Ezért fázol meg a nyár közepén: íme a leggyorsabb gyógymódok

GettyImages-466741778

A nátha nyáron ugyanolyan könnyen jelenhet meg, mint a téli időszakban. A különbség csupán az előfordulás aránya: a nyári megbetegedések száma épp azért alacsonyabb, mert ritkán zsúfolódik össze sok ember zárt helyen, a friss levegő miatt sokan kinn tartózkodnak, napoznak, több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, és a nyári szabadság miatt kevesebb stressz is ér minket.

Allergiaszezon van, tehát ha valakinek folyik az orra, prüszköl és köhög, akkor elsőként lehet, hogy a polleneket teszi felelőssé, igaz, azért nem olyan könnyű összekeverni a két állapotot. Megfázást vagy megfázásos tüneteket több minden okozhat. A betegségért elsősorban a vírusok és baktériumok a felelősek, amelyek például jól érzik magukat a felmelegedett természetes vizekben. Akadnak olyan vírusok, amelyek a melegben még aktívabbak. Az enterovírusok tüsszentés, köhögés útján terjednek, és a megfázás tüneteit produkálják, de kiütéseket és hasmenést is eredményezhetnek.

Megfázhatunk egyáltalán nyáron?

A nyári megfázás egyszerűen egy jól megszokott, télihez hasonló megfázás, amelyet nyáron kaphatunk el. Egyesek azt gondolhatják, hogy csak télen lehet megfázni, mások összetéveszthetik a nyári megfázást más problémákkal, például allergiával. A közhiedelemmel ellentétben nem kell kint hidegnek lennie ahhoz, hogy megfázzunk.

Érdemes magaddal vinni egy dzsekit esténként
Érdemes magaddal vinni egy dzsekit esténkénturbazon / Getty Images Hungary

Ha nyáron megfázol, az pontosan olyan lesz, mint télen. Még ha meleg is van kint, a megfázást okozó rhinovírus ugyanilyen könnyen terjedhet, és megfertőzheti az embereket.

Honnan tudod, hogy nem allergia?

Lehet, hogy nehéz megmondani, hogy az embernek megfázása vagy nyári allergiája van-e. Ha azonban ismerjük a kettő közötti főbb különbségeket, könnyen megkülönböztetheted egyiket a másiktól:

Más tüneteid is lesznek

A megfázás és az allergiák esetében közös a tüsszögés, orrfolyás, dugulás, viszketés vagy torokfájás. De a megfázás egyéb tünetekkel is járhat, mint a köhögés, izzadás és esetleg láz.

Az allergia hosszabb ideig tart

Egy-két hét után eltűntek a tüneteid? Ha igen, akkor valószínűleg nyári megfázásod volt, ami kifutott. Ha a tünetek két hétnél tovább fennállnak, és nem múlnak el, akkor valószínűleg allergiával küzdesz.

A tünetek ingadozni fognak

Hasonlóképpen, ha a tünetek súlyossága megváltozik – enyhén kezdődnek, súlyosbodnak, majd enyhékre térnek vissza (vagy teljesen eltűnnek), akkor megfázásról van szó. Az allergiák általában állandóak és tartósak.

A tünetek megjelenése eltérő

Megfázás esetén általában minden egyes tünet külön-külön jelentkezik. Allergia esetén mindegyik egyszerre jelentkezik.

Utazás közben a tünetek megváltoznak

Ha valaki az egyik régióból a másikba utazik, és a tünetek javulnak (vagy rosszabbodnak), akkor valószínűbb, hogy allergiád van. Ez különösen akkor fordul elő, ha az ember egyik helyről a másikra utazik úgy, hogy a két területen nagyon különböző beporzó növények és potenciális allergének vannak.

Az orrfolyás egy kicsit más lesz

Mivel a megfázás fertőzés, az orrfújás után a nyálka sűrű, zöldes vagy sárgás színű lesz. Allergia esetén a nyálka áttetsző lesz, és általában folyékonyabb.

Ez is egy megoldás, csak már nagyon unjuk
Ez is egy megoldás, csak már nagyon unjukmartin-dm / Getty Images Hungary

Melyek a legjobb gyógymódok?

Természetesen számos klasszikus téli megfázásos kezelés vonatkozik a nyári megfázásra is. A nyári megfázás kezelésére:

Pihenj. Ügyelj arra, hogy sokat pihen és aludj. Kerüld a túlzott aktivitást és stresszt, ami kihívást jelenthet az immunrendszer számára.

Maradj hidratált, és ne felejts el enni valami könnyűt. Fogyassz sok folyadékot, különösen vizet. Kerüld az olyan italokat, amelyek kiszáríthatnak, például alkoholt, kávét vagy energiaitalokat. A meleg italok, például a tea, segíthetik a tünetek enyhülését. Győződj meg róla, hogy vitaminokat és ásványi anyagokat fogyasztasz, különösen az immunrendszert erősítő tápanyagokat, mint a vas, a C-vitamin és a cink.

Növényi gyógymódok. A gyógynövények nem képesek megölni vagy leküzdeni a megfázást. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy egyesek támogatják az immunrendszert, segítve a megfázás elleni küzdelemben. A rhinovírus elleni küzdelem népszerű gyógynövényei az echinacea, az édesgyökér, a bodza és a fokhagyma.

Párásíts. A párásítók közvetlenül nem tudnak megszabadítani a megfázástól. De segíthetnek enyhíteni a tüneteket, különösen az orrfolyást, a dugulást, a torokfájást és a köhögést.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra