Úgy érzed, állva is elalszol? Ez a tavaszi fáradtság igazi oka a szakember szerint

GettyImages-1205035351

Akár enyhe, akár zord, hideg tél után vagyunk, a tavasz érkezését mindig nagyon várjuk. Az első igazi meleget adó napsugarak, az éledező természet, az illatok visszaadják az ember életkedvét. Legalábbis jobb esetben. Sokan vannak, akik ilyenkor inkább levertséget, bágyadtságot éreznek, és azt, hogy bárhol, bármikor el tudnának aludni. A jelenség neve: tavaszi fáradtság.

A nem megfelelő táplálkozás, a túl kevés alvás, a változékony időjárás és a stressz is hozzájárulhat ahhoz, hogy kitörjön rajtunk a tavaszi fáradtság, ami nemcsak egy divatos kifejezés, hanem valódi baj forrása.

Aludj, mint a bunda!

Ha állandóan kimerültnek, ingerlékenynek érezed magad, ha nincs kedved a munkához, nehezen megy az alvás, szédülés, fejfájás, migrén, esetleg ízületi fájdalmak kínoznak, ráadásul azt érzed, hogy az energiaszinted is lecsökkent, akkor könnyen lehet, hogy tavaszi fáradtságtól szenvedsz.

Az alvás mellett a D-vitamin-pótlásra is figyelni kell
Az alvás mellett a D-vitamin-pótlásra is figyelni kellmartin-dm / Getty Images Hungary

Dr. József Erika háziorvos szerint a kulcs az alvásban és a táplálkozásban rejlik. „Az egyik legfontosabb, hogy mindig legyen meg az elegendő, minőségi alvásidő. Télen ezt könnyebben teljesítjük, de ahogy jön a tavasz, hosszabbodnak a nappalok, csökken a mély alvásunk. Nehezebben kelünk fel reggel, könnyebben elfáradunk, koncentrációs zavarokkal küzdünk.” 

A D-vitamin-hiány megszüntetése fontos

Az alvás mellett a D-vitamin-pótlásra kell nagyon figyelni, egész évben. A magyar lakosság 95 százaléka a tavaszi hónapokra D-vitamin-hiányos állapotba kerül, ezért nő a légúti fertőzések száma.

„Magyarországon eleve kevés a D-vitamin-bevitel, de a tél végére ez gyakorlatilag teljesen megcsappan. Márpedig a D3-vitamin pótlása a civilizációs betegségek megelőzése szempontjából is rendkívül fontos. Az ajánlások szerint a felnőttek napi D3-vitamin-szükséglete 1500–2000 NE, túlsúlyosnak dupla adagra van szüksége. Még egy egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással is csak a napi szükséglet töredékét tudjuk fedezni, ezért kell a pótlásáról gondoskodni” – mondta dr. József Erika, aki azt is hozzátette: nehezíti a szervezetünk vitaminellátását az is, hogy ebben az átmeneti időszakban – amikor már nincs tél, de még a tavasz is csak kezdetlegesen van jelen – kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk.

„Hiányozhatnak szervezetünkből a vízben oldódó C- és B-vitaminok, az antioxidánsok, de olyan ásványi anyagok is, mint a cink, a vas vagy a magnézium, ami nélkül a D-vitamin nem tud aktív lenni. Ezeket célszerű pótolni olyan vitaminokkal és étrend-kiegészítőkkel, melyek biztosítják a napi szükségletet, és támogatják az immunrendszerünk megfelelő működését. Amire viszont kevesen gondolnak, hogy a stressz, a folyamatosan változó világunk félelmei, az állandó megfelelési kényszer is gyengítheti a szervezetünk működését” – tette hozzá a háziorvos.

Már egy kis mozgás is csodákra képes
Már egy kis mozgás is csodákra képesPheelings Media / Getty Images Hungary

Stresszkezelés és a rendszeres mozgás

Hamarabb fázunk meg, fáj a torkunk, köhögünk, gyengül a belső immunitásunk akkor is, ha túl sok a stressz, vagy túl hirtelen ér minket. Ezek lehetnek a napi nehézségek, anyagi problémák, esetleg valami komoly tragédia, súlyos betegség a családban. Ráadásul a stressz kezelését a legtöbben nem is tudják, pedig ma már ezt is tanulni kéne.”

A kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres alvás, és a stresszmentes élet mellé még a mozgás fontossága társul. Legyen csak napi 20 perc, ennyi időt mindenki találhat magának.

 Nem kell rögtön súlyzós edzésekre gondolni a sport kapcsán, már egy intenzív séta is megteszi. Dr. József Erika a táncot szokta javasolni, mert a táncnak és a zenének különösen erős a stresszkezelő hatása, így nemcsak a tavaszi fáradtság és a jobb közérzetünk ellen tehetünk, hanem azért is, hogy nagyobb eséllyel éljünk teljes életet, sokáig.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek