Miért vérzik gyakrabban az orrunk télen?

Az orrvérzés a legtöbb esetben teljesen ártalmatlan, így egy-egy véres eset után még ne ess pánikba.

Egy szimpla tüsszentés, egy erőteljesebb orrfújás is vezethet vérzéshez, de az irritált orrnyálkahártya vagy egy ütés az orra is kiválthatja. Sőt, az erre hajlamosak esetében a téli időszakban még gyakoribb az orrvérzés.

Nyugi, nincs nagy gond!

A magyarázat elég egyszerű: a benti, fűtött levegő kiszárítja az orrjáratainkat, ennek következtében törékenyebbé válnak az egyébként gazdag vérellátású, aprócska erek. Orrvérzés esetén általában ezek az erek károsodnak, előfordul azonban, hogy az orrvérzés az orr hátsó részében keletkezik. Ez a fajta orrvérzés veszélyesebb, ugyanis itt találhatók az orrüreget ellátó főbb erek, így a vérzés is sokkal erősebb. Ilyenkor gyakran orvosi segítségre is szükség van.

Abban az esetben, ha elered az orrod vére, ne ess pánikba, és bár a tested reflexszerűen erre biztat, lehetőleg ne hajtsd hátra a fejed. Így ugyanis a vér a torkodba folyik, majd a gyomrodba, amitől akár rosszul is lehetsz, de még nagyobb baj, hogy így nem állapítható meg, hogy milyen erős a vérzés.

A legjobb, ha egyenesen ülve előrehajtod a fejed, hogy ki tudjon folyni a vér. Ha ez megvan, pár percig a hüvelyk- és mutatóujjaddal szorítsd az orrod a porc és a csont határán, majd figyeld, hogy múlik-e a vérzés. Amennyiben nem szűnik, segíthet, ha az orrnyerged környékét jegeled, ez ugyanis összehúzza az ereket. És bár a legtöbb esetben semmi szükség rá, ha gyakran és erősen vérzik az orrod, jobb, ha felkeresel egy orvost.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra