A szeretet záloga: ravioli házilag

Raviolit a legelvetemültebb olasz asszonyok sem készítenek minden nap házilag, főleg nem manapság. A művelethez mindenképp szükséges egy tésztagép, és egy kis akaraterő, és megismerhetjük a ravioli teljesen új dimenzióját.

Tésztagép egy normális háztarásba általában akkor kerül, amikor a fagyigép, nem sokkal a kenyérsütő után. Ez sok esetben soha nem történik meg, de ha mégis, érdemes néha elővenni a konyhaszekrény tetejéről, leporolni, elolvasni a nem túl bonyolult használati utasítást és elkápráztatni azokat, akiket szeretünk: egy adag saját kezünkkel – és tésztagépünkkel – készített raviolival.

A határok feszegetése tésztagéppel

Amikor a toszkán főzőiskola elején megláttam az előkészített alapanyagokat, és a tésztagépet sűrűn forgatni kezdtem, arra gondoltam, hogy én bizony nem fogok tésztát gyártani. Mindeféle gasztromániáim ezidáig nem terjedtek ki a házi tésztakészítésre, akármennyire is tisztában vagyok az így készült tészta erényeivel. Na ez most megváltozott. Ha nem is minden nap, néha igenis neki fogok állni a műveletnek, mert annyira azért mégsem bonyolult. Az eredmény pedig összehasonlíthatatlan a boltban kapható raviolival.

1. A tésztához mindössze 2 hozzávalót kell alaposan kidolgozni: lisztet és tojást. 6 főre 50 dkg lisztet és 5 tojást kell számolni. Egy jobb robotgép ezt a műveletet el is végzi helyettünk, fontos, hogy a kampós tésztakart használjuk, azzal keverjük egyenletesre a tésztát. Ez kb 15 percet vesz igénybe. Kézzel is gyúrhatjuk, akkor addig kell dögönyözni, amíg ruganyos, fényes, egyenletes tésztát nem kapunk.

2. Ezután a tésztagéppel kinyújtjuk a tésztát – érdemes a használati utasításban leírtakat követni -,többször áteresztjük a gépen a tésztát, hogy megfelelő vékonyságú és egyenletes alapanyagot kapjunk.

3. A hosszúra nyújtott téglalapokat gondolatban elfelezzük és a feléig, egymástól kb. 5 cm-re elhelyezzük rajta az előre elkészített töltelékkupacokat.

4. A tészta másik felét visszahajtjuk a töltelékre, de előtte egy felvert tojással megkenjük a tészta szélét, a töltelékek között is – ez lesz a ragasztó.

5. A töltelékek körül óvatosan kinyomkodjuk a levegőt, hogy főzés közben ne fúvódjon majd fel a ravioli, mert ebben az esetben kipukkad és elveszítjük a tölteléket.

6. Derelyevágóva kötbevágjuk a megtöltött tésztát és ezzel el is készült a nagy mű.

7. Forrásban lévő sós vízb tesszük, 15 perc alatt készre főzzük.

8. A ravioli kb. kétszeresére dagad főzés közben, fejenként 4-5 darabbal számolj előételnek, 6-8 darabbal főételnek.

Hozzávalók a töltelékhez és öntethez:

½ kg spenót leforrázva, kinyomkodva

½ kg ricotta

1 tojás

2 tk ek só

4 ek reszelt parmezán sajt

1 tk őrölt szerecsendió

csipet feketebors

12 dkg vaj

2 gerezd fokhagyma héjastul

5-6 zsályalevél

A leforrázott spenótot alaposan nyomkodd ki, tedd vágódeszkára és aprítsd durvára. A ricottát tedd egy tálba és keverd össze a kissé felvert tojással. Add hozzá a spenótot, parmezánsajtot, és a fűszereket, alaposan keverd össze. Töltsd meg a raviolit a fent leírtak szerint.

A vajat olvaszd fel a durvára vágott zsályával és a fokhagymagerezdekkel. A fokhagymáról ne szedd le a héját, így csak egy kevés kellemes aromát ad át a vajnak. Amikor a vaj felolvad, alacsony lángon gyöngyöztesd 1 percig, majd zárd el a lángot.

A kifőtt raviolit öntsd le a vajas öntettel, reszelj rá parmezánt és azonnal tálald.

Oszd meg másokkal is!
Mustra