piercing-koldokA piercing- és tetoválószalonok közül nem mind felel meg az előírásoknak, ráadásul már az előírásokkal is baj van, így nem kizárt, hogy bőröd alá autófesték kerül, vagy duplára dagadt nyelvvel látogathatod meg a körzetit az ékszer behelyezése után.

A higiéniai és biztonsági követelmények megszegése miatt a magukat telerajzoltatni vagy teleaggatni vágyók egészsége gyakran veszélybe kerül.
A szerencsésebbek megúszhatják egy nehezen gyógyuló sebbel, duzzanatokkal, egy-egy elhúzódó fertőzéssel, de a dolognak ennél komolyabb kockázatai is lehetnek. És ez nem túlzás. Már az Európai Bizottság egyik tanulmánya is felhívta a figyelmet a tetoválás és a piercing veszélyeire.

piercing-nyelvben-jobbrolTe tudtad azt például, hogy…

• …néhány festékanyagot és színezőt kivéve, amelyeket kozmetikai használatra jóváhagytak, a tetoválásokhoz használt vegyi anyagok többsége ipari festék, amelyeket eredetileg autófestéknek vagy nyomtatóba való tintának gyártottak?

• …a jelenlegi előírások csupán kesztyű használatára és a tűk fertőtlenítésére kényszerítik a tattoo- és piercingszalonokat? Ám nem foglalkoznak olyan kérdésekkel, mint a felhasznált anyagok sterilitása, a festékanyagok tisztasága…

• …minden második piercing valamilyen fertőzést okoz?

• …a testékszer felhelyezése után az esetek felénél orvosi beavatkozást, esetleg kórházi ellátást igénylő, súlyos fertőzések lépnek fel?

• …az ipari célokra gyártott festékek használata súlyos bőrbetegségeket idézhet elő, allergiás reakciókat, magatartászavart válthat ki: sárgaság, HIV-fertőzés, rosszindulatú daganat is kialakulhat?

• …a nyelvpiercing miatt elég gyakoriak a fogzománcsérülések, illetve a letört vagy sérült fogak?

• …testékszer felhelyzése után a nyelv normális méretéhez képest a duplájára dagad, és a teljes gyógyuláshoz 6–8 hét is kell?

piercing-tetovaltlanyA veszély benne a jó

Jó, mondod te, de kit érdekel, amikor a popsivágás vonalától kiinduló tao bölcsesség olyan dögös – azokkal a kínai írásjelekkel szolidan rád tetoválva. És más íze van a csóknak, hogy az egyebekről ne is szóljunk, a nyelvre helyezett kicsiny testékszer görgetése által.  Ez ma már nem polgárpukkasztás. Alapfelszereltség, mely nélkül jó házból való kamasz meg nem lehet semmiképpen. Jel ez, fontos üzenet, arról értesíti a külvilágot, hogy ki vagy, és hová tartozol. Hogy némi veszéllyel jár? Na és! Ez benne a jó. A piercing jelentése éppen ez: átszúr, behatol.

Látni se bírom, tüntessék el!

A cél érdekében minden fájdalom elviselhető, túlélhető. Ez igaz, de mi lesz később? Mi lesz, ha a pasid elhagy, és a közösen magatokra tetovált mondattól hánynod kell? Ha a sárkányminta, amely a bicepszeden ugrál, összeomlik, miután már nem testépítesz többé, mert áttértél a hegyi kerékpározásra? Ha már nem oda akarsz tartozni, ahová eddig tartoztál, mert belezúgtál valakibe, akinek nem tetszik a rajtad látható ez meg az? Majd kiszedetem, mondod te. A baj csak az, hogy ez nem olyan egyszerű.

A köldökpiercinget persze könnyű kivenni, de a tetováláskor a bőr legmélyebb rétegébe juttatott festéket nem könnyű kiszedni, a szervezet védekezésében részt vevő falósejtek sem tudják azokat eltávolítani. Ha lézerrel akarod „elpárologtatni” a festéket, akkor a beavatkozás csak látható heg hátrahagyásával gyógyul. A tetoválások lézerrel történő eltávolítása után rendszerint világosabb színű heg marad vissza, amely körülblül 2 cm átmérőig ad szép esztétikai eredményt. A tetoválás plasztikai sebészeti kimetszése tűnik esztétikailag ideálisabbnak. És ez már műtét. Drága és csöppet sem veszélytelen.

piercing-tetovaloUtóirat

Persze lehet a tetoválást művészien, profin és biztonságosan csinálni, ahogy a piercinget is behelyezheti az avatott kezű ügyesen, szakszerűen, higiénikusan. Mindig ellenőrizd, betartják-e a biztonsági követelményeket, nézz utána a boltnak, ahol csináltatod, mert a helyszínen már nem olyan könnyű nemet mondani a nagydarab, kivarrt csávónak, aki előtt amúgy is próbálsz lazának és nagymenőnek tűnni.

A piercingnél nagyon nem mindegy az anyaga – lehet, hogy az egyikre allergiás vagy, de a másikat jól tolerálja a szervezeted (érdemes ezért nem olyan feltűnő helyen kipróbálni, mielőtt hirtelen elhatározásból átszúratnád vele a felső ajkadat vagy intim testrészeidet).

Na felejtsük el azt sem, hogy amikor elítéljük a piercinget, akkor azzal együtt ezt a fülbevalóval is tesszük – azért, mert megszoktuk, még ugyanúgy a testrész átlyukasztásáról, majd a testidegen anyag behelyezéséről szól, ugyanolyan veszélyekkel. Bár a fül gyakorta jobban bírja, mint például a mellbimbó.

E kis egészségügyi paráztató után a napokban foglalkozunk a Díványon a téma művészi, esztétikai és kulturális vonatkozásaival is.

 

fokuszgrafika

Fókuszban a fétis, extrém szex – további cikkek a témában itt!

Mustra