Miért vérzik gyakrabban az orrunk télen?

Az orrvérzés a legtöbb esetben teljesen ártalmatlan, így egy-egy véres eset után még ne ess pánikba.

Egy szimpla tüsszentés, egy erőteljesebb orrfújás is vezethet vérzéshez, de az irritált orrnyálkahártya vagy egy ütés az orra is kiválthatja. Sőt, az erre hajlamosak esetében a téli időszakban még gyakoribb az orrvérzés.

Nyugi, nincs nagy gond!

A magyarázat elég egyszerű: a benti, fűtött levegő kiszárítja az orrjáratainkat, ennek következtében törékenyebbé válnak az egyébként gazdag vérellátású, aprócska erek. Orrvérzés esetén általában ezek az erek károsodnak, előfordul azonban, hogy az orrvérzés az orr hátsó részében keletkezik. Ez a fajta orrvérzés veszélyesebb, ugyanis itt találhatók az orrüreget ellátó főbb erek, így a vérzés is sokkal erősebb. Ilyenkor gyakran orvosi segítségre is szükség van.

Abban az esetben, ha elered az orrod vére, ne ess pánikba, és bár a tested reflexszerűen erre biztat, lehetőleg ne hajtsd hátra a fejed. Így ugyanis a vér a torkodba folyik, majd a gyomrodba, amitől akár rosszul is lehetsz, de még nagyobb baj, hogy így nem állapítható meg, hogy milyen erős a vérzés.

A legjobb, ha egyenesen ülve előrehajtod a fejed, hogy ki tudjon folyni a vér. Ha ez megvan, pár percig a hüvelyk- és mutatóujjaddal szorítsd az orrod a porc és a csont határán, majd figyeld, hogy múlik-e a vérzés. Amennyiben nem szűnik, segíthet, ha az orrnyerged környékét jegeled, ez ugyanis összehúzza az ereket. És bár a legtöbb esetben semmi szükség rá, ha gyakran és erősen vérzik az orrod, jobb, ha felkeresel egy orvost.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek