5 tipp, hogy csökkentsd a megcsalás esélyét a kapcsolatotokban

A kísértéssel ellentétben a megcsalás nem tartozik a hosszú távú kapcsolatok törvényszerűen bekövetkező pillanatai közé. Justin Lehmiller pszichológus, a Kinsey Intézet kutatója összeszedett néhány kutatási eredményt a miértekről, hogy párkapcsolataink egy kicsit megcsalásbiztosabbak lehessenek. Nemet mondani ugyanis sokkal könnyebb akkor, ha a körülmények is segítenek minket abban, hogy úgy érezzük, nem is olyan nehéz kihagyni az éppen adódó lehetőséget.

Bár a legtöbben szeretnénk a Disney-filmek idilli, monogám kapcsolataiban leélni életünket az igazival, a valóságban ez nem mindenkinek adatik meg. A hűtlenség úgy tűnik, kifejezetten gyakori: a fiataloknak csaknem a fele, a felnőtt kapcsolatokban négy emberből egy, a házasságban élőknél minden ötödik ember számolt be arról, hogy megtette már. Az egyik hűtlenséggel kapcsolatos átfogó tanulmány áttekintésében a kutatók úgy találták, hogy a hűtlenség aránya a válaszadók 1,2 százaléktól 85,5 százalékig terjed, amit az is befolyásolt, hogy ki mit értett pontosan megcsalás alatt. A 85,5 százalékos adat egy olyan tanulmányból származik, amely a megcsalás nagyon tág definícióját használta, és amely magában foglalta még a kapcsolaton kívüli flörtölést is.

Akárhogy is, a kérdéssel szembe kell néznünk egy tartós kapcsolatban, és még a félrelépés bekövetkezte előtt tenni valamit az elkerülésére. Blogjában Justin Lehmiller pszichológus ezúttal arra adott tippeket, hogyan tudjuk kapcsolatunkat egy kicsit ellenállóbbá tenni a megcsalással szemben.

 

#1 Beszéljetek arról, kinek mit jelent a megcsalás

Kezdjétek azzal, hogy meghatározzátok, mit jelent a megcsalás a saját kapcsolatotokban. Ne vedd alapvetésnek, hogy a partnered pontosan ugyanazt érti alatta, amit te. Több kutatás igazolja, hogy az emberek teljesen eltérő módon definiálják a megcsalást és a hűtlenséget. Míg a legtöbben egyetértenek abban, hogy a szexuális kapcsolat vagy az orális szex annak számít, a csókolózás vagy az érzelmi hűtlenség már nem ennyire egyértelműen van az oké-nem oké halmazok egyikében. Arról is sokféleképpen vélekedünk, hogy a mély érzelmi kötelékek kialakítása vagy titkok megosztása valaki mással jelent-e megcsalást, vagy sem. És mi a helyzet a kizárólag online aktivitásokkal, például a pornó használatával és a szextinggel? Körülbelül minden nyolcadik fiatal felnőtt úgy gondolja, hogy a pornónézés is a megcsalás egyik formája. Szánjatok időt arra, hogy megvitassátok a hűtlenség definícióit, így kisebb lesz az esélye annak, hogy megbántjátok egymást. 

#2 Legyen a szexuális életetek izgalmas, próbáljatok ki újdonságokat! 

Az egyik legfőbb oka annak, hogy az emberek félrelépnek, az, hogy párjuktól nem kapják meg azt, amit szeretnének. Nagyon gyakori, hogy az együttlétek gyakorisága és a szexuális elégedettség idővel csökken egy hosszú távú kapcsolat során, részben azért, mert a szex rutinná válik. Innen egész jó ötletnek tűnik valaki mással szexelni és így jutni némi izgalomhoz, de a kapcsolat érdekében inkább egymással próbáljatok ki mindenféle újdonságot. 

Azért van néhány trükk, amivel csökkenthető a megcsalás esélye.
Azért van néhány trükk, amivel csökkenthető a megcsalás esélye.Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

#3 Ne távolodjatok el egymástól lelkileg sem

Ne csak a kapcsolat elején szánjatok időt a hosszú beszélgetésekre és arra, hogy megosztjátok egymással az érzéseiteket, gondolataitokat, terveiteket. Fontos, hogy az intimitást is életben tartsátok érintésekkel, szex utáni összebújással, beszélgetésekkel, így egyikőtök sem keresi majd ezeket valaki másnál.  

#4 Csökkentsd a megcsalás esélyét okos megállapodásokkal!

Egyszerűen vannak helyzetek, amikben gyakoribb a megcsalás. Ilyen például egy céges buli, utazás, néhány pohár ital...Tegyetek néhány gyakorlati lépést azzal kapcsolatban, hogy sorra veszitek, nálatok mik ezek a veszélyes helyzetek, és keressetek megoldásokat a kockázat minimalizálására. Vannak például, akik úgy döntenek, hogy partnerükkel tartanak a hivatalos utakra is, és közös élményekkel gazdagítják a szabad órákat. De ha mégis külön kell töltenetek néhány napot, tervezettek be az egyik estére egy online szexet szextinggel, videóval, fotókkal, vagy ahogy éppen jólesik.

#5 Ne hagyjátok a fejetekre nőni a problémákat!

A ki nem beszélt, meg nem oldott problémák sok feszültséghez vezethetnek, és ha tartósan haragszol a párodra, könnyebben eljátszol a gondolattal, milyen lehet az élet (vagy legalábbis a szex) valaki mással. A megcsalás egyik gyakori oka a düh vagy az elhanyagoltság érzése. Ezek az érzések gyakran megoldatlan konfliktusokból erednek, így érdemes minél előbb, szeretettel és nyugodtan megbeszélni őket, amíg nagyobb feszültség nem lesz belőle. Ha a pár mindkét tagja elkötelezi magát amellett, hogy együtt dolgozzák fel a problémáikat már akkor, amint felmerülnek, csökkenthetik a megcsalás kockázatát. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.