Bestseller diéták és más ínyencségek

Sajnos egészségesség, működés és eredményesség szempontjából nem tudunk rangsort összeállítani, azt viszont nem nehéz kideríteni, hogy - legalábbis a könyveladási sikerlisták alapján - diétázó embertársaink mely módszerekről vélik úgy, hogy segíthetnek nekik megszabadulni a fölösleges kilóktól. Megnéztük, milyen diétaprogramok állnak a könyvsikerlisták élén.

Nézzük először az Amazon.com gasztronómiai sikerlistáját. Az első helyezettel máris van egy hatalmas probléma. Mégpedig az, hogy ki kell(ene) hagynom, erre azonban képtelen vagyok. Azért kellene kihagynom, mert ezen a listán együtt szerepelnek a diétaközpontú és a hagyományos szakácskönyvek, és történetesen úgy alakult, hogy az első helyen a 30 Delicious Rerfrigerator Cake Recipes (30 mennyei hűtőszekrényes süteményrecept) című könyv áll. A hűtőszekrényes sütemény (refrigerator cake) kifejezést még nem hallottam, de arra utal, hogy ezeket a süteményeket egyáltalán nem kell sütni (mint mondjuk a Tiramisut) vagy csak alig (mint a Máglyarakást). A weboldalon bele lehet nézni a könyvbe, de aki diétázni akar, annak inkább nem javaslom.

A második helyen (és már majdnem 200. napja a toplista első 100 helyezettje között) egy olyan könyv áll, amely egy népszerű, ugyanezt a témát bemutató dokumentumfilmhez kapcsolódik, illetve adja közre az ahhoz kapcsolódó praktikus tudnivalókat (életmódprogram, receptek). A film címe, akárcsak a könyvé Forks over Knives (talán villák a késeken, nem tudom igazán frappánsan lefordítani) és ez már egy valódi, komoly diétás mű. Nemcsak fogyást, hanem egyes komoly betegségek, például a cukorbetegség, a szívinfarktus, az agyvérzés, sőt a rák elkerülését is kilátásba helyezik a kitalálók, már amennyiben az ember betartja az egyszerű szabályt: fogyasszon elsősorban zöldségeket és gyümölcsöket, (gabonaféléket, pl. zabpelyhet is lehet) és igyekezzen teljes mértékben elkerülni a húst, a zsírokat, olajokat és tejtermékeket.

A harmadik ismét egy hagyományos szakácskönyv, a világhírű, francia séf, Jacques Pepin szakácskönyve. Pepin konyhaművészete az egyszerűségéről és letisztultságáról lett híres, bár szerintem a könyvben szereplő receptek korántsem egyszerűek, legalábbis a nevük alapján. Mellékelnek viszont hozzá egy dvd-t, amelyen a mester saját maga mutatja be a legfontosabb technikai tudnivalókat.

A negyedik ismét diéta, az Amerikában immár a nemzetközivé vált, fogyókúra program, a Weight Watchers receptes sorozatának új kötete. Egyelőre csak Kindle formátumban kapható, és már éppen azt készültem írni, hogy a hazai közönség számára nem túl érdekes, mert a programhoz tartozó termékekhez úgysem lehet hozzájutni, amikor észrevettem, hogy némelyiküket mi is megvásárolhatjuk, a The British Store Weight Watchers weboldalán. (Azért annyit nem, hogy életmódprogramot alapozhassunk rájuk.)

Az ötödik helyen Elisabeth Hasselbeck Deliciously G-Free: Food So Flavorful They'll Never Believe It's Gluten-Free című szakácskönyve áll, amelyben az ismertető szerint olyan gluténmentes receptek szerepelnek, amelyek ugyanolyan, vagy még finomabbak, mint eredeti változatuk. Fontos könyv mindazoknak, akiknek családjában probléma a lisztérzékenység.

A hatodik helyen szintén egy diétás szakácskönyv szerepel, a címe Wheat Belly azaz Búzahas, és megtudhatjuk belőle, hogy kövérségünk mellett minden egyéb más bajunk okozója is a búza, ami ma már nem az, mint nagyanyáink idejében, hanem – az egyik kommentíró szavait idézve élve – frankensteini szörnyeteg.

Hetedikként ismét egy valódi szakácskönyv, mégpedig egy western-szakácskönyv szerepel, aminek az a különlegessége, hogy majd csak márciusban fog megjelenni, és most még csak előrendelni lehet, de ennek ellenére már 50. napja ott van a százas listán. A címe: The Pioneer Woman Cooks: Food from My Frontier. (Kb. annyit tesz mint: A telepesasszony főz: ételek a határvidékről)

frontier

Na jó, a szerzőnek van már egy korábbi könyve, ami országos siker volt. A sztori az, hogy egy vérbeli, városi csajszi éppen Los Angelesből Chicagóba költözik, és útközben beugrik rokonlátogatóba abba az oklahomai kisvárosba ahol született. Itt aztán beleszeret egy helyi cowboyba, hozzámegy feleségül, és egyszerre csak ott találja magát egy farmon, állatok és termőföldek tulajdonosaként. A környéken rajta kívül senki nem tudja mi az a szusi, és nem esznek olyan ételeket, mint a szezámmagos csirkemájhab avignoni mártásban. Hanem húst, abból is sokat. Akkor még vegetáriánus szerzőnk először azt fontolgatja, hogy lelép, aztán inkább úgy dönt, hogy a cowboy mellett beleszeret a vidéki életbe is, az egyáltalán nem tétlen, de nyugodt és kiszámítható lassúságba, és legfőképpen a főzésbe, abba a fajta főzésbe, amelyhez az alapanyagok nagy része a saját farmjáról származik. A könyv – nem a titokzatos, toplistás második, hanem az első kötet – tele van szép fotókkal, történetekkel, és nem utolsósorban klassz receptekkel.

A nyolcadik ismét a búzahasas könyv, csak ezúttal a keménykötéses verzió. (A 6. helyen a Kindle (e-könyv) kiadás állt.)

Rip Esselstyn, a tűzoltó, aki lefogyasztotta munkatársait
Rip Esselstyn, a tűzoltó, aki lefogyasztotta munkatársait

A kilencedik helyen ismét egy diétás könyv, és ismét bebizonyosodik, hogy az emberek imádják, ha valamihez egy jó történet kapcsolódik. Ebben az esetben ez a történet a diétát kitaláló texasi tűzoltó, Rip Esselstyn története. Az egykori profi atlétából lett tűzoltó már csak megszokásból is kötelességének érzi tenni valamit, ha vészhelyzet van. Márpedig, amikor egy orvosi vizsgálat után kiderült, hogy csapattársai egész csomó egészségügyi problémával küzdenek, sokuknak például veszélyesen magas a koleszterinszintje, mások tűzoltó létükre túlsúlyosak, és hasonlók, akkor ezt úgy értékelte, hogy veszélyhelyzet van. Nekilátott hát, és összeállított a tűzoltócsapatnak egy életmentő tervet. Már egy hónap alatt mindenki lefogyott és hamarosan az egyéb tünetek is kezdtek eltünedezni. A program hasonlít a késes-villás könyv feldolgozatlan, vagy minél alacsonyabb szinten feldolgozott ételek, és elsősorban növények, olajos magvak fogyasztásán alapuló diétájára. A húsról és a tejtermékekről itt is le kell mondani, viszont kapunk egy csomó praktikus tanácsot arra vonatkozóan, hogy mit rendeljünk, ha társasággal étterembe megyünk, vagy hogyan csillapítsuk a hirtelen ránk törő édesség utáni vágyat. És természetesen nem maradhat el egy egyszerű, jól követhető edzésprogram sem, ami eredetileg a tűzoltóknak készült, de mindenkinek csak hasznára válhat. Az amerikaiak imádják a könyvet, aminek egyik oka az lehet, hogy a szerző igazi, férfias férfi, aki nem azért állt a fakanál mögé, mert otthon az asszony hordja a nadrágot, sőt. Az ajánlások közt ott találjuk a legnagyobb Tour de France bajnok, Lance Armstrongét is, aki szintén egészségügyi okokból készített saját életmód és diétaprogramot.

És végül a tizedik helyen ismét a késes-villás könyv szerepel, csak most a Kindle-re készített változat.

A toplisták tanúsága szerint mi magyarok is diétázunk, bár mintha kicsit jobban szeretnénk a hasunkat, mint önsanyargató amerikai barátaink. Kifejezetten gasztronómiai toplistát a Librinél és a Bookline-nál találtam, az Alexandra weboldalán csak általános listára bukkantam.

A Libri lista első helyén Hegyi Barbara történetes-receptes szakácskönyve áll, egyáltalán nem diétás receptekkel. A tízes listán mindössze kettő diétás-életmódos könyv szerepel, azt viszont mindkettőt Szendi Gábor írta, a paleolit táplálkozás hazai atyja. A paleolit diéta lényege, hogy tiltja a tejtermékeket és a gabonaféléket, lehet viszont jó sok húst, állati fehérjét, zsírt, gyümölcsöket, zöldséget és csonthéjas magvakat enni. Azért érdekes ez a jelenség, mert az amerikai sikerdiéták közt, ahogy láttuk, jelenleg éppen az ellenkező, a húsról inkább lemondó tendencia divatos.

A lista első tíz helyén a két paleo könyvtől eltekintve inkább az élvezeti gasztronómia szerepel, nekem az egyik legnagyobb meglepetés az volt, hogy Horváth Ilona szakácskönyvén nem fog az idő, hiába jön akármilyen divathullám, mégiscsak úgy tűnik, hogy a mai napig ott van minden magyar házi- (vagy kevésbé házi)asszony és nő konyhapolcán. A kilencedik helyen még megemlíteném (mert volt a kezemben), Mautner Zsófia új könyvét, a Gyere velem főzni-t: tudom, hogy megosztó a szerző, de szerintem ez egy nagyon jól használható szakácskönyv, tele olyan receptekkel, amiket esélyes, hogy tényleg elkészít az ember valamikor.

A szakácskönyvlista első helyén a pálinkafőzés - mi magyarok azért tudjuk hogy kell élni
A szakácskönyvlista első helyén a pálinkafőzés - mi magyarok azért tudjuk hogy kell élni

A jelek szerint a Bookline-on teljesen más emberek vásárolnak. Hogy egészségtudatosabbak-e azt nem tudom, mert bár ezen a listán jóval több a diétás könyv, az első helyen azonban a Békési Zoltán-Csarnai Erzsébet szerzőpáros által írt Házi pálinkafőzés című mű áll. Itt is szerepel az egyik paleolit szakácskönyv, de felbukkan egy másik diéta, a PH Csoda is. Ez a diéta a lúgosításon alapul, és az ajánlóban természetesen villámgyors fogyást és remek egészséget ígér. És ugyanúgy, ahogy a paleolit esetében, a tengerentúlon a jelek szerint már ez is lecsengett, mert nemigen szerepel lúgosítós könyv a sikerlistákon.

Szintén a lúgosítás az alapja Lénárt Gitta könyvének, a lista ötödik helyét elfoglaló Élő édességek könyvének, amiről nekem rögtön az egér jutott eszembe, amivel a macska állítólag azért játszadozik olyan sokáig, hogy édes legyen a húsa az adrenalintól. Valójában persze nem egérreceptek vannak benne, hanem olyan sütemények, amik elsősorban rostban gazdag gyümölcsöket és olajos magvakat tartalmaznak, viszont nincs bennük liszt, tojás, tejtermék, vagy fehér cukor. A 7.-8.-9. helyen Szoó Judit kilófaló sorozatának három kötete áll, amelyek közül mind a három a kilófaló liszt segítségével készült ételeket mutat be. Az ígéret szerint az ilyenek, legyen szó lakomákról, süteményekről, vagy finomságokról, nem hizlalnak, sőt szinte fogy tőlük az ember.

A tizedik Vrábel Kriszta, azaz a Dolce Vita gasztroblog szerzője a tavalyi év végén megjelent szakácskönyvével, a Főzd magad! cíművel, amelyről részletesebben egy korábbi cikkemben olvashatnak.

A választék tehát bőséges, akár fogyni, akár hízni, akár egyszerűen csak főzni akar az ember. Az viszont mindenképpen elgondolkodtató, hogy milyen sok, egymásnak teljesen ellentmondó irányzat van a diétákban, eredmény szempontjából mégis ugyanazt ígérik: soványabb, és egészségesebb új önmagunkat.


Mustra