Ezzel a 3 technikával irányítani tudod az álmaidat

GettyImages-1294921397

Történt már veled olyan, hogy egy furcsa átmeneti állapotban élted meg az álmaidat? Érezted, hogy ez csak álom: egyszerre voltál aktív cselekvője és megfigyelője a sztorinak. Jó hírünk van, ha ezt már átélted, akkor gyakorlással irányítani is tudod az eseményszálakat.

Egyesek számára a tudatos álmok nagyon élénknek és valóságosnak tűnnek, míg mások inkább homályosabb képekről számolnak be. Sőt, vannak olyanok, akik mindkettőt tapasztalják, és nem tudnák összehasonlítani az álmaikat, annyira különbözők. Bár a tudatos álmodással kapcsolatban még mindig sok megválaszolatlan kérdés maradt, néhány szakember kifejezetten jótékonynak gondolja az ilyen álmokat és az azokat előidéző, illetve irányító technikákat.

A tudatos álmodás tudománya

Becslések szerint az emberek fele tapasztalta már a tudomány által tudatos álmodásnak nevezett jelenséget, és 23%-uk havonta egyszer vagy akár többször is átéli. Ez jellemzően a gyors szemmozgásos (REM) alvás fázisában fordul elő, amely az alvás legaktívabb szakasza. Egy furcsa ellentmondásosság jellemzi a REM-alvást: egyrészt ott a szemmozgásvihar (innen az elnevezése), az agy a legaktívabb ilyenkor, de a test inaktív, sőt bénult. Ciklikusan vagyunk ebben az állapotban, az ébredéshez közelítően nő meg a fázis hossza, de elmondható, hogy a teljes éjszakai alvás kb. 20-25%-át ilyen állapotban töltjük.

Az éber vagy más néven tudatos álmodás az, amikor az ember álom közben tudatánál van.
Az éber vagy más néven tudatos álmodás az, amikor az ember álom közben tudatánál van.

Dr. Stephen LaBerge pszichofiziológus a tudatos álmodás kutatásának úttörője. Nemcsak ő találta fel az egyik legnépszerűbb tudatos álomtechnikát, hanem számos tudományos tanulmányt is jegyez a témában. LaBerge munkája révén vált a tudatos álmodás terápiás eszközzé. Felhasználják például a poszttraumatikus stressz szindróma, a visszatérő rémálmok és a szorongás kezelésénél.

Hogyan lehet tudatosan álmodni?

Ugyan a tudatos álmodás jellemzően spontán történik, de különböző módszerekkel meg lehet tanulni, hogyan lehet irányítani. Ezek a technikák arra edzik az elmédet, hogy észlelje a tudatosságot. Arra is hivatottak, hogy segítsenek visszanyerni vagy fenntartani az éberséget, amikor belépünk a REM-fázisba.

1. Valóságellenőrzés

A valóságellenőrzés a mentális tréning egy formája. Növeli a metakogníciót azáltal, hogy arra edzi az elmét, hogy észrevegye a saját tudatosságát. Ez a metakogníció éber és alvó állapotban is hasoló, így a módszer az, hogy éber állapotban végezzünk valóságteszteket. Naponta többször hajtsuk végre az alábbi 3 műveletet:

  1. Feleljünk arra a kérdésre: „most álmodom?”
  2. Ellenőrizzük a környezetünket, amivel megerősítjük a fenti választ.
  3. Figyeljük meg, hogy elménk hogyan kapcsolódik a környezetünkhöz.

Ez így kicsit furának tűnik, és nem is olyan könnyű elképzelni, hogy mindezt hogyan kéne megvalósítani. De a szakértők ebben is segítenek. Javasolják, hogy állítsunk be emlékeztetőt, és 2-3 óránként vegyük végig a gyakorlatot. A valóságellenőrzéshez pedig válasszunk egy-kettőt az alábbi technikák közül, és próbáljuk éber állapotban edzeni az elménket, hogy később majd az álomban rutinszerűen végezze el őket:

Tükrök. Ellenőrizzük a tükörképünket, hogy normálisnak tűnik-e.

Szilárd tárgyak. Nyomjuk a kezünket egy falnak vagy asztalnak, és figyeljük meg, hogy átmegy-e rajta.

Kéz. Vizsgáljuk meg a két kezünket. Normálisnak tűnnek?

Idő. Álmunkban az órán folyamatosan változik az idő. Ébrenlétben az idő lassan változik.

Légzés. A legnépszerűbb valóságellenőrző megoldás, hogy befogjuk az orrunkat, és megnézzük, kapunk-e levegőt. Ha még mindig kapunk levegőt, akkor álmodunk.

2. A MILD-technika

1980-ban LaBerge megalkotta a Mnemonic Induction of Lucid Dreams (MILD) nevű technikát. Ez volt az egyik első olyan módszer, amely tudományos kutatásokat használt fel a tudatos álmodás előidézésére.

Hogyan használjuk a MILD-technikát:

Elalvás közben gondoljunk egy közelmúltbeli álmunkra.

Azonosítsunk egy álomjelet, vagyis valami szabálytalan vagy furcsa dolgot az álomban. Ilyen lehet például a repülés képessége.

Gondoljunk arra, hogy visszatérünk az álomba. Ismételjük el magunknak: Legközelebb, amikor álmodom, emlékezni akarok arra, hogy álmodom.

A MILD-technikát az álomból felébredés után közvetlenül is gyakorolhatjuk. Így az álom frissebb lenyomatot hagy az elménkben.

3. Álomnapló vezetése

Az álomnapló vezetése népszerű módszer a tudatos álmodás beindítására. Ha leírjuk az álmainkat, kénytelenek leszünk visszaemlékezni a történésekre. Ez segít az álomjelek felismerésében is, és fokozza az álmok tudatosságát.

A legjobb eredmény elérése érdekében az álmokat rögtön ébredés után jegyezzük le egy naplóba. Az is ajánlott, hogy ezt többször kezünkbe vegyük, és olvasgassuk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek