7 dolog, amit tegyél meg este, hogy jól induljon a reggel

Ahhoz, hogy kipihenten ébredj, és elegendő energiával rendelkezz a napi rohanáshoz, nem mindegy, mit csinálsz előző este, lefekvés előtt. Néhány egyszerű tanács segítségével elkerülheted az alváshiányból fakadó problémákat.

Hiába minden erőfeszítésed, hogy erőtől kicsattanva indítsd a reggelt, ha éjszaka nehezen aludtál, és úgy érzed, leragad a szemed. Az alvásproblémák azonban elkerülhetők, ha odafigyelsz. Ehhez nyújt segítséget a Psiloveyou írása.

1. Ürítsd ki az agyad

Sokan azért nem tudnak könnyen elaludni, mert folyamatosan kattog valamin az agyuk: újra átélik magukban a nap fontosabb eseményeit, vagy az éppen felmerülő problémákon rágódnak. Ahhoz, hogy ezt megelőzd, érdemes lefekvés előtt egy kis időt szánnod magadra, és átgondolnod, rendszerezned az aktuális ügyes-bajos dolgaidat. Készíthetsz akár listát is ezekből, vagy megbeszélheted őket a pároddal, családoddal. Egy másik módszer az agyad kikapcsolására, ha lefekvés előtt megnézel egy agylohasztó tévéműsort, ami nem veszi különösebben igénybe az elméd, de jó szórakozást nyújt.

2. Lazíts

Lefekvés előtt érdemes néhány pillanatra megállni, és csendben relaxálni. Dőlj hátra a kanapén, feküdj le a földre, ülj fel az ágyban – találd meg a számodra ideális pozíciót, és egyszerűen engedd el magad. Ezzel megnyugtatod az elméd és a tested.

3. Zuhanyozz le

Egy kellemes, meleg zuhany csodákat művel – a víz csobogása, mozgása és érzete a testen meditatív hatással van az emberre, és valóban ellazít lefekvés előtt.

Na, ezt ne csináld
Na, ezt ne csináldpraetorianphoto / Getty Images Hungary

4. Ne egyél este 8 után

Éjszaka a gyomrodnak is pihennie kell. Ha közvetlenül elalvás előtt még falatozol, túlterheled extra kalóriákkal, és megnehezíted az alvást. Érdemes este 8 és másnap reggel 7 között hanyagolni az evést.

5. Tölts időt a szeretteiddel

A hús-vér emberi társaságnak mindig pozitív hatása van a lélekre, különösen azután, hogy az egész napot rideg irodai környezetben, a monitort bámulva töltötted. Érdemes az esti órákban összebújnod kicsit a pároddal, mesét olvasnod a gyerekeknek, vagy beszélgetned a családtagjaiddal az aktuális dolgokról.

6. Hanyagold a közösségi médiát

A közösségi média korunk igazi alvásgyilkosa. Ha lefekvés előtt még gyorsan felmész a Facebookra, gyakran azon kapod magad, hogy még fél órával később is a posztokat böngészed, és képtelen vagy elszakadni a telefonodtól. Az agyad ilyenkor teljes sebességen dolgozik, és nehezen kapcsol ki. Lefekvés előtt mindenképp hanyagold a számítógépet és a telefont – a Facebook és az Instagram nem rohan sehová, másnap reggel is elég elolvasnod az újdonságokat.

7. Gondolj a jó dolgokra

Ahelyett, hogy a problémákon rágódsz, inkább gondolj bele, mik azok a pozitív dolgok, amelyekért hálás lehetsz az életben. Mi az, amit elértél, és mit szeretnél másnap elérni. A gondok nem illannak el, de felesleges folyton – még lefekvés előtt is – rajtuk agyalni. Inkább arra gondolj, mennyi jó dologban volt és lesz még részed.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek