Ezért nem szabadna a zuhanyzóba pisilned – különösen, ha nő vagy

Ha ránk tör a szükség és senki sem figyel minket, meglepően kreatívan tudunk vizeletet üríteni. Különösen a férfiak, akik gyakran amúgy sem rendeltetésszerűen használják a mosdóban található csapot, sőt ugyanilyen könnyedséggel pisilnek bele a zuhanytálcába is. De mi a helyzet a nőkkel?

Ám ez nem jelenti azt, hogy mert képesek rá, ragaszkodniuk is kéne ehhez a szokásukhoz. Nyilván kényelmetlen kilépni a finom meleg víz alól és vizesen elcaplatni a vécéig, pláne ha az egy másik helyiségben található. Ám legalább ilyen kellemetlen a makacs húgykövet takarítani a fürdőszoba különböző felületeiről. Vagy megküzdeni egy fertőzéssel: szakértők szerint a vizelet egyáltalán nem steril, sőt egy egészséges nőében 33 különböző baktérium található. Ennek ellenére a zuhany alatt pisilés mint szokás kifejezetten gyakori: egy brit felmérés szerint a megkérdezettek 76 százaléka vizelt már zuhanyzás közben.

Ők gyorsan fel tudják sorolni ennek előnyeit is: időt spórolnak, emellett pedig tekintélyes mennyiségű vizet is, ami a vécé lehúzásával távozik – szerintük – feleslegesen. Ne kanyarodjunk el abba az irányba, hogy ha számunkra kellemes szokás megmagyarázásáról van szó, hirtelen milyen aggodalommal tekintünk fogyó vízkészletünkre és a bolygó jövőjére, máskor pedig, hát, azt csináljuk vele, amit szintén a vécébe szoktunk. Inkább haladjunk tovább a pro listán. A megkérdezettek a spórolás és a kényelem mellett a vizelet állítólagos gombaölő hatásáról értekeznek, mások pedig az intim izmok edzéséről. Zuhanyzás alatt amúgy is sokan önkielégítenek: a férfiak azért, mert végre senki sem zavarja meg őket tevékenységük közben, aminek hangját amúgy is elnyomja a vízcsobogás. Sokan összekötik a magömlés késleltetésének gyakorlatával is. A nők a zuhanyrózsa sokféleképpen állítható sugarát emlegetik örömteli mosollyal, ráadásul állítják, hogy a zuhany alatti szakaszos ürítés és utána történő önkielégítés a Kegel-izmok edzését is nagyban elősegíti.

A zuhanyzást élvezni egy dolog, de azért teljesen ne engedd el magad: pisilni nem oké közben
A zuhanyzást élvezni egy dolog, de azért teljesen ne engedd el magad: pisilni nem oké közbenYakobchukOlena / Getty Images Hungary

A zuhanytálca nem pisilésre van

Ezek mind nyomós érvek, ám sajnos ki kell ábrándítanunk a zuhanyba vizelők népes táborát. A takarítási nehézségeket már említettük. Még ha a tálcáról le is lehet sikálni, amit muszáj, a zuhanyfüggöny takarítása már problémásabb lehet. A másik fontos érvet, miszerint a vizelettel egy csomóféle baktériumot ürítünk, szintén. Azt azonban kevesen tudják, hogy a húgyúti fertőzéssel küzdők több mint hetvenféle baktériumot üríthetnek, rá egyenesen a saját lábukra. Még ha utána le is mossák tusfürdővel és vízzel, akkor sem hangzik jól a dolog. A Kegel-izmok meg éppen nem örülnek a zuhany alatti pisilésnek.  

Mit mondanak a szakértők?

Dr. Jamin Brahmbhatt, a PUR Clinic urológusa szerint maga a vizelet egy egészséges ember esetében nem rosszabb, mint az a mocsok, amit lemosunk a bőrünkről zuhanyozás közben. Még akkor sem lesz valószínűleg semmi bajunk, ha sérülés, seb található a lábunkon – feltéve, hogy a vizeletet alaposan le is mossuk róla időben.  

Dr Alicia Jeffrey-Thomas egy másik szempontot tart fontosnak. Azok a nők, akik a zuhany alatt pisilnek rendszeresen, veszélyeztethetik saját medencefenekük egészségét is. Azzal, hogy a folyó víz hangjára kezdünk pisilni, egyfajta pavlovi reflexet hozunk létre. Azaz ha rászoktunk erre, akkor más, pisilésre teljesen alkalmatlan helyzetekben is vizelési ingert érzünk majd a csobogó víz hangját hallva. Ha pedig mindez egy nem a legkiválóbban működő záróziomrendszerrel párosul, bizony bepisilhetünk egy meetingen, üzletkötés közben, randin, szülői találkozón, vagy bármilyen olyan helyzetben, amiben nagyon nem szeretnénk. A másik veszélye a zuhany alatti pisilésnek az, hogy a hólyag nem ürül ki teljesen. A vécén ülve ellazult állapotban ez gond nélkül lezajlik. Ám nőként nem arra lettünk tervezve, hogy mindez állva is ugyanilyen hatékonyan történjen meg, ebben a pózban a medencefenék nem lazul el kellőképpen, azaz valamennyit megtartunk a vizeletből. Ez akár fertőzések forrása is lehet. Ezért nőként nem érdemes a zuhany alatt állva pisilni, használjunk inkább a vécét. A férfiak e szempontból előnyt élveznek, de ez nem jelenti azt, hogy cserébe ne takaríthatnák ki a zuhanyzót mondjuk hetente egyszer. 

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra