Ilyen nehéz élete volt a valóságban az Abigél főhősnőjének

fortepanreveszgyorgy

A magyar Audrey Hepburnnek nevezték a bűbájos szépségű színésznőt, mindenki Vitay Georgináját. Üstökösként ívelt fel Szerencsi Éva színészi karrierje, azonban nem hagyták, hogy levetkőzze a szende naiva szerepét. Fiatalon és szinte elfeledve hagyott itt bennünket. Vajon mi volt Szerencsi Éva szerencsétlensége?

Az ország legbájosabb arcú üdvöskéje volt, akire mindenki kíváncsi lett az Abigél után. Kézről kézre adták, akár az igazi szupersztárokat. Autogramkérők hada várta a színház előtt, csak úgy özönlöttek hozzá a szerelmes levelek, és az összes újság őt akarta a címlapjára. Szerencsi Évának mégis csak nagyon kevés boldogság adatott meg a színpadon és a magánéletben egyaránt.

Szerencsi Éva szerencsétlensége

Az őzikeszemű szépség, Szerencsi Éva éppen 26 éves volt, amikor eljátszotta Vitay Georgina szerepét az Abigélben. Mintha az írónő, Szabó Magda rá öntötte volna ezt a figurát, s azóta is, az ország valamennyi Abigél-rajongója vagy -olvasója Szerencsi Éva arcával képzeli el a kis matulás növendéket, Vitay Georginát. A könyvből készült filmsorozatot 1978-ban forgatták, ám most, 2023-ban is hatalmas sikernek számít. Szerencsi Éva pedig a közönség szeretete mellett rangos nemzetközi díjat is nyert, amit a film rendezőjével, Zsurzs Évával Rómában vehetett át. Ám ami a művésznő legnagyobb erénye volt, az lett a végzete is: az ártatlan szépsége. Beskatulyázták, és kizárólag szende, naiva szerepeket kapott. Eleinte sokat, ám ahogy szaporodtak az ősz hajszálai, egyre kevesebbet. Ráadásul viharos házasságban élt az önpusztító zseni színésszel, Szakácsi Sándorral. A művésznő sem lelkileg, sem testileg nem bírta a megpróbáltatásokat és a mellőzöttséget. Mindössze 52 évesen ragadta el a gyilkos kór, 2004-ben.

Szerencsi Éva színésznő kollégái körében egy olvasópróbán
Szerencsi Éva színésznő kollégái körében egy olvasópróbánFortepan/Szalai Zoltán

Akár a mesében

Pedig minden olyan szépen indult. A kis Éva balerinának készült, az Operaházban dolgozó édesanyja révén naphosszat leste a balett-táncosokat, ám már a gimnáziumi évek alatt ő volt a szépen szavaló lány az osztályban. Nem csoda, hogy azonnal felvették a Színművészeti Főiskolára, holott már akkor is csupán a tíz legtehetségesebb kerülhetett be a patinás intézménybe, a nyolcszáz jelentkező közül. Éva azonban hozzájuk tartozott, és a gyönyörű fiatal lányra azonnal szemet vetett a szakma: Várkonyi Zoltán lett az osztályfőnöke, és már főiskolásként szerepet kapott a Kakuk Marciban, a Makrában és a Bob hercegben is. 

„Várkonyi egyszer azt mondta, Éva, te egy szerencsétlen alkat vagy! Miért vagyok én szerencsétlen? Kikérem magamnak! Ő csak mosolygott. Aztán később rájöttem, arra gondolt, több van bennem, és másként gondolkozom, mint ahogyan kinézek. Tehát hosszú menetelés lesz a pályán, amíg esetleg olyan szerepeket is kapok, amikben jobban ki tudom fejezni magam…”

– nyilatkozta egyszer a színésznő.

A mindent elsöprő szerelem

Szemet vetettek az elragadó lányra az osztálytársai is. Viharos szerelemre lobbantak osztálytársával, Szakácsi Sándorral, aki később a kor egyik legjelentőségteljesebb színművésze lett. Héja-nász volt ez az avaron a babaarcú naiva és a nagytermészetű, önpusztító Szakácsi között, aki sem a nőket, sem az alkoholt nem vetette meg. Mégis összeházasodtak. Évtizedeken át tartó, legendásan viharos szerelem volt ez a „szépség és a szörnyeteg” között.

Az örök Vitay

Alig 26 éves volt, a József Attila Színház művésznője, amikor 1978-ban a könyvlapok után a filmvásznon is megelevenedett az árkodi Matula Leánynevelő Intézet élete, az Abigél. Érdekesség, hogy a Zsurzs Éva által rendezett négyrészes tévésorozat forgatókönyvén maga Szabó Magda is dolgozott, a főszereplő Szerencsi Évát ketten nézték ki a szerepre: a legendás írónő és a filmsorozat rendezője. A bájos színésznő és Vitay Georgina alakja máig is összeforrt, s az Abigél bemutatását követően a csapból is Szerencsi Éva folyt. Nemegyszer jegyezte meg keserűen, hogy még a ’90-es években is az Abigél miatt állították meg az utcán, és Éva helyett Ginának szólították a rajongói. Bár a tévéjátékok aranykorát éltük, a színésznő legnagyobb döbbenetére elmaradtak a bombasztikus felkérések a főszerepekre, a nyolcvanas években egyre ritkábban tűnt fel a vásznon. De ne rohanjunk ennyire előre!

Skatulya egy életre

A fiatal Szerencsi Éva boldog volt, hogy bár OTP-részletre, de tudott magának venni egy kis lakótelepi lakást. Itt kezdte el életét Szakácsi Sándorral, azonban a drámai színész összeférhetetlensége miatt a feleség kénytelen volt kiadni az útját, és inkább az egyedüllétet választotta. Az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy Szakácsi megbízhatatlansága miatt a művésznő kénytelen volt elvetetni a terhességét, ráadásul állítólag egyszer kezet is emelt rá az őrült zseni. Karrierfronton sem volt változás. Színházában, a József Attila Színházban is kizárólag szép arcú babákat játszattak vele, hiszen ezt akarta tőle látni a közönség. Bár vonzotta a változás szele, és egy éven át Miskolcon játszott, ott se változott semmi, s mivel képtelen lett kilépni a bájos naiva skatulyájából, visszatért a fővárosba.

Ilyen nagy szerelem: Szerencsi Éva és Szakácsi Sándor
Ilyen nagy szerelem: Szerencsi Éva és Szakácsi SándorFortepan/Szalay Zoltán

A szerelemben sem volt szerencséje

Már betöltötte a 30-at is, amikor egy orvos személyében újból rátalált a szerelem, és közös kisfiuk, Imre lett a mindene. Ám ahogy haladtak előre az évek, a művésznő nem értette, hogy miért nem halad egyről a kettőre a művészi karrierje. Megesett, hogy egyetlen év alatt csupán két szerepet kapott, és egyre inkább begyűrűztek az életébe az anyagi problémák. Különvált gyermeke apjától, Imikét egyedül nevelte, és megtörtént vele, hogy még tankolni se volt pénze. A szakmát ugyanakkor egyáltalán nem hatotta meg Szerencsi Éva kálváriája, aki lelkileg egyre mélyebbre került.

Későn érkezett a boldogság

A nehézségeket követően azonban úgy tűnt, megérkezett a happy end: bár megfogadta, hogy soha többé nem enged férfit a közelébe, a negyvenes éveiben ismerte meg második férjét, Pándi Andrást. A férfi állítólag kisfiától, Imrétől kérte meg édesanyja kezét. 

„ András kérdésére Imi komoly képpel csak ennyit mondott: rendben van!”

– mesélte a művésznő.

A házaspár nyugodt és kiegyensúlyozott életet élt, és Éva karrierje is megindulni látszott. Elkezdett rendezni egy apró színházban, ráadásul szinkronizálni hívták: ő lett az alkoholista Samantha magyar hangja az ikonikus Dallas című sorozatban. Szerencsi Éva minden alkalmat megragadott, hogy elmondja, mennyire imádja ezt a szerepet, hiszen a sok naivát követően Samantha egy összetett és bonyolult személyiség. 

Az utolsó lélegzetvételéig bizakodott

49 éves volt, amikor egyszer, a vidéki kertjüket ápolva rosszul lett. Még a Ruttkai Éva Színházban, ahol rendezett, se tudták, hogy milyen nagy a baj. Éva eltitkolta, hogy akár végzetes is lehet a betegsége, hiszen hitte, felépül, és megéli, hogy nagymama lehet. Mindössze három évet tölthetett együtt kései szerelmével, Andrással, aki szintén hitte, hogy felépülhet a felesége. Egy nappal a kórházba vonulása előtt még a gyerekdarab díszleteiről tárgyalt a színházban, és örömmel mesélte, hogy a fia, Imi jó eredménnyel érettségizett le. Sajnos már nem térhetett haza a kórházból: mindössze 52 éves volt, amikor örökre lehunyta szemét. Vitay Georgina örök megformálója csupán 70 éves lenne.

Temetésére az Abigél írónője, Szabó Magda is elment, aki később ezt nyilatkozta:

„Ott voltam a temetésen, akit viszont hiányoltam: egy pap, hogy szóljon néhány jó szót ezért a szegény, zaklatott lélekért, aki Ginával ért a csúcsra, de sikerét nem tudta megismételni. Soha többé nem kapott ilyen lehetőséget.”

Nyitókép: Fortepan / Révész György

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra