7 dolog, amivel megelőzheted a szívproblémákat

A 2-es típusú cukorbetegség – mely a statisztikák szerint hazánkban legalább egymillió embert érint – kialakulását és fejlődését számos tényező befolyásolja. Egyesek hajlamosabbak a diabéteszre, mint mások, többségében azonban a káros szokások – egészségtelen táplálkozás, túlsúly, mozgáshiány – okozzák a betegséget. A diabétesz komoly szövődményekkel jár, súlyos esetben akár szívrohamot vagy szívelégtelenséget is okozhat. Egy friss kutatás szerint azonban az életmódváltás jócskán csökkentheti a veszélyt.

A kínai tudósok által végzett kutatás – melyről a Harvard Medical School számol be – azt vizsgálta, vajon a káros szokások elhagyása mennyiben segíti a 2-es típusú cukorbetegséggel élőket egészségük javításában és a szívbetegség elkerülésében. A kutatásban az Amerikai Szívszövetség (AHA) által 2010-ben listázott hét alapvető rizikófaktor mentén indultak el a szakemberek.

A rossz szokások elhagyása nagyban csökkenti a veszélyt

Ez a lista azokat a káros szokásokat sorolja fel, amelyek alapvetően növelik a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát. A hét tényező a dohányzás, a testmozgás hiánya, a túlsúly, a nem elégséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás, az egészségtelen vércukor-, koleszterin- és vérnyomásszint. A tudósok 110 ezer, a diabétesz korai jeleit mutató vagy már azzal kezelt, de szívbetegségben nem szenvedő páciens orvosi adatait és életmódbeli szokásait vizsgálták meg, akik Kínán belül széles földrajzi szórásból érkeztek, és életkorban is több korcsoportot felöleltek.

A diabétesz gyakran vezet szívbetegséghez
A diabétesz gyakran vezet szívbetegséghezmichaklootwijk / Getty Images Hungary

Az eredmények azt mutatták, hogy minden egyes rizikófaktor elhagyása 18 százalékban csökkentette a szívbetegség esélyét a cukorbeteg alanyoknál. A betegség korai jeleivel diagnosztizált személyek esetében 15 százalék volt ez a szám. A vizsgálat természetesen csupán megfigyelésen alapult, és nem állított fel valódi ok-okozati összefüggést. Azonban még így is pontosan rámutatott arra, mennyit számít a megfelelő életmód a cukorbetegség kezelésében.

Ezekre ügyelj

A szívproblémák megelőzésében tehát (akár cukorbeteg vagy, akár nem) nagyban segít ez a hét alapvető tanács:

1. Ügyelj a vérnyomásodra. Az ideális érték 120/80 Hgmm vagy az alatt.

2. Ügyelj a koleszterinszintedre. Az ideális érték 200 mg/dl alatt van.

3. Csökkentsd a vércukorszinted. A megfelelő HbA1c-érték diabéteszgyanús személyeknél 5,7 százalék alatt, cukorbetegeknél 6,5 százalék alatt van.

4. Mozogj rendszeresen. Érdemes hetente legalább 150 perc mérsékelt vagy 75 perc intenzív testedzést végezni.

5. Táplálkozz egészségesen és változatosan. Egyél mindennap friss gyümölcsöket és zöldségeket.

6. Add le a pluszkilóidat. Az ideális testtömegindex (BMI) 25 alatt van.

7. Ne dohányozz, illetve szokj le a dohányzásról. A dohányzás nemcsak a szívbetegség, de a rák, a tüdőbetegség és rengeteg más probléma alapvető kiváltó oka is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek