Túlsúllyal küzd? Ne a gyorséttermeket hibáztassa!

Olvasási idő kb. 18 perc

Ma már tényként kezeljük és szinte természetesnek vesszük, hogy az elhízás civilizációs probléma, miközben az orvosok és táplálkozási szakértők nem győzik hangoztatni, milyen súlyos következményei lehetnek a falánkságnak. Ha többször szembesülnénk azzal a ténnyel, milyen sűrűn esünk a reklámok csapdájába, vagy hogy mennyire kiszolgáltatott helyzetbe kerültünk a társadalmi és életmódbeli változásoknak köszönhetően, talán könnyebben ellenállnánk azoknak a fránya kísértéseknek, és elkezdenénk végre tudatosan táplálkozni.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérései alapján 1980-hoz képest 2013-ra a fejlődő országokban csaknem triplájára, 857 millióról 2,1 milliárdra emelkedett az elhízottak száma. A „világ modernizálódásának” és a „test tétlenségének” veszélye ráadásul egyre több gyermeket is érint. A hazai statisztikák azt mutatják, hogy a BMI alapján meghatározott elhízott és túlsúlyos iskoláskorú gyerekek aránya a populációban 33% – az OÉTI vizsgálatai alapján 40% –, míg a felnőtt lakosságban ez az adat 61,8%. Összegyűjtöttük, hogy mi mindent szeretünk okolni kövérségünk miatt.

Csökkentek az élelmiszerárak

És ezzel együtt a minőség is. Egyre szélesebb körben egyre több alapanyaghoz, de leginkább késztermékhez jutunk hozzá. A legolcsóbb élelmiszerek sokszor egészségtelen, káros összetevőkből állnak és a szokásosnál több, ízfokozóként szolgáló hozzáadott cukrot vagy olajat tartalmaznak. Mi pedig szeretünk inkább az olcsóból többet venni, mint a minőségi termékből normális emberi adagokat. „Természetesen a szupermarketekben kapható termékek nem lehetnek veszélyesek az emberi szervezet számára, különben betiltanák azok forgalmazását" – nyugtat meg mindenkit Hartmann Gabriella, a Valeomed Egészségközpont dietetikusa.

„A tartósított termékeket árusító élelmiszer üzletek célja az, hogy a kényelmünket szolgálják, és ahelyett, hogy gyakrabban járnánk a piacra friss zöldségért, húsért, pékáruért vagy gyümölcsért, intézzük el inkább a heti vagy havi nagybevásárlást egy hipermarketben. Sajnos ilyenkor hajlamosak vagyunk elkényeztetni magunkat, rengeteg felesleges étellel megpakoljuk a hűtőszekrényt és az éléskamrát, mert a reklámok azt sulykolják belénk, hogy ha ezt vagy azt az ételt fogyasztjuk, attól boldogabbak és egészségesebbek leszünk. Ez a kényelem pedig rengeteg kísértést szül otthon a mértéktelen étkezésre" – magyarázza a szakértő.

shutterstock 13742638

„A mindennapos bevásárlás során érdemes a szezonális és helyi forrásból származó, teljes értékű és feldolgozatlan élelmiszerek közül válogatni. Egyre inkább elhanyagoljuk azokat az egyszerű, mégis tápláló ételeket, amelyeket dédnagyanyáink is fogyasztottak. Ha nem tudunk mélyen a zsebünkbe nyúlni, vagy szeretnénk olcsón, mégis egészséges módon megoldani az étkezést, válasszuk az idényjellegű és teljes értékű élelmiszereket, amelyeknek a felhasználása a legköltséghatékonyabb. A minőség tekintetében pedig lehetőleg támogassuk a hazai termékeket, legyen szó a feldolgozatlan biotermékekről, a szürkemarháról vagy a szivárványos pisztrángról" – javasolja Bartha Ákos, a TáplálkozásBeállítás.hu szakértője.

Sokkal több gyorskaját eszünk

Hála a '80-as évektől rohamosan terjedő gyorsétterem láncoknak és a kényelmünkért dolgozó take-away opcióknak, ugye? Az, hogy néha engedünk a kísértésnek, még nem főben járó bűn. A baj az, hogy ma a legtöbb kalóriát feldolgozott, tápanyagokban szegény és tartósítószerekkel agyonkezelt ételek formájában visszük be. Sokkal egyszerűbb félkész és készételekkel megpakolni a bevásárlókocsit, vagy beugrani a mekibe egy nagymenüre, mint otthon ízletes és kiadós ebédet főzni a családnak. Az alapprobléma az az emberi viselkedés, hogy ha evésről van szó, szeretünk a pillanatnak élni – és közben persze fogadkozunk: jövő héttől tényleg elkezdek diétázni!

„Egyik étteremláncot sem szabadna felelőssé tenni azért, mert az utóbbi évtizedekben annyira elhíztunk. Saját döntésünk és felelősségünk, hogy miből mennyit eszünk és hogyan állítjuk össze az étrendünket. Az hogy, a normál súlyú gyerekek mellett egyre több a súlyproblémákkal küzdő iskolás is, az egyrészt a családi mintáknak és beidegződéseknek köszönhető. Az egészséges gyerekek akkor ülnek le enni, amikor éhesek. Ahogy nagyszüleink is mondták; a hosszú élet titka az, ha nem laksz mindig jól. Ha viszont a gyerek azt látja otthon, hogy a szülők szeretnek nassolni és állandóan tömik magukat valamivel, akkor azt tanulja meg, hogy nem az éhséget, hanem a sóvárgást és a különböző ízek utáni mértéktelen vágyat kell kielégítenie. Innentől kezdve pedig okolhatunk bármilyen körülményt, a hiba bennünk és nevelési elveinkben van" – mondja Hartmann Gabriella.

„A mindennapokban meghozott táplálkozási döntéseinknek rövid távon látszólag nincsenek következményei. Az olyan kifogások miatt, mint a nincs időm egészségesebben élni, illetve a megszokás miatt hajlamosak az emberek elkényelmesedni és azt hangoztatják, hogy egészségtelen életmódjukért csakis a környezetük okolható. Az élelmiszeripar vívmányainak köszönhetően a finomított és feldolgozott ételek valóban sokkal egyszerűbben és olcsóbban elérhetőek, de a nagy rohanásban azért még mindig különbséget lehetne tenni egy saláta vagy egy hamburger között” – fűzi hozzá Bartha Ákos.

A cukorfogyasztás az egekbe szökött

A modern étrend egyik legkárosabb összetevője a hozzáadott cukor, ami régebben nem számított létfontosságú élelmiszernek és leginkább a gazdagok fértek hozzá. 1800 előtt az amerikaiak évente és személyenként csak 2 kg cukrot fogyasztottak. Amint azonban megjelentek a cukornád ültetvények, ez a szám 9 kg-ra nőtt, az 1900-as évekre pedig elérte a 45 kg-os átlagot.

sugar-consumption-in-uk-and-usa

Az utóbbi években ugyan csökkent hazánkban a cukorfogyasztás mértéke - mivel lemondani nem tudunk az ízéről, mesterséges édesítőszerekre cseréljük azt -, de a legtöbb fejlődő és fejlett ország továbbra is függőségi helyzetben van egy olyan ételadalékkal szemben, amelynek semmi tápértéke nincs.

shutterstock 29243020

„A cukor és más finomított szénhidrátok mértéktelen fogyasztásának elsődleges következménye, hogy az emberi anyagcsere felborul és kialakulnak az úgynevezett metabolikus szindrómához köthető megbetegedések. Mindez megnyilvánulhat túlsúlyban, magas vérnyomásban, a koleszterinszint emelkedésében, depresszióban, kóros sejtburjánzásban, valamint a manapság sokat emlegetett inzulinrezisztenciában is” – magyarázza Bartha Ákos.

„A finomított cukrokat a többi kalóriától eltérően szervezetünk másként bontja le, a kialakuló vércukoringadozás következtében pedig képesek vagyunk még többet enni. Az édes ízek utáni vágyunk annyira természetessé vált, hogy évente sajnos több tíz kilogrammnyi tömény cukorral elégítjük azt ki."

Hetekig tartó ünnepi lakomák

Az ünnepek alatt felszedett plusz kilóktól csak szeretnénk megszabadulni, de legtöbbször nem sikerül, így szép lassan gyűjtögetjük azokat és közben az idő számlájára írjuk, hogy a mérleg minden évben egy kicsivel többet mutat. De az is lehet, hogy szervezetünk megadja magát a túlzott önjutalmazás és az azt követő önsanyargatás ördögi körének, a jojózásnak, ami miatt sokkal keményebb küzdelemmé válhat az egészséges táplálkozásra való átállás is.

shutterstock 88360000

Statisztikák szerint a legtöbb súlyproblémával küzdőnek élete során egyáltalán nem sikerül tartósan megszabadulnia az évek alatt felszedett kilóktól. A téli ünnepek alatt persze a szokásosnál is több és laktatóbb fogást eszünk, sőt akár egész nap szinte megállás nélkül falatozunk. A gond az, hogy az egyébként átlagos vagy egészséges életmódot követők a sorozatos lakomákat követően nem nyerik vissza teljes mértékben normális testsúlyukat; a gyorsan felszaladt kilóknak csak egy részétől sikerül megszabadulniuk a tavaszi és nyári időszakban, így érthető a lassú és biztos súlygyarapodás.

Megtévesztő diétás trendek

A National Center for Health Statistics alapján Amerikában a járványszerű elhízás akkor indult meg, amikor megjelentek a zsírszegény diétákról szóló útmutatók. (A kutatók akkor még a telített zsírsavakat okolták a szívproblémák kialakulásáért, aminek az ellenkezőjét azóta számtalanszor bebizonyították.) Amikor épp a zsír negatív hatásai kerültek a figyelem központjába, az emberek a normális mennyiségű szénhidrátfogyasztás rovására kezdték el csökkenteni a zsírbevitelt. A különböző nyugati trendek persze Európában is terjedni kezdtek, de nem mindenki dőlt be azoknak.

„Európában a közegészségügy és az élelmiszeripar amerikai mintájára felépített koleszterin mítoszát svéd kutatók és orvosok már a '60-as, '70-es években igen komolyan kikezdték. Nem az előbbi, egyértelműen negatív és jól megfigyelhető összefüggés miatt; hanem elsősorban azért, mert a zsíroldékony vitaminok hiánya több krónikus megbetegedés forrása, mint ahogy azt azelőtt is feltételeztük. A franciák például nem arról híresek, hogy megvetnék a magasabb állati zsiradékokat tartalmazó ételeket (tojás, zsíros sajtok, májkrémek stb.), mégis náluk az egyik legalacsonyabb - bár ott is növekedni látszik - az elhízás aránya. Mellesleg a több telített zsír náluk sem mutat igazolható összefüggést a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázataival. A svédek is köszönik szépen, vígan maradnak a vajnál és a tőkehalmájnál” – mondta a Díványnak Bartha Ákos.

„Nem kellene hinnünk a különböző diétás trendeknek. Aki szélsőséges fogyókúrába kezd és kiiktat egy-egy fontos összetevőt az étrendjéből, azzal csak egészségi állapotát veszélyezteti. Nem véletlenül vannak nemzetközi táplálkozási ajánlások, amelyek meghatározzák, hogy napi szinten mely ételcsoportokból mennyit érdemes fogyasztanunk egészségünk megőrzése érdekében. A szélsőséges diéták helyett személyre szabott étrendek megtervezésével lehet a leghatékonyabban testsúlyunkat csökkenteni, melyben az egyén alkati adottságai mellett egyéb fontos szempontokat is (fizikai aktivitás, munkavégzés típusa stb.) is figyelembe kell venni ahhoz, hogy meghatározhassuk az optimális energiaszükségletet. A dietetikus az ételpiramis valamennyi összetevőjét beletervezi az étrendbe, így szervezetünk megkapja a fontos alapanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat" – magyarázza Hartmann Gabriella.

shutterstock 145776866

Már nem szeretjük a vizet

Annál inkább az egekig magasztalt „szomjoltókat"; a Coca Colát és a gyümölcsleveket, no meg azokat a szívre is különösen ártalmas energiaitalokat. „Mivel a folyadékok gyorsabban felszívódnak és kiürülnek a gyomorból, mint a szilárd táplálékok, hajlamosak vagyunk sűrűn utántölteni, és nem számolunk azzal, hogy ezzel mennyi fölösleges cukrot viszünk be a szervezetünkbe” – mondja Bartha Ákos.

A múlt század elején elterjedt klasszikus kólák mintájára a '80-as 90'-es években Európában is rengeteg új üdítőital gyár született és forgalmuk hamar megugrott. Az átlag fogyasztó ma már képes literszámra inni ezeket finom, de káros löttyöket úgy, hogy bele se gondol, mennyi plusz kalóriát és haszontalan összetevőt tartalmaznak. Több – gyerekek és felnőttek étkezési szokásait vizsgáló – kutatás is bizonyítja, hogy napi egy pohár hozzáadott cukrot tartalmazó szénsavas üdítőital vagy gyümölcslé 60.1%-kal növeli az elhízás kockázatát. "Hozzá kellene szoktatni a gyerekeket a természetes ízekhez, hogy ne követeljék napi szinten a cukros üdítőitalokat. Mindezt legjobb csecsemőkorban elkezdeni. A kisgyereket nem cukros teával, hanem vízzel kellene kínálni, amikor szomjas. Semmi baj nincs azzal, ha alkalomadtán mi is megkívánjuk a kólát vagy az almalevet, de ha napi szinten fogyasztjuk ezeket az üdítőket, ne csodálkozzunk, ha pár hét múlva többet mutat a mérleg. Mi magunk is elkészíthetünk egy üveg gyümölcsteát útravalónak, amit ha öt kanál cukor helyett semmivel sem ízesítünk, nem fogunk a plusz kilók miatt panaszkodni" – javasolja Hartmann Gabriella.

Nagyobb választék, és a gének

Nemcsak a kedvező árak, de az ételfajták szélesedő skálája is arra késztethet, hogy engedjünk a kísértésnek és több mindent kipróbáljunk még akkor is, amikor szervezetünk nem kívánja az ételt. „Gyermekkoromban karácsonykor még sorba kellett állnunk a banánért, ma pedig a technológia és az élelmiszeripar fejlődésének köszönhetően már sokkal könnyebben hozzájuthatunk valamennyi alapanyaghoz; télen a görögdinnyéhez, nyáron a banánhoz is. Emiatt a bőségzavar miatt képtelenek az emberek megfeledkezni az önkontrollról és válnak mértéktelenül befolyásolhatóvá és falánkká" – folytatja a szakértő.

„Az ember valamilyen szinten genetikailag programozva van arra, hogy tápanyagot vegyen magához, amikor erre lehetősége adódik. Az evolúciós fejlődés során nem éltünk mindig táplálékbőségben, és az élelemforrások megszerzéséért is komoly erőfeszítéseket kellett tennünk. Ma természetünk legnagyobb csapdája az, hogy nem kell megszakadnunk az élelem előteremtéséért, elég egy kattintás az interneten, amikor megkívánunk valamit, és egy órán belül jóllakhatunk. Mindez a paraszimpatikus idegrendszer egyensúlytalan működésének köszönhető, amely a stressz- és unalomevés gyökere, és egyben függőséget kialakító forrása, ami aztán ördögi körré válhat. A legtöbb problémát azonban az okozza, hogy az emberek azért éreznek késztetést a felesleges és üres kalóriák bevitelére, mert az igen nagymértékben ingadozó vércukorszint szabályozza az éhségérzetet, nem pedig az élettanilag ideálisabb folyamatok" – fűzi hozzá Bartha Ákos.

shutterstock 91818647

Kevesebb kalóriát égetünk munka közben

Nem úgy, mint a múlt században, amikor sokkal nagyobb szerepet kapott a fizikai munka és a szabadidő mozgalmas, aktív eltöltése, mint napjainkban. Na jó, azért a hobbi sportok szerencsére nem haltak ki és sorra nyílnak az edzőtermek, de akinek munka mellett nincs ideje vagy kapacitása mozogni, az jobb, ha nem pizzát rendel vacsorára. Kiszámolták, hogy az ülő életmód elhatalmasodásának köszönhetően a korábbihoz képest naponta átlagosan 100 kilokalóriával kevesebbet égetünk el. Nem nehéz kitalálni, hogy ez a lustaság hosszú távon bizony elhízáshoz vezet. Aki tehát a munkahelyét okolná kövérsége miatt, az valószínűleg a szabadidejét is ülő tevékenységekkel tölti.

Sokkal több növényi olajat fogyasztunk

Az 1900-as évek elején még természetes zsírokkal főztünk és vajat ettünk, amikről az élelmiszergyártás újításainak köszönhetően fokozatosan átszoktunk a margarinra és a növényi olajokra. Pedig a vajtól és a zsíroktól sem kellene félni:

„Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mely zsírféléket hogyan használjuk fel és mennyit fogyaszthatunk belőlük, akkor nem fogunk elhízni és a koleszterinszintünk is a helyén marad. Az ajánlott napi zsírbevitel 0,8-1 gramm testtömeg-kilogrammonként – de ne legyen több, mint a napi energiabevitel 30%-a. Az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbbé vált növényi olajokból és margarinokból az élelmiszergyártók eltávolították a transzzsírsavakat, ezért nem kell tartanunk azok káros hatásától" – magyarázza Hartmann Gabriella.

„A libazsír omega-3-aránya igen kedvező, ami a napraforgóolajról nem mondható el. A növényi olajban az állati zsírokkal szemben viszont nincs koleszterin. Ha túl sokat fogyasztunk a telített zsírsavakból, akkor valóban szívproblémákkal nézhetünk szembe. Arra is figyelni kell azonban, hogy extra szűz olivaolajat csak saláták ízesítésére használjunk és ne főzzünk vagy süssünk azzal, mert hő hatására megváltozik a kémiai szerkezete" – figyelmeztet a szakember.

shutterstock 42110755

Társasági szokások

A napi és heti rutin átalakulása és a csoportos étkezések alatt összeevett kalóriák is hozzájárulnak a lassú, de biztos hízáshoz. Nagy asztaltársaságban jobban esik az étel, nem figyelünk testünk jelzéseire, és mások jóízű falatozását látva hajlamosak vagyunk mi magunk is többet enni a kelleténél. A Nutrition Journal számításai szerint egyetlen csoportos étkezés akár 70%-kal is növelheti az átlagos kalóriabevitelt és erre a mennyiségre nem nehéz hosszú távon is rászokni. De nem is kell feltétlenül eljárni hétvégenként a barátokkal vacsorázni; elég ha együtt élünk valakivel, aki szereti a hasát és nem a legegészségesebb ételeket fogyasztja. Ilyen kényelmes és káros helyzetekhez önkéntelenül is könnyen alkalmazkodunk. Ha pedig még főznek is ránk, akkor fogadalmak ide vagy oda, nincs menekvés a zsírpárnák elől. A megoldás egyszerű: álljon a sarkára és ne hagyja, hogy mások étkezési szokásai miatt ön is elkényelmesedjen!

Alváshiány és hormonzavar

A '60-as években még napi 8-9 óra alvás számított normális mennyiségnek, ami mára 6-7 órára csökkent. Márpedig az alváshiány az elhízás egyik legerősebb rizikófaktora: gyerekek esetében 89%-kal, felnőtteknél 55%-kal emeli a túlzott kalóriabevitel kockázatát.

„Az emberi szervezetben összetett biokémiai folyamatok szabályozzák a hormonrendszer és a kapcsolódó anyagcsere-folyamatok működését, melynek része az inzulin, a leptin, a glükagon, a ghrelin, az adiponektin, a kortizol vagy a PYY. A kevés vagy rossz minőségű alvás felborítja azoknak a hormonoknak az egyensúlyát, amelyek többek között az éhségérzet és az étvágy szabályozásáért felelősek. Ezért van az, hogy fáradtság vagy kimerültség során hajlamosabbak vagyunk magas szénhidráttartalmú és alacsony tápértékű ételeket fogyasztani, amelyek könnyen testzsírrá alakulnak a szervezetünkben. A teltségérzetet szabályozó zsírok, fehérjék és tápanyagdús táplálékok személyre szabott étrendi egyensúlyának megteremtésével helyreállítható a felborult hormonműködés" – magyarázza Bartha Ákos.

shutterstock 155825111

Új rendelet a megelőzésért

Januártól 1-től lépett hatályba a közétkeztetésről szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet, amely részletesen szabályozza az iskolai menzákon, a kórházakban, illetve valamennyi közétkeztetési szolgáltatást nyújtó szervezet vagy intézmény által kínált ételek elkészítését és tápanyagtartalmát.

A rendelet értelmében tilos egyebek mellett a szénsavas vagy cukrozott üdítő, valamint a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek közvetlenül az asztalokra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét. Az étkezőben a só- és cukortartó átadási helyén jól olvashatóan fel kell tüntetni a túlzott só- és cukorfogyasztás veszélyeit.
A felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak szerint az italként kínált tejhez nem adható cukor, és a tea is csak meghatározott mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot. A szükséges folyadék az étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz lehet. A rendelet értelmében tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel, bölcsődei étkeztetésben pedig nem adhatnak bő zsiradékban sült ételt. Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.

A közétkeztetésben nem lehet felhasználni sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket, pasztákat "állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra". Nem adható továbbá 30%-nál magasabb zsírtartalmú, a 15 évesnél fiatalabbak számára 23%-nál magasabb zsírtartalmú húskészítmény. Az 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára készített ételekhez sertés- és baromfizsírt sem lehet felhasználni.

A rendelet előírja azt is, hogy a közétkeztetőnek az étlapon fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

  • Testem
Ezt tedd, ha bedugult a füled
Ezt tedd, ha bedugult a füled

A füldugulás rendkívül kellemetlen élmény, amely sokféle okból előfordulhat. Íme, néhány hasznos tipp!

március 10., 15:10

  • életem
Ez a munkáltatói tévedés nők ezreit hagyhatja ki a nyugdíjból
Ez a munkáltatói tévedés nők ezreit hagyhatja ki a nyugdíjból

Egy gyakori munkáltatói hiba miatt nők ezrei veszíthetnek el jelentős nyugdíjjárulékokat.

március 10., 14:36

  • Mindennapi
Felére csökkentenék a közszolgáltatások telefonos várakozási idejét
Felére csökkentenék a közszolgáltatások telefonos várakozási idejét

A várakozási idő csökkenésével kecsegtet egy sikeres teszt.

március 10., 16:46

  • életem
Ennyibe kerül most egy nyugdíjasnak a havi bevásárlás – rég volt ilyen drága
Ennyibe kerül most egy nyugdíjasnak a havi bevásárlás – rég volt ilyen drága

Rengeteget drágult egy nyugdíjas átlagos bevásárlása egy év alatt.

március 10., 12:10

  • Mindennapi
Ebből tudod meg, mennyit kell fizetned- mától érkeznek a NAV határozatok
Ebből tudod meg, mennyit kell fizetned- mától érkeznek a NAV határozatok

Több millió ember nyúl majd a zsebébe, hogy mennyire, a NAV határozatból majd kiderül.

március 10., 17:30

  • életem
Fontos változás élesedik a NAV-nál: minden adózót érint
Fontos változás élesedik a NAV-nál: minden adózót érint

Szakértő segít eligazodnia a NAV új adószabályain.

március 10., 13:36

  • Testem
Ez az alvási szokás Alzheimer-kór jele is lehet
Ez az alvási szokás Alzheimer-kór jele is lehet

A helytelen alvási szokásoknak számos következménye lehet, most meglepő összefüggést találtak a nem megfelelő alvás és az Alzheimer-kór között.

5 perce

  • életem
Ez az ijesztő videó megmutatja, miért kell kitenni az elakadásjelzőt
Ez az ijesztő videó megmutatja, miért kell kitenni az elakadásjelzőt

Ijesztő képsorokat vettek videóra az M7-es autópályán.

március 10., 14:00

  • világom
Félmillió embert érinthet a repülőtéri sztrájk
Félmillió embert érinthet a repülőtéri sztrájk

A magyar utasok terveit is keresztülhúzhatja a repülőtéri sztrájk.

március 10., 12:40

  • Szülőség
Orvos figyelmeztet: közeleg a súlyos sérülések időszaka
Orvos figyelmeztet: közeleg a súlyos sérülések időszaka

A legjobb szándék vezérli a szülőket, amikor megajándékozzák ezzel a gyereket, de sokszor súlyos sérülés a vége.

március 10., 16:00

  • Offline
Gorkij fasor, Felszab tér, Tanács körút: melyik mai közterületet hívtuk így korábban?
Gorkij fasor, Felszab tér, Tanács körút: melyik mai közterületet hívtuk így korábban?

Emlékszel még, hogy a korábbi elnevezések melyik mai forgalmas fővárosi helyhez kapcsolódnak? Kvízünkből kiderül.

március 10., 06:46

  • Offline
Hosszú haj, telefonbetyárkodás: ezek főbenjáró bűnnek számítottak a Kádár-korszakban
Hosszú haj, telefonbetyárkodás: ezek főbenjáró bűnnek számítottak a Kádár-korszakban

A Kádár-korszakban voltak dolgok, amiket nem lehetett büntetlenül megtenni – még ha elsőre ártatlan apróságnak is tűntek.

március 10., 20:00

  • világom
Fillérekért vett egy képet, kiderült, hogy mestermű: árverésen vitték el a festményt
Fillérekért vett egy képet, kiderült, hogy mestermű: árverésen vitték el a festményt

Olcsón vett képét sikerült igen drágán eladnia egy árverésen egy szerencsés vásárlónak.

március 10., 19:00

  • világom
Ezen változtass, ha reggel többször nyomod le a szundi gombot
Ezen változtass, ha reggel többször nyomod le a szundi gombot

A rendszeres és pihentető alvás elengedhetetlen a mentális és fizikai egészséghez.

március 10., 06:30

  • lájfhekk
Ronthatják a csapvíz minőségét az otthoni víztisztítók: ez rá a magyarázat
Ronthatják a csapvíz minőségét az otthoni víztisztítók: ez rá a magyarázat

Szakértő magyarázza el, miért kockázatos víztisztító berendezést használni.

március 10., 11:10

  • világom
A világ legmagasabb épületét homokra építették: ezért nem süllyed el
A világ legmagasabb épületét homokra építették: ezért nem süllyed el

Nem volt könnyű ilyen helyen ennyire magas épületet felállítani.

március 10., 11:40

  • Testem
Órákra vakul meg újra meg újra egy nő: furcsa betegség okozza a tünetet
Órákra vakul meg újra meg újra egy nő: furcsa betegség okozza a tünetet

Különös betegsége akkor derült ki, amikor hirtelen néhány órára megvakult.

március 10., 19:30

  • Testem
Ez az étrend még a mediterrán diétánál is egészségesebbé tehet
Ez az étrend még a mediterrán diétánál is egészségesebbé tehet

Kevesen ismerik ezt a diétás étrendet, amely spanyol és portugál hagyományos étkezési szokásokra épül.

március 10., 06:00

  • életem
Vizelettel locsolnak ezek a gazdák: oka van a dolognak
Vizelettel locsolnak ezek a gazdák: oka van a dolognak

Az ókorban is használt módszert fedeztek fel újra a kert locsolására a gazdák.

március 10., 18:30

  • Testem
Vérvizsgálat jelezheti előre a későbbi betegségeket
Vérvizsgálat jelezheti előre a későbbi betegségeket

Egyetlen vérvizsgálat megmutathatja, milyen állapotban vannak a szerveid – és milyen betegségek fenyegethetnek a jövőben.

március 10., 10:52

  • életem
Ezért kezdődik hajnali kettőkor a nyári időszámítás
Ezért kezdődik hajnali kettőkor a nyári időszámítás

Nem véletlen, hogy nem éjfélkor, hanem hajnali kettőkor állítjuk át az órát a nyári időszámítás megkezdésekor.

március 10., 08:50

  • világom
Ritka betegségben halt meg a királyi család fiatal hercege
Ritka betegségben halt meg a királyi család fiatal hercege

A herceg alulmaradt a betegségével folytatott harcban.

március 10., 08:36

  • életem
Megtéveszthettek, ha itt vettél föl pénzt: vizsgálatot indított a hatóság
Megtéveszthettek, ha itt vettél föl pénzt: vizsgálatot indított a hatóság

A hatóság gyanúja szerint elkerülhető többletköltséggel járt az ATM használata, ezért indított vizsgálatot a GVH.

március 10., 09:06

  • Édes otthon
Ha betörnek hozzád, itt keresik először értékeidet
Ha betörnek hozzád, itt keresik először értékeidet

A szakértő elmondta, melyik az a helyiség az otthonunkban, ahol a betörők biztos, hogy keresni fogják az értékeinket.

március 10., 07:26

  • világom
Majdnem elvesztette karját egy baleset miatt a magyar nő, szemtanúkat keresnek
Majdnem elvesztette karját egy baleset miatt a magyar nő, szemtanúkat keresnek

Rejtélyes balesetben sérült meg súlyosan egy magyar nő, családja kétségbeesetten keresi a szemtanúkat, hogy kiderüljön, mi történt.

március 10., 09:36

  • Testem
A falak mérgezhetnek mindannyiunkat: sokkoló az új felfedezés
A falak mérgezhetnek mindannyiunkat: sokkoló az új felfedezés

A hétköznapokban nem is gondolunk erre, pedig a falak is mérgezők lehetnek. Eláruljuk, miért.

március 10., 07:00

  • Testem
Sejtfunkciókat is befolyásolhat a szervezetünkbe jutva ez az anyag - magyarok kutatják mekkora a veszély
Sejtfunkciókat is befolyásolhat a szervezetünkbe jutva ez az anyag - magyarok kutatják mekkora a veszély

Egyelőre csak korlátozott adatok állnak rendelkezésre, hogy a sejtekbe jutva mekkora veszélyt is jelent ez az anyag, ezért kutatás indult.

március 10., 07:46

  • Offline
Csak a magas IQ-val rendelkezők látják azonnal, merre mutat ez a nyíl:optikai illúzió
Csak a magas IQ-val rendelkezők látják azonnal, merre mutat ez a nyíl:optikai illúzió

Csak a magas IQ-jú emberek tudják a választ.

március 10., 08:20

  • életem
Ide teszik a járvány miatt leölt állatokat: Magyarországon 50 éve nem volt ilyen
Ide teszik a járvány miatt leölt állatokat: Magyarországon 50 éve nem volt ilyen

A Nébih szakemberei a legbiztosabb megoldást választották a járvány miatt elpusztított állatokkal kapcsolatban.

március 10., 08:06

  • életem
Megemelné az árakat a BKK – ennyivel kerülne többe egy jegy
Megemelné az árakat a BKK – ennyivel kerülne többe egy jegy

A jegyek árának emeléséből fedezné a BKK a növekvő kiadásokat.

március 10., 10:06

Ezt olvastad már?

Érdekességek