A magyar mangalica betör az amerikai piacra

A Magyarországon őshonos mangalica előtt fényes jövő áll Amerikában- írja a The New York Times. Az amerikai lap szerint egyre több állattenyésztő foglalkozik mangalicával, annak ellenére, hogy a tartása jóval nagyobb költségeket rejt magában, mint a megszokott és kedvelt sertéseké. Az állat kitűnő zsírjáról ismert a tengerentúl, és mi sem mutatja jobban, hogy egyre nagyobb a piaca, mint az, hogy több neves étterem is felvette az étlapjára. A cikkben megszólaló szakértők szerint, habár a mai napig a mangalica csak igen kis részét tudhatja magáénak a piacból, de profitot is képes termelni.

Egy kint élő magyar tenyésztő szerint nem túl igényes az állat: szereti szabadon bebarangolni a területét. Egy másik honi tenyésztő arra hívta fel a figyelmet, hogy a mangalicákat sosem etetik növekedési hormonnal, antibiotikumokkal, és géntechnológiával módosított takarmánnyal, így nem véletlen, hogy egyre népszerűbb lesz, a húsa és a zsírja.

A legnagyobb mangalicatelepen kétezer jószágot tartanak Amerikában. A telep vezetője szerint az utóbbi pár hónapban már profitot hoztak az állatok, amelybe eddig több mint 120 millió forintnak megfelelő összeget fektetett. A hivatalos adatok szerint az államokban hetente kétmillió sertést dolgoznak fel, jelenleg nagyjából ötven mangalica van köztük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra