A legolcsóbb menü januári spórolásra

Gyomrot és pénztárcát kímélő mini menünket a kamrában megtalálható alapélelmiszerekre építettük, és csak néhány friss alapanyagért mentünk el a boltba. Januárban jól is van ez így, főleg karácsony után.

Januárban az ételeink legyenek kímélőek! Kíméljék a szervezetünket és a pénztárcánkat is, mert mindkettőt feltehetően jelentősen túlterheltük az elmúlt hetekben. Sokan extrém fogadalmaikat igyekeznek ilyenkor beváltani, és drasztikus fogyókúrába kezdenek. Mi csak azoknak igyekszünk tippeket adni, akik ízletes, könnyű, és gyorsan elkészíthető falatokra vágynak a nagy karácsonyi trakta után.

Gyors ebéd vagy vacsoramenünket a kamrában általában megtalálható alapélelmiszerekre építettük, és csak néhány friss alapanyagért mentünk el a boltba: sárgarépát, joghurtot és csirkemellet vettünk. Minden mást otthonról oldottunk meg, mégis jóízű, olcsó, és a gyomor számára sem megterhelő két fogást tettünk az asztalra.

Mini menü:

- Marokkói sárgarépaleves

- Joghurtban pácolt csirkemellnyárs fűszeres rizzsel

Hozzávalók:

A leveshez:

2 ek vaj

1 nagy fej hagyma

1 tk római kömény

50 dkg sárgarépa

1 l víz vagy zöldségalaplé

1 ek frissen facsart citromlé

1 ek frissen reszelt citromhéj

1/2 tk cayenne bors

1 ek méz

frissen őrölt bors

1,5 dl joghurt

A csirkenyárshoz:

70 dkg csirkemellfilé

1 tk édesnemes őrölt paprika

2 ek víz

3 ek extraszűz olívaolaj

2 ek frissen facsart citromlé

2 ek paradicsompüré

2 tk só

1 tk frissen őrölt bors

2 gerezd fokhagyma finomra vágva

2 dl joghurt

A leveshez fonnyaszd meg a durvára vágott hagymát vajon egy közepes lábosban. Keverd hozzá a római köményt, pirítsd egy percig, ügyelve arra, hogy a hagyma ne kapjon oda, majd tedd a lábosba a darabokra vágott megtisztított sárgarépát is.

Forgasd át, öntsd fel vízzel. Sózd, borsozd, és fedő alatt főzd addig, amíg a répa megpuhul. Kicsit hagyd kihűlni, és turmixold le. Tedd vissza a tűzhelyre, keverd a krémleveshez a citromlevet, citromhéjat, mézet és cayenne borsot. Ha kell, sózd meg, keverd hozzá a joghurtot is, melegítsd fel - ne forrjon! - és tálald.

A csirkenyárshoz a csirkét mosd meg, töröld szárazra és vágd ujjnyi csíkokra. A páchoz az őrölt paprikát keverd el 2 ek vízzel egy nagyobb tálban. Hagyd pihenni 2 percig, amíg sűrű paszta lesz belőle, majd keverd hozzá a csirkén kívül az összes hozzávalót. Tedd a pácba a csirkét, és legalább egy órán át pihentesd a hűtőben - akár egész éjszaka is bent hagyhatod -.

Húzd a húsdarabokat bambusznyársra, és grillserpenyőben süsd készre. Fűszeres barnarizzsel tálald.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek