Budapest éttermei egyre jobbak

Zanza!

Tegnap késő este nyilvánosságra hozták a GaultMillau, a világ második legrangosabb étteremkalauzának 2011-re vonatkozó értékelését - számol be róla a Világevő blog. A budapesti éttermek értékelésében jelentős változások történtek tavalyhoz képest.

"Nem csak Budapest, de az egész régió legmagasabb pontszámát (17 pont, azaz három szakácssapka) kapta a Michelin-csillagos Costes étterem, ahol Miguel Rocha Vieira - fél éves kihagyás után visszatérve - mára már egyre izgalmasabb, a magyarországi környezet által is erősen ihletett ételekkel jelentkezik." írja a Világevő blog.

Tavalyi pontszámát megőrízte a Bábel Delicate étterem, amely tavaly a Fausto's-zal osztozott a legmagasabb magyarországi pontszámon (15). Ez utóbbi javított, idén 16 pontot kapott a GauldMillau ítészeitől. Az idei lista azt mutatja, hogy az étteremkritikusok komolyabban foglalkoztak a magyar fővárossal, mint tavaly, amikor is a listából kimaradt - többek között - a néhány hónappal később Michelin csillagot szerző Costes étterem. A listán idén is vannak meglepetések: az Alabárdos és a MÁK nem került említésre, felkerült viszont a Déryné az értékelt éttermek közé.

A teljes budapesti lista:

Costes 17 pont (3 szakácssapka)

Fausto's - Onyx 16-16 pont (2 szakácssapka)

Arcade - Babel - Pierrot 15-15 pont (2 szakácssapka)

Arany Kaviár - Déryné - Bock - Csalogány - Múzeum 14-14 pont (1 szakácssapka)

21 - Vadrózsa 13-13 pont (1 szakácssapka)

GaultMillau rendszer

A GaultMillau pontokkal és szakácssapkákkal értékel:

  • - 9-10 pont: gyenge színvonalú vendéglő,
  • - 11 pont: átlagos színvonalú vendéglő,
  • - 12 pont: jó konyha, mely minden jobb étteremtől elvárható,
  • - 13-14 pont (1 szakácssapka): nagyon jó vendéglő, többet, különlegesebbet nyújt, mint a mindennapos konyha.
  • - 15-16 pont (2 szakácssapka): a konyhaművészet terén magas szintű minőséget, kreativitást nyújtó konyha. Ez a minősítés megfelel egy Michelin-csillagnak.
  • - 17-18 pont (3 szakácssapka): a legmagasabb szintű minőséget képviseli, kreativitást és kiváló ételkészítést jelent.
  • - 19 vagy 19,5 pont (4 szakácssapka): az étterem a világ legjobb vendéglői közé tartozik,
  • - 20 pont: a legmagasabb minősítés, szinte lehetetlen megszerezni, egyszer ítélték még csak oda Marc Veyrat séfnek.
  • A fekete szakácssapka a hagyományos francia konyha jele, a vörös az újító konyháé.
Blogmustra