Teszt: 7 kipróbált módszer közül így lesz a legfinomabb a bacon

Már megint a legegyszerűbb módszer lett a nyertes.

Az Insider csapata feláldozta magát értünk annak érdekében, hogy végre kiderüljön, melyik az a módszer, amivel a baconszeletek a legtökéletesebbek lesznek, és nem ropogós, szottyos, zsíros papírlapok. A végeredmény meglepő, de annál felszabadítóbb: a legegyszerűbb módszerrel hamarabb és egyszerűbben juthatunk aromás szalonnaszeletekhez, mint a bonyolultabbakkal.

Néhány szelet bacon gyors és remek módja annak, hogy feldobjuk a zöldségköreteket, a reggelinket, egy édesburgonya-palacsintát, vagy akár a hagyományosabb, amerikai változatot. Insiderék ezért több módszeren szenvedték át magukat, amíg végül eljutottak a legtökéletesebbig. Készítés közben arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolta a módszer a hús elkészítési idejét, állagát és textúráját.

Persze a döntés nem egyszerű, hiszen vannak, akik puhábban, mások ropogósan szeretik a szalonnájukat, de végül mégis kiderült, melyek az igazán jó módszerek. A teszthez ugyanattól a gyártótól választottak bacont, és mindegyik módszerrel két szeletet sütöttek meg. 

#1 Hideg serpenyőben kezdve a sütést

Hideg, száraz serpenyőben indítva a sütést és kis lángon folytatva nem csapott szét a zsiradék, viszont rengeteg zsír kisült a szeletekből. Ez a módszer hét perc alatt egyenletesen főtt szalonnát eredményezett, bár a csíkok nem voltak a legjobb állagúak: az igazinál szárazabbnak és törékenyebbnek bizonyultak. A szalonna minden falattal szétesett, aminek bár „szájban olvadó” hatása volt, mégsem jött be senkinek, aki a ropogós változatot kedveli. 

#2 Forró serpenyőbe dobva

Forró serpenyőbe dobva a szeleteket kevesebb idő kellett a főzéshez – kb. 4 percet –, de végül nem egyenletesen sültek meg a darabok. A keskenyebb vég a szélesebb előtt megsült, a szélesebb rész pereme pedig felgörbült, így többnyire megégett, és egy kicsit gumis is lett. Nem a nyertes módszer. 

#3 Egy kis víz hozzáadásával

Egy kevés vízzel, hideg serpenyőben körülbelül 10 percet vett igénybe a szalonna elkészítése. Míg az íze kissé elvékonyodott, a textúrája a tesztelők szerint lenyűgöző volt. A hús szép és puha volt, míg a zsíros rész kissé ropogósra pirult.

Sajnos nagyon finom.
Sajnos nagyon finom.Fotó: Diana Miller / Getty Images Hungary

#4 Sütőben, sütőpapírral 

A hús sütőben sütése hosszabb ideig tartott, mint a tűzhelyen főzés, cserébe kissé többet is kellett takarítani utána. 300 fokos sütőben, sütőpapíron legalább 10 percig tartott, ám a szalonna nem zsugorodott össze annyira, mint a serpenyőben lévő darabok. Egyáltalán nem lett száraz, a tesztelők szerint ha valaki hajlandó várni 15 percet a szalonnájára, akkor ez a módszer megéri.

#5 Sütőben, sütőpapír nélkül

A szalonna sütőben, sütőpapír nélkül történő elkészítése gyorsabb, de a szeletek jobban kiszáradnak. Ennél a módszernél a szalonna vastagabbik végei húsosak és lágyak lettek, a vékonyabb végek inkább gumiszerűre sültek. Ez a módszer egyenetlen végeredményt hozott tehát, ám összességében a húsos részek nagyon jók voltak. 

Tojással pedig párja nincs.
Tojással pedig párja nincs.Fotó: ATU Images / Getty Images Hungary

#6 Sütőben grillezés

Sütőben grillezéssel összezsugorodott szalonnacsíkok keletkeztek, amelyek egyenetlenül sültek meg. Míg ez a módszer gyorsabban sütötte meg a szalonnát, mint a hagyományos sütés, az egyenetlen végeredmény lerontotta az összképet. A húsos részek lágyak és zamatosak voltak, az enyhén égő részek viszont törékenyek lettek, és bizonyos részeken kissé gumis lett az állaga.

#7 A mikrós trükk

Nagy meglepetés volt a mikrós elkészítés, mert a módszer meglepően jól működött. Két darab papírtörlő közé két szalonnacsíkot tettek, és két percig sütötték. Mire az időzítő leállt, mindkét darab papírt átáztatta a szalonnazsír, de a hús jól sikerült, ráadásul ropogós is lett, így ezt kiáltották ki győztesnek.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.