Hogyan lehet egy vesztes csata után felállni, és megnyerni a következőt?

Garri Kaszparov a világ egyik legnagyobb sakkozója. Huszonkét éves korában ő lett a legfiatalabb sakkvilágbajnok, és a következő két évtizedben sorra döntötte a rekordokat. Vitathatatlan, hogy briliáns gondolkodó, stratéga; visszavonulása óta pedig gondolatai, meglátásai inspirálják az embereket, döntéshozókat. Például arról, hogy hogyan lépj tovább, ha valamit nagyon elbaltáztál.

Justin Bariso az INC.com-on írta le azt a számára legtöbbet jelentő gondolatot, melyet Kaszparovtól tanult a sakknagymesterhez illő helyen tartott előadásában: a Masterclasson.

Az világos, hogy logikus gondolkodásban kevesen előzhetik meg Kaszparovot a világon, de a mód, ahogy a hibáihoz közelít és ahogy a bukásait kezeli, erős érzelmi intelligenciáról is árulkodik. Röviden azt mondja:

Ahhoz, hogy valóban fejlődj bármilyen területen, szokásoddá kell válnia annak, hogy elemzed a hibáidat.

Ha meg szeretnéd érteni, hogy hogyan lehetsz jobb, akkor pontosan végig kell nézned, milyen lépéseket tettél, és megértened a hibáid természetét – mondja Kaszparov. Teljesen lehetetlen bármit is tanulnod magadról a saját játékod alapos elemzése nélkül. És őszintének kell lenned. Durván őszintének. Kíméletlenül őszintének.

Ez azzal is jár, hogy a mentségeket és kifogásokat teljesen ki kell zárni. Nem mondhatod, hogy azért léptél rosszat, mert nagy volt a zaj vagy az ellenfél furán nézett rád. „Minél jobban érted a hibáid természetét, annál nagyobb esélyed van arra, hogy gyorsan fejlődj” – mondja Kaszparov. És ez nemcsak üzleti vagy stratégiai döntésekhez fontos tanács, hanem az érzelmi intelligencia egyik alapja is.

Írj nekünk

Szerzőnk, Szalay Ágnes pszichológus, több mint 15 év szervezetfejlesztési tanácsadói tapasztalattal. A SelfGuide pszichológiai műhely egyik alapítója. Coachként támogatja ügyfeleit céljaik megtalálásában és elérésében, legyen szó munkahelyi, vezetői vagy személyes fejlődési igényről. Motivációs elakadással, karrierváltással, stresszkezeléssel, szakmai, vezetői fejlődéssel kapcsolatban lehet hozzá fordulni személyesen, vagy olvasói levélben, melyre (a névtelenséget megőrizve) a Dívány.hu-n is szívesen válaszol. 

Az érzelmeink nekünk dolgozzanak, ne ellenünk

Az érzelmi intelligencia az a képességünk, hogy azonosítsuk, megértsük és kezeljük az érzelmeinket. Bariso úgy fogalmaz: azért fontos, hogy „elérjük, hogy az érzelmeink nekünk dolgozzanak, ne pedig ellenünk”.

Mindannyian követünk el hibákat, Kaszparov megfogalmazásában baklövéseket. A kérdés az, hogy mihez kezdesz egy baklövés után. Nagy a kísértés, hogy belemerüljünk az önsajnálatba. Szomorúságot, sajnálatot érzünk magunk iránt, és azt ismételgetjük, hogy milyen hülyék is voltunk. Vagy ennek az ellenkezője is előfordulhat: úgy csinálunk, mintha a baklövés meg sem történt volna, rendületlenül haladunk tovább, félretéve, eltemetve a csalódásunkat. Ez általában azzal jár, hogy az ember újra elköveti a korábbi hibáit. Egyik megközelítés sem a legegészségesebb.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ismerd fel a hibát, de ne agonizálj rajta

Ezek helyett érdemes módszeresen végignézni azt, hogy mi okozta a hibát. Felesleges és haszontalan szidni magadat a hibáért, inkább olyan szemmel érdemes vizsgálódni, hogy mit lehetne másképp tenni, hogy legközelebb ne kövesd el ugyanezt. A baklövés okozta negatív érzelmi energiát ebbe a vizsgálatba lehet belefordítani.

Kaszparov azt állítja, hogy miután elvesztett egy mérkőzést, a következőt rendre megnyerte, mert a vesztéstől nagyon mérges lett, és ennek a dühnek az erejét pozitív, kreatív energiává tudta fordítani. Példaként az 1995-ös sakkvilágbajnokságot említi, ahol Viswanathan Ananddal szemben védte meg bajnoki címét. Nyolc döntetlent játszottak, majd a kilencedik mérkőzést Kaszparov elvesztette. Sok versenyző ettől összezuhant volna, elvesztette volna a magabiztosságát. Kaszparovval nem így történt: inkább még jobban képes lett fókuszálni. Elemezte, hogy miért vesztette el a mérkőzést, majd a következő öt partit megnyerte, és megvédte a világbajnoki címét.

A hibáinkból lehet a legtöbbet tanulni
A hibáinkból lehet a legtöbbet tanulniAltayb / Getty Images Hungary

A javaslat az, hogy legközelebb ha valami baklövést követsz el, szánj időt a dolog elemzésére. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Miért úgy reagáltam, ahogy?
  • Mit érthettem félre, vagy mit láttam rosszul ott, a pillanat hevében?
  • Ha újrakezdhetném, mit tennék másképp?
  • Legközelebb mit mondhatnék magamnak, ami egy hasonló helyzetben segíthetne, hogy megőrizzem a tisztánlátásomat?

Az a célja ezeknek a kérdéseknek, hogy jobban belemélyedj a gondolkodási folyamatodba, és jobban értsd az érzelmi működésed. Ezek után tehetsz lépéseket azért, hogy megszabadulj a számodra haszontalan reakciómódjaidtól. Persze – ezt Kaszparov is belátja – ez nem fog elsőre sikerülni. Emberek vagyunk, az ilyen változáshoz idő kell.

A hiba miatt érzett rossz érzés sem múlik el. Ha eszedbe jut, márpedig eszedbe fog jutni, visszajön a csalódás. De nem kínozhatod magad örökké ezzel. A legjobb dolog, amit tehetsz annak érdekében, hogy túllépj rajta, hogy a mostani hibád tanulságaiból a jövőre készülsz, és a következő játékodat tervezed.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek