Felnőttkorban is kialakulhat ételallergia?

Az ételallergia rendkívül összetett jelenség. Ilyenkor a szervezet védekezőrendszere tévesen úgy reagál bizonyos élelmiszerekre, mintha azok károsak lennének, ezért az immunrendszer sejtjei ellenanyagot termelnek, hogy az idegen anyaggal szemben védekezzenek.

Az allergiás tünetek legtöbbször szinte azonnal jelentkeznek. Az ételallergia megállapításához elengedhetetlen az ételallergia-laborvizsgálat, ami a leggyakrabban előforduló allergéneket tartalmazza.

Bizony, felnőtteket is érint! 

Bár az ételallergia gyakoribb a gyerekeknél, a felnőttek körében is előfordulhat – mondja Hope Ricciotti, a Harvard professzora. Allergiás reakciót kiválthat olyan étel, amit évek óta problémamentesen fogyasztunk, de az is előfordulhat, hogy egy gyerekkori allergia alakul ki újra. Vannak ételek, amelyek nagyobb valószínűséggel váltanak ki allergiás reakciókat, például a tojásfehérje, tehéntej, tőkehal, búzaliszt, földimogyoró, szójabab, paradicsom, sárgarépa, burgonya, narancs, alma, banán, őszibarack, rákfélék, szezámmag, marhahús, kivi, zeller, mandula vagy mogyoró.

Könnyen lehet, hogy korábban nem jelentkeztek a tünetek
Könnyen lehet, hogy korábban nem jelentkeztek a tünetekZinkevych / Getty Images Hungary

A leggyakoribb allergiás tünetek közé tartozik a szájzsibbadás, az ajkak, az orr, a nyelv, torok vagy egyéb nyálkahártyák megduzzadása, bőrviszketés, csalánkiütés, ekcéma, hasi fájdalmak, hasmenés, hányás, émelygés, de komolyabb esetekben szédülés és ájulás is előfordulhat.

Allergiagyanú esetén mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a szervezet reakcióját, amit bizonyos ételnek tulajdonítunk, valami más is kiválthatja. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet kutatói megállapították, hogy míg 2001-ben a felnőttek mindössze 9,1 százaléka számolt be ételallergiáról, ez az arány 2010-re már 13 százalékra ugrott. Sokan közülük azonban nem fordulnak orvoshoz, így nem világos, hogy valóban allergia okozza-e a tüneteket. Orvosi konzultáció nélkül előfordulhat, hogy olyan ételeket távolítunk el az étrendünkből, amelyek valójában nem okoznak problémát, elhagyásuk azonban kevésbé tápláló és kiegyensúlyozott táplálkozást eredményez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek