39 év alatt 725 kilónyi zsírt evett meg a Big Mac rajongó

Egy amerikai férfi csaknem négy évtizede minden áldott nap Big Macet eszik, és ezen nem is szándékozik változtatni. A huszonötezredik burger emlékére törzséttermében névre szóló transzparenst kapott.

A Guardian számolt be Don Gorske (57) nyugalmazott börtönőrről, aki minden bizonnyal a McDonald's egyik leghűségesebb vásárlója: 39 évvel az első Big Macje óta már huszonötezer szendvicset fogyasztott el náluk. A jubileumi burger örömére saját feliratot kapott kedvenc éttermében otthonában, a wisconsini Fond du Lacben. "A halálom napjáig Big Macet fogok enni" - nyilatkozta a férfi. "Egyáltalán nem szándékozom váltani, még mindig ez a kedvenc ételem. Semmi sem változott, minden nap ugyanúgy megkívánom."

Csak az új autót akarta megünnepelni

A megszállottsága 1972-ben kezdődött, amikor egy újonnan vásárolt autó felett érzett örömét három Big Maccel ünnepelte meg. Még aznap kétszer visszament az étterembe, összesen kilencet evett meg zárásig. A férfi állítása szerint az első alkalom óta mindössze nyolc nap telt el anélkül, hogy kedvenc ételét rendelte volna, egyszer az édesanyja kérte meg erre a halála előtt.

Azt viszont bevallotta, hogy kényszeres személyiség, és hogy régebben a szendvicsek dobozát és számláját is gyűjtötte, és különösen a számok szeretete miatt élvezte megjegyezni, hogy hányat fogyasztott már el. Gorskét a mániája odáig juttatta, hogy szerepelt Morgan Spurlock 2004-es dokumentumfilmjében, a Super Size Me-ben is, amely a gyorséttermi étkezés veszélyeire próbálta felhívni a figyelmet.

És még mindig makkegészséges

Egy Big Mac 540 kalória, ami a napi 2000-res átlagnak több mint negyedét teszi ki, és a javasoltnál 40%-nál több zsírt és sót tartalmaz. Bár orvosa szerint a nyugdíjas teljesen egészséges, és rendszeresen tornázik, a szakemberek nem meglepő módon mégsem javasolják ezt az étrendet.

Tara Gidus floridai dietetikus szerint a férfi valószínűleg szerencsés genetikai adottságokkal bír, de számít az is, hogy a szendvics mellé nem rendel sült krumplit és szénsavas üdítőt. Gorske állítása szerint mást is eszik, szereti például a sült kolbászt és a homárt is, de azt mondja az igazi szenvedélye a McDonald's egyik legnépszerűbb terméke marad.

Mit jelent ez számokban?

- Mivel Gorske amerikai Big Macet evett, így összesen 13 és fél millió kalóriát fogyasztott el, míg ugyanez Nagy-Britanniában "csak" 12 és negyed millió lett volna, mert ott valamivel "soványabb" a szendvics.

- Átlagosan napi 1,76 szendvics volt az adagja.

- Mintegy 725 kilónyi zsírt fogyasztott el: ennyi a súlya egy nagy jegesmedvének. A marhahúspogácsák súlya pedig 1125 kilóra jönne ki, ami olyan, mintha a férfi fülétől a farkáig legalább két tehenet megevett volna.

- 1972-ben, amikor első burgerét ette, az amerikaiak évi 3 milliárd dollárt költöttek gyorskajára. Ma ez a szám 11 milliárd.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek