18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezért van kevesebb szex a menopauza után

A változókort követően a nők kevesebbszer szeretkeznek, mint korábban. Ennek hátterében eddig főként biológiai okokat sejtettek, egy friss kutatás viszont úgy találta, hogy pszichés tényezők legalább akkora szerepet játszanak a dologban.

Ahogy öregszünk, úgy lesz egyre ritkább a szex az életünkben – ez mindkét nemre ugyanúgy jellemző, de különösen igaz a nőkre a menopauza utáni életszakaszban. A tudósok leggyakrabban a szervezetben végbemenő biológiai változásokkal indokolják a jelenséget. Az Észak-Amerikai Menopauza Társaság (NAMS) által nemrég publikált, és a Study Finds által szemlézett tanulmány azonban felhívja a figyelmet arra a számtalan pszichológiai és egyéb tényezőre, amelyek ugyanilyen súllyal indokolhatják a testi intimitás elmaradását a kérdéses életkorban.

A szeretett fél halála és a negatív önértékelés is az okok között van

A kutatók Nagy-Britanniában élő, a változókoron túlesett nők szexuális szokásait vizsgálták – munkájuk során pontosan 4418 érintettől nyertek információt. Mint kiderült, mindössze a megkérdezettek fele él aktív nemi életet, közülük is a túlnyomó többség nem túl gyakran, és kevésbé élvezi, mint korábban.

Miért szexelnek kevesebbet az idősebb nők?
Miért szexelnek kevesebbet az idősebb nők?ImagesbyTrista / Getty Images Hungary

Azoknál, akik egyáltalán nem élnek szexuális életet, a legfőbb indok a partner hiánya, elsősorban megözvegyülés következtében. Azoknál, akik kevesebbet és kevésbé élvezetesen szeretkeznek a korábbinál, sok esetben testi okokra, például szexuális zavarokra (hüvelyszárazságra, fájdalomra), a változókorral járó és egyéb egészségügyi bajokra, a partnernél jelentkező hasonló gondokra, illetve bizonyos gyógyszerek mellékhatásaira vezethető vissza a probléma.

Meglepő módon azonban a legtöbb esetben valamilyen pszichés probléma áll a dolog hátterében: párkapcsolati gondok, elhidegülés, stressz, hangulatingadozások, illetve az érintett nők önértékelési zavarai. A menopauzát követően sokan kevésbé érzik kívánatosnak magukat, testképük romlik és meginog az önbizalmuk.

A megkérdezetteknek mindössze három százaléka értékelte úgy, hogy minden rendben van szexuális téren, de csak hat százalékuk számolt be arról, hogy panaszaival szakemberhez fordult. Dr. Stephanie Faubion, a NAMS orvosi igazgatója közleményben hívta fel a figyelmet annak fontosságára, hogy az érintettek orvosi segítséget kérjenek minden hasonló esetben. Ezeknek a bajoknak a többsége ugyanis – legyen szó fizikai vagy lelki gondokról – viszonylag könnyen orvosolható.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek