Hétféle párkapcsolatot különböztet meg a tudomány: a tiéd melyik típusba tartozik?

GettyImages-1287318721

Attól még, hogy valaki vonzó, nem biztos, hogy szerelmesek is vagyunk belé. Attól még, hogy valaki fontos számunkra és közel áll hozzánk, nem biztos, hogy szexuálisan is vonz minket. Mégis hogyan alakul ki a szerelem érzése? Cikkünkben bemutatjuk a párkapcsolatok három fontos összetevőjét, és ezek mentén a szerelem hét típusát.

Aki már életében legalább egyszer volt szerelmes, tudhatja, hogy egy semmihez sem fogható és páratlan érzésről van szó. Bár kétségkívül különleges élmény, mégsem teljesen megragadhatatlan. Pszichológusok sora próbálta megfejteni a szerelem érzésének rejtélyét, és annak titkát, hogyan tarthat ki egymás mellett hosszú távon is két ember. A magyarázatok közül az egyik legismertebb Robert Sternberg háromszögelmélete. Szerinte a szerelem három alapvető komponensből áll, és ezek változatos kombinációi hét különböző szerelemtípust adnak.

A szerelem háromszögelmélete

A szerelem három összetevője az intimitás, a szenvedély és az elköteleződés. Intimitás alatt azt értjük, hogy képesek vagyunk a társunk előtt megnyílni, megmutatni a valódi önmagunkat, megosztani a titkainkat és belső világunkat. A szenvedély a másik iránt érzett szexuális és fizikai vonzalmat jelöli. Az elköteleződés értelmében pedig képesek vagyunk szilárdan és hosszú távon kitartani a partnerünk mellett, és nem kívánunk mással kapcsolatba lépni sem érzelmileg, sem testileg.

Az összetevők mentén Sternberg megalkotta a szerelem háromszögelméletét, amelyben az egyes komponensek a háromszög egy-egy csúcsát jelölik. Ezek kombinációi alapján pedig felírható a kapcsolatok hét típusa. Lássuk, melyek ezek!

Sternberg szerelem háromszöge.
Sternberg szerelem háromszöge.

1. Üres szerelem − Elköteleződés

A felek ugyan elköteleződtek egymás mellett, de a kapcsolatban az intimitásnak vagy a szenvedélynek nyoma sincs. Jellemzően kihűlt kapcsolatokban vagy elrendezett házasságokban figyelhető meg.

2. Társas szerelem – Elköteleződés + Intimitás

Ez a fajta kapcsolódás alapvetően a szilárd, nem feltétlenül romantikus jellegű kapcsolatokra jellemző, mint például a barátságok. A régóta fennálló házasságok és kapcsolatok is átalakulhatnak idővel társas szerelemmé.

3. Szeretet – Intimitás

Az intimitás dominál szenvedély és elköteleződés nélkül. Bár az elfogadás és a barátság jelen van a kapcsolatban, de a felek nem köteleződnek el egymás iránt, és nem éreznek fizikai, szexuális vonzalmat sem.

4. Romantikus szerelem – Intimitás + Szenvedély

Ez a fajta kapcsolódás főként a kapcsolatok elején, az ún. „rózsaszín ködös” időszakban jellemző vagy fiatalabb kori párkapcsolatokban. A szenvedély és az intimitás magas szintje jellemző, azonban az elköteleződés hiányzik. Idősebb korban ez jelentős gondokat okozhat, főleg, ha csak az egyik félben alakul ki az elköteleződés iránti igény.

A beteljesült szerelem a párkapcsolatok csúcsa, amiben mindennap tennünk kell egymásért és a kapcsolatért!
A beteljesült szerelem a párkapcsolatok csúcsa, amiben mindennap tennünk kell egymásért és a kapcsolatért!Willie B. Thomas / Getty Images Hungary

5. Elsöprő szerelem – Szenvedély

Lényegében csak a szenvedély és a testiség tartja össze a feleket, nincs szó elköteleződésről vagy érzelmi közelségről. A vágy és a szexualitás dominál, így főként a szeretői viszonyokra és az alkalmi kapcsolatokra jellemző.

6. Vak szerelem – Szenvedély + Elköteleződés

A vak szerelemben a szenvedély szintje magas, ám a felek még azelőtt döntenek az elköteleződés mellett, hogy valódi intimitás kialakulna. Gyakran előfordulhat, hogy az érzelmi közelség kialakítására csak az egyik félnek van igénye.

7. Beteljesült szerelem – Szenvedély + Elköteleződés + Intimitás

Sternberg szerint ez a szerelmi kapcsolatok csúcsa. Ennek ellenére, ritka, hogy kialakul, és általában tudatos erőfeszítés nélkül nem marad fenn hosszú távon. A kapcsolatban magas szintű az intimitás, a felek kölcsönösen elköteleződtek egymás mellett, és a kettejük közötti szenvedély, vagyis a szexuális vonzalom is erőteljes.

Bármelyik kapcsolati formában is éljünk, a lényeg, hogy számunkra legyen kielégítő az adott kapcsolódás. Ha úgy érezzük, nem teljesen azt kapjuk egy kapcsolattól, amire szükségünk van, bátran beszéljük meg a partnerünkkel! És ami a legfontosabb: fogadjuk el, hogy egy kapcsolat sosem lesz tökéletes, folyton változik, de rajtunk is múlik, mennyit teszünk érte!

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra