Világosabb és mélyebb földre érsz

Nem szeretem a nyaralós Balatont. A kígyózó kocsisorokat, az emberfejektől feketéllő vizet. A lángosostól a hurkasütőig támolyogó mezítelen testeket.

De vannak helyek, kizárólag nem közvetlenül a parton, amelyeket nagyon szeretek. Például? Kérdeznéd. Például a Káli-medencét. Autóval rohanva egészen kicsi vidék. De gyalogosan kell egy nap, míg körbejárja az ember.

Megnézed? Érdemes. Ha az északi parton jársz, Balatonfüred és Badacsony között, bárhol, félúton, fordíts kicsit hátat a tónak, a zajnak, és autóval, biciklivel vagy akár gyalog indulj el a Bakony felé. Nem fogsz csalódni. Én legalábbis sohasem unom meg csatangolni a Káli-medence természeti csodái közt. Szeretem nézni, ahogyan az esővíz csillog a szentbékkállai köveken, a vörös földet Kővágóörs sziklái alatt. A tocsogós, nádas Kornyi-tavat, körülötte az erdőt, ahol ma is őzek laknak, és vaddisznók nevelik csíkos malacaikat. A Salföld  eredeti szépségében felújított házait, és a csarabos erdőt, amely nyár végére lilára festi a tájat. Itt, ahol őshonos növény a füge, a szelídgesztenye, a levendula meg a rozmaring. Ellátogathatsz a Pálos kolostor romjaihoz, amelyről 1263-ban tesz említést először oklevél. Körülötte csend van, erdő és madárdal. A dűlőút mentén fácánok költenek, vadon nő a sóska, feltámadást ígér a felirat a dülöngélő temető bejárata fölött. A Burnót patakon átívelő hidakon ritkán jár autó. Csak a szél szalad, csobog a kis patak, viszi a környék fakadó vizeit, igyekszik velük a nagy tóba. Hamvas Béla azt írta e tájról: „Úgy látszik, az ember világosabb és mélyebb földre ér. A napfény fehérebb, majdnem olyan fehér, mint a Földközi-tenger fölött.”
A Balaton-felvidék és a Káli-medence növény- és állatvilágát törvény védi. Apró falvainak házait pedig, a városi, a parti zűrzavar elől idemenekült „fura figurák”.

Néhány látnivaló


Monoszló: Pár száz lakosú kisközség. A falu szélén láthatók a Balaton-felvidék egyetlen szélmalmának szederindákkal borított romjai. Református temetőjében keleties típusú fejfák, Árpád-kori temploma védett.

hegyeskoz

Köveskál: Valaha virágzó mezőváros volt. Lajos-napi vásárait ma is számon tartják. A Város-kútra épített mosóházban a felforralt hamulúggal megszapult ruhát a téglalap alakú medence fölé fektetett deszkapallókon sulykolták az asszonyok.

kal

Szentbékkálla: Gyönyörű fekvésű kicsi falu. Közelében található a velétei palotarom, s nem messze van innen a 400 méter hosszú, különleges hangulatú, szigorúan védett kőtenger.
Mindszentkálla: A Kopasz-hegy alján katolikus templommal és csodálatos régi lakóházaival várja a látogatót.

szbk

Kővágóörs: Középkori hangulatú, zegzugos utcáin sétálva láthatjuk a Csonka keresztet.
Kékkút: Itt van a Káli-medence legrégibb és ma is ép műemlék háza, az Egyed-ház, s itt fakad a Theodóra-forrás, ebből palackozzák a híres nátrium, kálium és magnézium tartalmú ásványvizet.

kors_hoskut

Salföld: Északról érkezve műemlék templomával fogad. A főutca házain látszik, hogy bennük művészek élnek.

kolostor

Ha ajánlhatom, hát, fordítsa hátat a tónak, barangolj a Káli-medencében kedvedre!
fotók: www.kalimedence.huSzívesen kalandoznál még Magyarországon? Nézz szét itt!

A Balatont nem lehet kihagyni. Az állítás igazságtartalma fordítottan arányos a partjától mért kilométerek számával, azonban egyenes arányban és exponenciálisan növekszik a családban élő tíz év alatti gyerekek számával | Rablóhal a strandon

Az egyik tavon horgászok, csónakázók, vízibiciklisek, a másikon a strandolók, este latin zene szól, és óriási a táncparkett – nyugat-európai színvonal, minden igényt kielégítő választék és barátságos árak Gyömrőn Strand és buli Gyömrőn
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.