Te megtagadnád a kötelező oltást?

oltas_1Nincs még egy éve annak, hogy egy szentesi édesanyát 8 hónap – két év felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt a bíróság azért, mert a kötelező védőoltásokat nem engedte beadni gyermekeinek. Bár ritkán kerül bíróság elé, oltástagadókról időről időre újra hallani. Két édesanya meséli el megrázó történetét.Magyarországon jelenleg 6 éves korukig kilencszer oltják kötelezően a gyerekeket. Hazánkban 99,9 százalékos az átoltottság, kevesen vannak, akik valamelyik oltást nem adatták be gyereküknek. Hivatalos statisztika azonban nincs erről.

Ellene és mellette

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének álláspontja szerint a többi gyerekkel szemben etikátlanok az oltásokat megtagadó szülők. Az átoltottság miatt az ő gyerekük sincs veszélyben. Ha azonban megbomlik az oltási rend, megjelennek a korábban kiszorult betegségek. Ugyanis 98 százalékos átoltottságnál érvényesül az úgynevezett nyájimmunitás, amikor a beoltatlanok se kapják el a betegséget, mert nincs kitől elkapni. Az oltásellenesek szerint viszont a magyar járványügyi álláspont 20–25 évvel ezelőtti szemléletet képvisel. A magyar statisztika kevesebb szövődményt regisztrál a kötelező védőoltások után, mint ami a témáról szóló publikációk szerint előfordulhatna. Szerintük a túl sok és túl korán beadott védőoltás az immunrendszert gyengíti. Mindez azonban nehezen bizonyítható, mert ha a védőoltás után egy-két héttel megbetegszik a gyerek, akkor ott összefüggés lenne az oltás és a megbetegedés között.

A fiam az oltástól lett autista

„Szívesen elmesélem a mi történetünket – mondta D. Zoltánné, akinek 11 éves kisfia súlyosan autista. – A nevemet azonban nem merem adni ehhez, hiszen ma Magyarországon az oltások megtagadását büntetik. Márpedig én a kisebbik gyerekemnek nem engedem beadni az éppen most esedékes MMR-t (MMR: morbilli (kanyaró)–mumps–rubeola elleni védőoltás). Nem véletlenül.
Nagyobbik fiam panaszmentes terhességből, sima szülés során 3 kiló 80 dekával jött a világra. Kifejezetten élénk, mosolygós csecsemő volt. Időben a hasára fordult, mászni, gügyögni, kommunikálni kezdett. Élénk, egészséges kisbaba volt. Tizenöt hónapos korában kapta meg azt a bizonyos MMR-vakcinát. Ez után először csak azt vettük észre, hogy az addig jó étvágyú gyerek válogatni kezd. Sírós, nyűgös lett. Eleinte nem gondoltunk semmi rosszra. Zolika azonban attól kezdve nem fejlődött rendesen. Nem kezdett el beszélni, késve állt föl, nehezen indult el, gyakoriak voltak a dühkitörései. Orvostól orvosig vittük, míg végül kiderült, hogy autista. Akkor kezdtem el böngészni a szakirodalmat. Kiderült, hogy bizonyos, a családban halmozottan jelentkező betegségek, például a magas koleszterinszint, a színvakság, a tejallergia, bizonyos rákfajták esetén fennáll az autizmus veszélye. Ha az ilyen gyereknek az egyes oltásokban lévő toxin bejut a szervezetébe, kiváltja ezt a súlyos betegséget.”

Valóságos mellékhatások

A hétesztendős Dorka édesanyja egészen más miatt rettegett a védőoltásoktól. „Amikor – mondja – tizenöt hónapos kislányom megkapta az MMR-t, nagyon beteg lett tőle. Magas láza volt, a kanyaró összes tünetét produkálta. Akkoriban az én fejemben is megfordult, hogy nem engedem többé oltatni a gyereket. A gyerekorvosunk azonban meggyőzött arról, hogy butaság. Holott, ha az ember a kötelező oltások megtagadása miatti tárgyalásokat figyelemmel kíséri, a tanuk között több szülő is akad, aki elmeséli saját történetét. Egyikük elmondta, hogy unokája az MMR után ideiglenesen elveszítette beszédképességét. Egy másik házaspár arról számolt be, hogy gyereküknek a Di-Per-Te beadása után görcsös fájdamai voltak. A perben civil szervezetek a jelenlegitől lényegesen eltérő oltási rendszer bevezetését követelték. Egy pszichológus édesanya állította, hogy gyermeke akkor lett autista, amikor kullanccsal fertőzött vidékre indultak nyaralni, s ő kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltásokat adatott be neki.

És te mit gondolsz a témával kapcsolatban?
Milyen érvek és ellenérvek hatására döntesz, s mondod a gyerekorvosnak, hogy nem járulsz hozzá a kötelező oltás beadatásához?
A Dívány kíváncsian várja véleményed!

(Anyagunkat itt folytatjuk: szakértőnk az ügy hatályos jogi vetületét mutatja be – többek között azt, állampolgári jog-e a védőoltás megválasztása Magyarországon, s mi ellen vét az, aki a nem oltatás mellett foglal állást.)

Kíváncsi vagy egy gyermegyógyász, infektológus véleményére is ezzel kapcsolatban? Cikkünket itt találod: Túl sok csecsemőt láttam meghalni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra