18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mi kell a kielégítő szexuális élethez?

Az elért (vagy el nem ért) orgazmuson kívül sok minden van még, ami befolyásolja a szexszel való elégedettségünket. Ilyen a stressz, a szex gyakorisága, az, hogy ki kezdeményez, hogy mennyit tudunk beszélgetni a vágyainkról... Egy nagy kutatásban jártak utána, hogy mi mennyire befolyásolja az elégedettségünket.

Az emberek többsége – függetlenül nemétől, identitásától, irányultságától és korától – vágyik arra, hogy kielégítő szexuális élete legyen. De hogy ez hogyan érhető el, főleg egy tartós párkapcsolatban, már nem is olyan egyértelmű. Vajon mi kell ahhoz, hogy szexuális életünket kielégítőnek érezzük? Mennyiben függ össze szexuális elégedettségünk életkorunkkal és más, hasonló tényezőkkel? A Psychology Today egyik szakértő szerzője egy német kutatást bemutatva igyekszik megtalálni a válaszokat. 

A kutatás

Abban, hogy szexuális életünket kielégítőnek érezzük-e, vagy sem, rengeteg tényezőnek lehet szerepe, és az ezzel kapcsolatos megélésünk is csaknem annyiféle, ahányan vagyunk. Két klinikai szakpszichológus, Julia Velten és Jürgen Margraf úgy döntött, hogy egy reprezentatív felmérés keretében próbál mindent megtudni ezekről a tényezőkről. Csaknem ezer főt bevonó, reprezentatív vizsgálatukban ezért heteroszexuális párokat faggattak ki azzal kapcsolatban, mennyire elégedettek a szexuális életükkel. 

A szexuális elégedettséget ezután összevetetették azzal, amit a válaszadók az őket ért stresszről, szexuális működésükről vagy épp a köztük folyó kommunikációról, a maszturbálásáról és az életükkel való elégedettségükről, szexuális aktivitásukról mondtak, mindezt pedig egy sor demográfiai változó függvényében is megvizsgálták.

Szexuális elégedettség vs. szexstressz

A résztvevőknek egy 0 és 100 közötti skálán kellett jelölniük azt, hogy mennyire elégedettek a szexuális életükkel, illetve mennyire okoz problémát. Meglepő lehet, de összességében a nők szexuális elégedettsége volt nagyobb, az pedig talán kevésbé, hogy a fiatalabb korosztály volt jobban megelégedve. A fiatalok jobb megelégedettsége ugyanakkor nem azzal volt kapcsolatban, hogy zsengébb életkorban kevesebb a funkciózavar és sokszor nagyobb a szexkedv is, inkább ahhoz kapcsolódott, hogy a megkérdezett fiatalabb párok jellemzően többet kommunikáltak a szexről, mint az idősebbek

Elégedettségben tehát a nők, stresszben viszont a férfiak nyertek, ők sokkal nagyobb arányban számoltak be szexuális problémákról és ehhez kapcsolódó stresszről, ezek előfordulása ráadásul az életkor előrehaladtával csak nőtt. 

A szex gyakorisága

Az, hogy milyen gyakran van szex, szintén fontos faktor, ha a szexszel való elégedettségről beszélünk. A szex gyakoriságát a résztvevőknek egy olyan skálán kellett jelölniük, melyen a soha, a havi egynél kevesebbszer, a havi 1-3 alkalommal, a heti egyszer, a heti 3-4 alkalommal és a heti öt vagy több alkalommal voltak a válaszlehetőségek. A nők összességében kevesebbszer kezdeményeztek és akartak szexet, mint a férfiak, a férfiak pedig kevesebbet szexeltek, mint amennyire vágytak volna.

Kezdeményezés

A férfiak szexuáliselégedettség-érzése azokban a kapcsolatban volt magasabb, ahol közel egyenlő arányban kezdeményeztek szexet a felek. Ha a különbség nagy volt, az negatívan hatott a férfiak szexszel való elégedettségére, míg a nők számára nem volt különösebb jelentősége annak, hogy ki kezdeményez. A nők számára nem az volt a fontos, hogy ki mennyiszer kezdeményez, mert jellemzően azt tapasztalták, hogy ha ők kezdeményeznek, akkor a partnerük is nyitott. Mivel sok esetben volt meg ez a férfiak számára nem lelkesítő különbség, a férfiak összességében alacsonyabb elégedettségről számoltak be.

Ha minden jól megy, mindketten elégedettek vagyunk
Ha minden jól megy, mindketten elégedettek vagyunkPeter Cade / Getty Images Hungary

Szexuális működés

A résztvevőknek egy 0 és 5 közötti skálán azt is értékelniük kellett, hogy mennyire funkcionálnak jól, ha szexről van szó, vagyis jellemző-e, vagy elő sem fordul, hogy valamilyen átmeneti vagy hosszabb zavarral, merevedési vagy nedvesedési problémával vagy vágyhiánnyal küzdenek. Míg a férfiak ebben is elöl jártak, vagyis nagyobb arányban stresszeltek azon, vajon jól működnek-e szexuálisan, a nőket nem a funkciózavarok, inkább a partnerükben jelentkező stressz aggasztotta. Mindkét nem esetében igaz volt, hogy a szexuális elégedettséget önmagában nem a partner funkciózavarai vagy óramű pontosságú (nem) működése zavarta. Mindkét nem szexuális elégedettségére sokkal nagyobb hatással voltak a saját zavarai, bizonytalansága, mint a másiké. 

Szexbeszéd

A szexuális elégedettséggel kapcsolatos egyik legfontosabb faktor a szexről való kommunikáció jellege volt. Azok a párok – és külön a nők és a férfiak is – voltak a leginkább elégedettek a szexuális életükkel, akik rendszeresen, már a kapcsolatuk elejétől kezdve kommunikáltak róla, akár problémákat kellett megoldani, akár a vágyakról kellett nyilatkozni. Figyelembe véve, hogy az életkor előrehaladtával mindkét nemnél csökkenő elégedettség az együttlétek számának csökkenéséből eredt, és azt, hogy a szexről való beszéd jellemzően több szexet is eredményezett, elmondható, hogy a hosszú távon is megelégedettségre okot adó szex egyik záloga a beszélgetés lehet. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra