Létezik az igazi lelki társ?

Kiderült, hányan hiszünk abban, hogy létezik egyáltalán lelki társ, és az is, hogy mit jelentenek a problémák a kapcsolatainkban.

A közvélemény-kutatásokból kiderül, hogy az amerikaiak többsége hisz a lelki társban. Az év elején végzett felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy hisz-e a lelki társ létezésében. A maradék vagy nemet mondott (25 százalék), vagy bizonytalan volt (19 százalék) a válaszban. 

Justin Lehmiller blogjában hozzáteszi: a lélektársba vetett hit nem tűnik generációs dolognak. Mindegyik korosztályban a megkérdezettek 54–63 százaléka számolt be arról, hogy hisz a lelki társban, 22–31 százalék pedig kétségbe vonja a létezését. 

Mit jelent egyáltalán a lelki társ?

De vajon mit jelent egyáltalán hinni egy lélektársban? A közvélemény-kutatások általában nem definiálják ezt a fogalmat a résztvevők számára, de kutatásokból tudjuk, hogy azok az emberek, akik hisznek a gondolatban, a sorsszerűségben is hajlamosabbak hinni. Az erős sorshitű emberek hajlamosak azt gondolni, hogy ha a megfelelő emberrel találkozol, akkor minden egyszerűen és  könnyen megy – és éppen itt van a dolog buktatója is. A konfliktusokat és a párkapcsolati problémákat sokan közülük hajlamosabbak jelnek tekinteni, és azt a következtetést vonják le belőlük, hogy amiben élnek, nem a számukra megfelelő kapcsolat. Ez azért veszélyes, mert ennek nyomán nem feltétlenül igyekeznek megoldani az előbb-utóbb mindenféleképpen megjelenő problémákat, helyette inkább szakítanak, mert azt gondolják, valaki más lesz az igazi. 

Ők vajon lelki társak?
Ők vajon lelki társak?Fotó: Superb Images / Getty Images Hungary

Hogyan lesz ebből tökéletes vagy legalább majdnem tökéletes kapcsolat?

A szerző azt vallja: egyszerűen nem reális azt gondolni, hogy bármelyikünk hirtelen egy „tökéletes” partnert talál, és hogy a vele való kapcsolat soha nem igényel majd erőfeszítéseket egyikük részéről sem. Az idő próbáját kiálló kapcsolatok azok, ahol az emberek megtalálják a módját, hogy produktívan dolgozzák fel a problémáikat, és ahol a konfliktusokat és nézeteltéréseket a növekedés lehetőségének tekintik – olyan kihívásoknak, amelyeket együtt le lehet győzni.

Ez azt jelenti, hogy át kell gondolnunk a lelki társ fogalmát. Nem kell feladnunk minden álmunkat arról, hogy valahol létezik a számunkra tökéletes személy, de akkor járunk a legjobban, ha elfogadjuk: vele sem lesz tökéletes minden, kialakulnak majd konfliktusok, amiket fontos lesz megbeszélni, és olyan helyzet  is, hogy egyezségeket kell kötnünk, áldozatokat kell hoznunk, vagy egyszerűen nem értünk egyet fontos vagy kevésbé fontos kérdésekben. 

A lelki társ nem az, akivel minden könnyen sikerül, hanem az a személy, aki arra ösztönöz, hogy dolgozz a kapcsolatodon és fektess bele egy kicsit több energiát, amíg a problémák megoldódnak – vallja a szakember. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.