Ezek a magyar egyetemek bekerültek a világ legjobbjai közé

Lontai Ildikó
magyar-egyetem-diakaok
Olvasási idő kb. 5 perc

A nemzetközi egyetemi rangsorokban számos magyar felsőoktatási intézmény is szerepel.

A megfelelő egyetem kiválasztása komoly és hosszú távú döntés, amihez nagyon sok szempontot kell a diákoknak és szüleiknek is mérlegelni. Az egyetemi rangsorok ebben hivatottak segíteni, azonban ma már több különböző nemzetközi és hazai rangsor is a diákok rendelkezésre áll, amelyek sokszor eltérő szempontok és saját kritériumok alapján listázzák a felsőoktatási intézményeket.

Olykor nehéz eldönteni, mely összeállítások tükrözik megbízhatóan az oktatás minőségét és a tanulók elégedettségét, és melyik a leghitelesebb rangsor. Azonban ha jól megvizsgálunk néhányat közülük, láthatjuk, hogy elég nagy az átfedés, és jellemzően ugyanazok az egyetemek szerepelnek a listákon, függetlenül attól, hogy előrébb vagy hátrébb kerülnek. Általánosságban elmondható az is, hogy ha egy magyar intézmény egy neves nemzetközi egyetemi rangsorba bekerül, akkor valóban az elismert akadémiák közé tartozik.

Számos magyar és nemzetközi rangsor készül az egyetemekről, amelyek segíthetik a megfelelő intézmény kiválasztását
Számos magyar és nemzetközi rangsor készül az egyetemekről, amelyek segíthetik a megfelelő intézmény kiválasztásátLuckyBusiness / Getty Images Hungary

Több mint 100 ország egyetemeit rangsorolták, magyarok is vannak köztük

A QS World University Rankings az egyik legismertebb rangsor, amelyet immár 20 éve állítanak össze. Az éves kiadvány tartalmazza a globális általános és tantárgyi rangsorokat.

Ez az összeállítás a világ 104 országának 1500 felsőoktatási intézményét rendezi sorrendbe komplex szempontrendszer szerint.

A lista alapját 17,5 millió tudományos publikáció, valamint 240 ezer oktató és dolgozó véleménye is adja, de a független szervezet számos, az évek alatt változó vagy épp aktualizálódó egyéb mérőszámot is alkalmaz. Ahogy weboldalukon írják, az idei rangsor a valaha volt legnagyobb, és több összeállított toplistából is válogathatunk, mint pl. a világ legjobb diákvárosai, vagy a világ legjobb mesterképzései, illetve a világ azon egyetemei, amelyek fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vesznek. De tantárgyak és egyetemi szakok szerint összeállított világranglistát is találunk az oldalon.

A QS World University Rankings listáján magyar egyetemek is szerepelnek. A FirstClass magazin átnézte a listát, és a szemléjük szerint a hazai felsőoktatási intézmények közül magasan kiemelkedik a Szegedi Tudományegyetem a 601-610. helyezésével. A magyar dobogó ezüstérmese a Debreceni Egyetem (671-680. hely), míg a bronz az Eötvös Loránd Tudományegyetemé (701-710. hely).

A listán szerepel még a BME, a Pécsi Tudományegyetem, a Corvinus, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem és az Óbudai Egyetem.

Számos magyar egyetem a külföldi diákok körében is népszerű
Számos magyar egyetem a külföldi diákok körében is népszerűeclipse_images / Getty Images Hungary

Amerikai egyetemek vezetik, de magyarok is helyet kaptak a RUR-rangsorban

Szintén elismert és népszerű a Round University Ranking, más néven RUR-rangsor, amely

több mint 80 ország 1100 vezető egyetemének teljesítményét méri.

Ehhez a nyers adatokat a Thomson Reuters szolgáltatja. A nemzetközi rangsor összeállításához 20 egyedi mutatót használnak, illetve az egyetemi tevékenység 4 kulcsfontosságú területét is alapul veszik, melyek az oktatás, a kutatás, a nemzetközi sokszínűség és a pénzügyi fenntarthatóság. Az egyetemek világranglistáját immár 14 éve állítják össze, az idei listára 89 ország 1168 egyeteme került fel. A Top 3-ban az Egyesült Államok felsőoktatási intézményei állnak, a listát immár harmadik éve a Harvard Egyetem vezeti, és idén a második helyezést a Stanford Egyetem, harmadikat pedig a California Institute of Technology kapta.

A RUR-rangsorba idén is bekerültek magyar intézmények, ezúttal kilenc hazai egyetem szerepel a világ legjobbjainak listán.

Az Uniside szemléje szerint magyar viszonylatban az első helyen a Semmelweis Egyetem végzett, amely a RUR rangsorban a 109. helyet szerezte meg. Ezután a Debreceni Egyetem következik a listán, a 327. helyen, majd a Pécsi Egyetem a 377. helyen és a Szegedi Tudományegyetem a 456. helyen. Őket követi hátrébb a sorban a BME a 629. helyen, az ELTE a 645. helyen, a Miskolci Egyetem a 738. helyen, a Pannónia Egyetem a 747. helyen, és végül, de nem utolsósorban a Soproni Egyetem a 912. helyen.

Mindenképpen jó mutató, és segítséget nyújthat a választásnál az, ha tudjuk, mely hazai intézmények szerepelnek a világ legnagyobb egyetemeinek ranglistáin. De mindemellett a felsőoktatási intézmény kiválasztásakor leginkább arra kell fókuszáljunk, hogy a saját szempontjainknak, elképzeléseinknek, lehetőségeinknek és hosszú távú terveinknek megfeleljen az adott intézmény.

Hazánkban a 2024/2025-ös tanévre jelentkező közel 121 ezer továbbtanulni vágyó diák körében ezúttal a gazdálkodási és menedzsment képzés volt a legnépszerűbbA pályaválasztás szempontjairól egy szakértőt is megkérdeztünk, amiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek