Ezért csapd rá az ajtót az exedre

GettyImages-1149305312

Amikor a szerelmünk szakít velünk, gyakran azzal nyugtatjuk magunkat: jön még a mi utcánkba. És amikor ez bekövetkezik, bóknak vesszük az éjszakai nem fogadott hívásokat, a kósza üzeneteket. Hiszen gondol ránk, hiányzunk neki, ezek szerint mégiscsak volt valami különleges a kapcsolatunkban, ami sosem ér véget. Az igazság azonban ennél sokkal kiábrándítóbb. Hidd el, az esetek nagy részében semmi hízelgő nincs abban, hogy az exed visszatér hozzád.

Előfordulhat, hogy a volt partnered azért bukkan fel random időpontokban az életedben, mert nem tisztel sem téged, sem az idődet – állítja Ellen Nguyen a Mediumon nemrég megjelent cikkében. Szerinte az exed nem azért jön vissza hozzád, mert lelki társak vagytok, hanem azért, mert te vagy az, aki újra meg újra meghallgatja a nehézségeit. Megint nem azzal foglalkozik, hogy neked mi a jó, hanem arra utazik (akár tudattalanul!), hogy figyelmet, elismerést, pozitív érzéseket kapjon tőled. Ha reagálsz rá, azzal azt üzened, hogy elfogadod a viselkedését, és nincsenek határaid. Kemény szavak, igaz?

Az életed nem átjáróház

Nguyennek sok mindenben igaza van. Amikor elhagy minket valaki, akit nagyon szerettünk, legtöbbször elutasítva érezzük magunkat, kétségbeesettek és szomorúak vagyunk. Szeretnénk tudni, hogy azért neki is sokat jelentett-e a velünk való kapcsolat, és amikor felkeres minket, az megadhatja ezt a megerősítést. De ha felruházod az exedet azzal a hatalommal, hogy ki-be mászkáljon az életedben, mintegy forgóajtószerűen, amikor csak kedve tartja, mindenféle következmény nélkül, akkor igazából az történik, hogy már azt a minimumot sem kell beleraknia a kapcsolatba, amit eddig bele kellett neki, hogy élvezhesse az előnyeit. Könnyen megeshet, hogy egyre rosszabbul fog bánni veled, akár öntudatlanul is. Ha ezt hagyod neki, később jó eséllyel dühös leszel magadra. De akkor mit lehet tenni?    

#1 Okkal szakítottatok

Persze van olyan, hogy rosszkor találkoztatok. Meg olyan is, hogy az exed dolgozik magán, komoly felismerései lesznek, és tényleg megváltozik. Érdemes neki új esélyt adni, mert a személyes fejlődését követően minőségileg mást tud nyújtani neked egy elkötelezett kapcsolatban. De az is biztos, hogy ezek a forgatókönyvek igencsak ritkán fordulnak elő. Ennél lényegesen gyakoribb, hogy egy-két katartikus szex vagy pár hét felhevültség után minden ugyanott folytatódik: amint lecseng az újraegyesülés intenzív élménye, előjönnek a régi problémák. A szíved újra darabokra törik, átkozod magad, hogy az elmúlt hónapok is reménykedéssel teltek, nem a továbblépésen való munkával. Azért, hogy ezt elkerüld, érdemes megtanulnod mantrázni magadnak azt az egyszerű emlékeztetőt, hogy okkal szakítottatok. Bármennyi szeretetet is éreztek egymás iránt, a szakításotok azt jelzi, hogy valami nem működött köztetek, nem tudtatok problémákat megoldani, ebben az értelemben nem illettetek össze. Ez annyitól biztos nem fog megváltozni, hogy az éjszaka közepén egyszer csak rád csörög, hogy hiányzol neki. 

Nem véletlenül lett vége
Nem véletlenül lett végeCemile Bingol / Getty Images Hungary

#2 Így lehetsz támogató ex

Mi a legtöbb, amit megtehetsz érte, miután szakítottál vele? Az, hogy nem keresed többet – feltéve, hogy nincs közös gyereketek, ingatlanotok, cégetek, vagy bármi olyasmi, ami kommunikációt igényel közöttetek. Fontos belátni, hogy ha szakítunk valakivel, akkor a mi oldalunkon hatalmi többlet keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a másik sokkal sérülékenyebb helyzetben van még akkor is, ha nekünk is fáj a szakítás. Megeshet az is, hogy nehezebben mond nekünk nemet, mert még erősen kötődik hozzánk. Azzal segíted a legjobban a gyógyulási folyamatát, ha nem bolygatod meg a lelkivilágát random üzenetekkel. Ha igazán jó fej vagy, akkor pár hónapig nem mész el olyan eseményekre sem, amelyekről tudod, hogy várhatóan ő is ott lesz rajtuk. Igen, kihagysz egy jó programot, de valószínűleg neki most sokkal nagyobb szüksége van a töltődésre, te pedig tudsz szervezni valami mást. 

#3 Tartsd a határaidat

Ha te vagy az, akivel szakítottak, akkor tegyél meg mindent azért, hogy le tudj jönni a másikról. Tényleg olyan ez, mint a függőség: az elején nagyon durva elvonási tünetek jelentkezhetnek, de idővel enyhülni fognak. Viszont az nem segít rajtuk, ha állandóan megjelenik a másik az üzenőfaladon, vagy te írogatsz neki. Kövesd ki, hagyd békén, és csak akkor keresd újra, ha már tényleg baráti módon tudsz viszonyulni hozzá. Ha pedig ő az, aki sokszor bejelentkezik nálad, kérd meg, hogy ne tegye, majd egyáltalán ne reagálj rá. Egy bántalmazó kapcsolatból való kilépés még nehezebb lehet, ilyenkor fontos civil szervezetek segítségét kérni, illetve a rendőrséghez fordulni, ha a volt partnered nem áll le a zaklatással.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#4 Fókuszálj önmagadra

Amikor az ember mélyen van, nehéz elképzelni, hogy ennek az egésznek lesz értelme vagy pozitív hozadéka. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy általában lesz: igenis képesek vagyunk olyan dolgokat megvalósítani a szakítást követő időszakban, amelyek valószínűleg sosem történtek volna meg velünk, ha benne ragadunk egy rossz kapcsolatban. Legyen szó hobbikról, elérendő karriercélokról, utazásról vagy új emberekről, ne feledd, hogy egy csomó minden vár még rád.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek