Hiperszenzitivitás: így fordítsd előnyödre, ha érzékeny a lelked!

GettyImages-904136670
Berényi Bianka

Ne szégyelld, ha érzékeny lelked van, hisz számos előnye van a dolognak! Bár akadhatnak küzdősebb napok ebből fakadóan, ha tudatosan kezeled ezeket az időszakokat is, és nem hagyod, hogy magával rántson a „sötét oldal”, akkor te is rá fogsz jönni, hogy valójában milyen szerencsés vagy.

Manapság érzékeny lelkületűnek lenni a gyengeség jeleként aposztrofált: az érzések, a sírás, a tiszta szeretet, az őszinteség, a kizárólagosság, a bizalom, a sebezhetőség mind egyre ritkább érték lett, sokan a gyengeséggel azonosítják a felsoroltakat. Pedig az érzelmektől és azok kimutatásától vagyunk emberek. 

Az érzékeny lélek nem trendi

A mai század sokkal inkább kedveli a törtetést, a hajtást, a rabszolgamunkát, az érzelmek teljes elfedését, a keménységet, a rövidebb utakat, a ferdítéseket, a megjavítás helyetti lecserélést, a szívbeli értékek elnyomását. Aki viszont túlzottan érzékenyen éli meg a dolgokat, sokat szenvedhet lelkileg. Olyasvalamit képzelj el, ami áldás és átok is egyszerre. Néha olyan érzés, mintha a világ minden terhét a válladon cipelnéd, néha pedig csodálatosnak látod a világot, és a legrosszabb napokon is megtalálod a jót. Ezen tüneteket tekintve, elsőre akár borderline szindrómának is tűnhet ez a hiperszenzitivitás, de ez azért nem az. 

Mondta már neked valaki, hogy „olyan érzékeny vagy”? Bár ezt a megjegyzést gyakran tévesen sértésnek tekintik, az igazság az, hogy sok ember esetében érdekes okok húzódnak meg az érzékenység mögött. Amint azt dr. Elaine Aron megállapította, az emberek 20 százaléka rendkívül érzékeny személynek, azaz hiperszenitívnek születik.

Érzékeny lelkűnek lenni nem betegség!
Érzékeny lelkűnek lenni nem betegség!Alla Bielikova / Getty Images Hungary

Nem betegség 

A hiperszentitívségre sokszor betegségként tekint a társadalom, holott nem az. Mit jelent tehát nagyon érzékeny embernek lenni? Kiderült, hogy egy hiperszenzitívnek valójában túlérzékeny az idegrendszere. A Telegraph arról számol be, hogy

a rendkívül érzékenység messze nem egy személyiségtípust jelöl, hanem valójában genetikai tulajdonság.

De térjünk vissza az emberek azon 20 százalékához, akik így születtek. Hajlamos vagy észrevenni, hogy különösen mélyen érzel, vagy érzelmileg túl erősen reagálsz dolgokra? Noha nincs semmi baj azzal, hogy nagyon érzékeny vagy, jól jöhet, ha azonosítod tüneteid, hogy jobban megérthessük önmagunkat és azt, hogy miért cselekszünk néha bizonyos módokon. A köznyelv ezzel a felfokozott túlérzékeny személyiségvonással rendelkező embereket empatának is nevezi. 

„Nincs veled semmi baj, ha nagyon érzékeny vagy” – mondja Christina Salerno életvezetési tanácsadó a Bustle-nek. „Azt, hogy mennyire érzékeny vagy, nagyon fontos tudni. Főleg önmagadnak. Ha azonban ez nem egyértelmű számodra, könnyen azt jelenti, hogy nem tanítottak meg arra, hogyan gondoskodj megfelelően érzékeny idegrendszeredről, és hogyan reagáld le a helyzeteket hiperszenzitívként” – teszi hozzá.

A Psychology Today szerint a rendkívül érzékeny személyre való behatások mértéke rendkívül eltérő lehet. Lehetséges, hogy csak pár jele van annak, hogy nagyon érzékeny ember vagy, de az is lehet, hogy ordítóan sok jel utal erre. A jelek áttekintése segíthet eldöntenihogy mennyire vagy érzékeny személy, és segítségükkel könnyedén feltérképezheted magad. 

 

Tekints az empataságra pozitívan, és élvezd az előnyeit!
Tekints az empataságra pozitívan, és élvezd az előnyeit!vadimguzhva / Getty Images Hungary

 

A tünetek

 • Érzékenyebben érintenek az erős fények és a hangok.
 • Aláássa önbizalmad, ha nem teljesíted a magaddal szemben támasztott elvárásokat.
 • Gyakran aggódsz amiatt, hogy mások mit mondanak, gondolnak rólad.
 • Állandóan félsz az elutasítástól.
 • Küzdesz a negatív érzelmek elengedésével.
 • Empatikus vagy.
 • Nehezen viseled a kritikát.
 • Nehezen viseled a változást.
 • Sokat sírsz.
 • Túl érzékenyen érint az időjárás-változás.
 • Hajlamos vagy túlreagálni dolgokat.

Nagyon érzékeny embernek lenni nem csak az ingerekre érzékenységet jelenti. Egyéb jellemzői a következők:

 • a környezeti ingerek mélyebb feldolgozását éled át,
 • erősebb érzelmi reakciók jellemeznek mindenben (pozitív és negatív érzelmekben egyaránt),
 • erősen érzékeled a finom különbségeket,
 • alacsonyabb toleranciával rendelkezel a magas szintű szenzoros bemenettel szemben (erős zajok, fények),
 • alacsony a fájdalomküszöböd.

Aron és más kutatók az érzékszervi feldolgozási érzékenységet nem betegségként vagy diagnózisként kezelik, hanem egy kialakult személyiségvonásként, amely bizonyos körülmények között hasznos is lehet. Például a rendkívül érzékeny emberek észrevehetik a veszély jeleit, amelyeket mások gyakran figyelmen kívül hagynak.

Ám rendkívül érzékeny embernek lenni stresszes is lehet, és szorongást vagy kapcsolati kihívásokat is okozhat az életben. A hiperszenzitivitásnak azonban előnyei is vannak, különösen a megfelelő környezetben vagy külső támogatással karöltve. Egyes előnyök közé tartozik az extra gazdag belső lélek és a fokozott empátia.

A rendkívül érzékenység a kapcsolatok minőségének erősségét és az információfeldolgozás átlagosnál nagyobb mélységét is kínálhatja.

Az emberek érzékenyebbek ma, mint a múltban?

A média és anekdotikus források gyakran azokra az állításokra összpontosítanak, amelyek szerint az emberek ma sokkal inkább érzékenyebbek, mint korábban. Ezek az állítások jellemzően azon elképzelésen alapulnak, hogy a hiperszenzitivitás kifejezése új fogalom, az emberek csak mostanában kezdenek érdeklődni a különösen érzékenyek tanulmányozásával. Azt te is tapasztalhatod, hogy manapság minden, aminek neve van, egészen más megvilágításba kerül, mint előtte. Legyen az bármilyen fogalom, jelentsen bármit, onnantól, hogy fel van címkézve, sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak neki az emberek. 

Aron és más kutatók azzal érvelnek, hogy a hiperszenzitivitás sem új vonás. Ehelyett találtak egy öröklődő tulajdonságot, amelynek evolúciós előnyei lehetnek.

Így tehát nincs egyértelmű tudományos bizonyíték arra, hogy az emberek ma érzékenyebbek lennének, mint a múltban. 

A rendkívül érzékenység előnyei és hátrányai

A rendkívül érzékeny emberek általában lelkiismeretesek és empatikusak, és finom változásokat észlelhetnek interakcióikban és környezetükben.

Érzékenynek lenni nem rossz dolog ma sem, de veszélyes, mert egyfajta tükröt tartasz a lelkedhez, amit a mai modern világ nehezen tolerál, és szembesülnöd kell a nagyfokú beleérző képességed hátrányaival is. De ne feledd, ugyanennek vannak előnyei is!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra