolgatni kell, hogy megvedd-e a harmadik palack tojáslikőrt is, mert Bandi bá tavaly annyira szívesen itta, de a büdzsébe nem biztos, hogy ez is belefér, az nem pont az élmény kategóriája. Ha idegeskedve keresed, mit vegyél a gyerekeknek, akiknek valószínűleg úgyis mindene megvan, az biztos nem gazdagít semmivel.

Inkább az élményekről szóljon a húsvét
Inkább az élményekről szóljon a húsvétLooks Like Me / Getty Images Hungary

Idén változtass

Érdemes félredobni hát a kilométeres bevásárlólistákat, és elővenni a józan eszed. Persze, főzz eleget – de legyen olyan rész is a vendégváró menünek, ami eláll, és ha megmarad, fogyasztható később is! Ha mégis sok a maradék, keress zero waste csoportokat a Facebookon vagy ételdobozokat a környékeden, hogy a fogás olyanokhoz kerülhessen, akiknek valóban szüksége van rá. (De ha a szomszéd néni is örül neki, nyugodtan kínáld meg belőle őt is.) A gyerekeknek pedig élményt és ne ajándékot készíts elő: egy izgalmas, csokival tarkított kincskeresés sokkal érdekesebb lesz számukra, mint egy készlet kisautó vagy egyéb ajándék. Mindeközben pénzt is spórolsz, de valójában nem ez a lényeg – közelebb kerülsz az ünnep lényegéhez, felesleges pazarlás helyett valóban különleges napokat teremtve. Próbáld ki már idén!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra