A világ első számítógépe évszázadokkal korábban készült, mint gondolnád: erre képes a rejtélyes szerkezet

Szabó Eszter

A tudósok szerint a világ első számítógépe, az antiküthérai szerkezet Kr. e. 178-ban született meg. Persze hogy nem egészen olyan volt, mint a maiak, de még a Neumann-féle hatalmas szerkezetre sem hasonlított, mégis nevezhető annak, vagy legalábbis az általunk ismert változatok kifejezetten okos nagypapájának.

A titokzatos antiküthérai szerkezetet, amelyet egyesek a világ első számítógépének tartanak, először Kr. e. 178. december 22-én indíthatták be. 1970-es években készült rekonstrukcióját Derek de Solla Price tervezte, és igyekeztek úgy megépíteni, hogy a lehető legjobban hasonlítson az eredeti változatra.

A különleges szerkezetet búvárok fedezték fel 1901-ben egy római kori hajóroncsban a görögországi Antikythera sziget közelében. Az ókori számítógép úgy néz ki, mint egy cipősdoboz méretű eszköz fogaskerekekkel és számlapokkal, amelyekre számos apró felirat van ráírva. Képes előre jelezni a nap- és holdfogyatkozásokat, így többek között különféle atlétikai játékok idejét segíthetett meghatározni használóinak.

Az évek során a kutatók gondosan összerakták az antiküthérai szerkezet számos töredékét, hogy kitalálják, hogyan hozták létre, és hogyan használták körülbelül 2000 évvel ezelőtt. Sok kérdés foglalkoztatja a készülék vizsgálóit: Ki készítette? Hol éltek pontosan a használói? Miért hozták létre? Most egy tudóscsoport meghatározta az első „bekapcsolás” dátumát, és részletezi az eredményeket egy tudományos folyóiratban. 

Cikkükben a kutatók számos okot részleteznek azzal kapcsolatban, miért gondolják, hogy Kr. e. 178. december 22-e volt a mechanizmus indulási dátuma. Ez a legkorábbi dátum, amelyen a mechanizmussal kapcsolatos összes számítás alapul. 

Az egyik ok, hogy napfogyatkozás volt azon a napon, amely több mint 12 percig tartott. Másodszor, másnap, december 23-án volt a téli napforduló, amely sok ókori közösség számára fontos nap volt. Azt is megjegyzik, hogy az Isia fesztivált – amely az egyiptomi Isis istennőt ünnepelte – ekkoriban tartották Egyiptomban és Görögországban is. Ezenkívül a holdfázisok abban az évben december 22-én kezdődtek – írta a csapat lapjában. 

Az eseményeknek ez a kombinációja „nagyon ritka egybeesést” hozott létre, amely emlékezetes kezdőnapot tesz lehetővé – írták a kutatók. A kezdő dátumnak „nagyon jellemzőnek, fontosnak és könnyen észlelhetőnek kell lennie” – írta közleményében Aristeidis Voulgaris, a tanulmány vezető szerzője.

Sokkal régebbi az első gép, mint gondolnád
Sokkal régebbi az első gép, mint gondolnád3DSculptor / Getty Images Hungary

Lehetséges, hogy aki létrehozta az antiküthérai szerkezetet – egyes szakértők szerint Arkhimédész volt a mérnök, aki megalkotta a csodát –, szemtanúja volt ennek a napnak, és emlékezett a kozmikus eseményekre, de ezt ők sem tudják biztosan állítani. 

A kezdési dátum azért számít, mert ez az a dátum, amelyen a mechanizmust használó összes számítás alapul. „A mérőműszer használatához referenciapontra van szükség a mérési eljárás előtt” – írták a kutatók. „Akárcsak egy naptárnak, amelynek fix dátumra van szüksége, hiszen az szolgál az összes számítás és viszonyítás alapjául” – fűzték hozzá a magyarázatot. 

A dátum az egyik rejtély a mechanikai csodával kapcsolatban, amely még megfejtésre vár. A korábbi kutatásoknak sikerült sok feliratot megfejteni és megérteni, mire használták a fogaskerekeket és számlapokat. 2021-ben egy kutatócsoport bejelentette, hogy számítógépes modellt készít a mechanizmusról, így még alaposabban meg tudták vizsgálni annak működését. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra