Tényleg segít a forró tea és leves a megfázáson?

Megfázáskor mindig jól jön egy tál forró leves vagy egy csésze meleg tea. De vajon a forró italok tényleg segítenek a betegség legyőzésében?

A forró leves már a középkorban ismert megfázás elleni gyógymódnak számított, és máig sem vesztett népszerűségéből. A szakemberek szerint joggal. Bár a kutatások nem teljesen vágnak egybe, többségük azt bizonyítja, hogy a forró italok sikeresen enyhíthetik a betegség tüneteit (például az orrdugulást), és az immunrendszert is erősíthetik – írja a Discover.

Placebo, vagy tényleg működik?

Egy 2008-as kutatásban tudósok forró gyümölcsteát itattak harminc, náthától szenvedő résztvevővel, majd ugyanazt az italt szobahőmérsékleten is el kellett fogyasztaniuk az alanyoknak. Az ital egyik esetben sem tisztította meg különösebben az orrjárataikat, azonban a forró tea elfogyasztása után arról számoltak be, hogy kevésbé köhögnek, tüsszögnek, és nem folyik annyira az orruk. A normál hőmérsékletű ital ellenben nem segített. A szakemberek úgy vélték, egyfajta placebohatásról lehet szó, mintsem valódi gyógyulásról.

Tényleg segít a forró leves?
Tényleg segít a forró leves?Diane Labombarbe / Getty Images Hungary

Egy jóval korábbi, 1978-as tanulmány szerzői viszont úgy találták, a forró italok igazi segítséget nyújtanak. Miután tizenöt résztvevővel itattak hideg, majd meleg vizet, végül forró tyúkhúslevest, az eredmények azt mutatták, utóbbi csökkentette a leghatásosabban az orrjáratok eldugulását. Egy másik kutatás azt bizonyította, a forró leves segítheti a szervezet védelmét szolgáló fehérvérsejtek munkáját. A 2000-es évek elején a Nebraskai Egyetem munkatársai laborkíséretükben többféle leves részecskéit fecskendezték be fehérvérsejtekbe.

Ennek eredményeként a sejtek mozgása lelassult, ez pedig az emberi szervezetben csökkentheti a gyulladásos tüneteket, például a torokgyulladást. A különböző levesfajtákat összehasonlítva a tudósok arra jutottak, hogy valószínűleg az összetevők kombinációjából születik meg a gyulladáscsökkentő hatás. A kísérlet – mint emlékeztettek – természetesen csupán laboratóriumi szinten történt, nem biztos, hogy az emberi szervezetben is hasonló folyamatok játszódnak le, amikor levest eszünk.

A teában található antioxidánsok is segítenek

Egy 2018-as összefoglaló tanulmány a zöld teában található katekin nevű antioxidáns pozitív hatásait bizonyította. A szerzők szerint a zöld tea fogyasztása segíthet megelőzni a megfázást és az influenzát. Sőt, a teával való gargarizálás is megóvhat a betegségtől – a forró vízzel való gargarizálás ellenben nem segít. A szerzők nem tudtak pontos magyarázattal szolgálni, miért is segít a gargarizálás, hiszen a megfázást okozó baktériumok az orron át jutnak a szervezetbe.

A különböző teafajták között azonban alapvető eltérések lehetnek. A zöld, a fehér, a fekete, illetve az oolong teát a camellia sinesis, vagyis a teanövény leveleiből főzik. A gyógynövényteák, mint a kamillatea vagy a rooibos ellenben más alapanyagból készülnek, ezért nem találhatók bennük katekinek. Az ezekhez használt gyógynövényeknek azonban számos más egészségre gyakorolt pozitív hatása ismert, melyek révén kiváló megfázás elleni kúrát jelenthetnek. A tanulmányban összegzett kutatások jelentős része csupán kisszámú minta vizsgálatával született, ezért nem szabad messzemenő következtetéseket levonni belőle. Ettől eltekintve biztosan kijelenthető, hogy megfázás esetén a forró tea és az ízletes húsleves segít a bajban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek