Hivatalosan is csökkenti a szívbetegségek kockázatát a nyaralás

Nemcsak a lelkünknek, a kedvünknek, de a testünknek is jót tesz, ha kihasználjuk a szabadságunkat. Mindenki érzi, de több friss kutatás bizonyítékkal is alátámasztja ezt.

Korábban Helsinkiben, most a Syracuse-i Egyetem sokéves vizsgálatai igazolták, hogy a nyaralás hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések csökkentéséhez. Ennek apropóján hívja fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága, hogy utazzunk el, kapcsoljunk ki, mert ezzel óvjuk az egészségünket!

Szükségünk van arra, hogy néha kiszakadjunk a mindennapokból 

Ne gondoljuk, hogy az egészséges életmód kompenzálja a túl kemény munkát és azt, ha nem vesszük ki megérdemelt szabadságunkat – figyelmeztetnek a Helsinki Egyetem kutatói. Középkorú, vezető beosztású férfiakat vontak be a vizsgálatba, akiknél legalább egy kardiovaszkuláris betegség kockázati tényező jelen volt, vagyis dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, emelkedett trigliceridszint, glükózintolerancia vagy túlsúly. A kontrollcsoportban a férfiak a szokásos egészségügyi ellátást kapták, a halálozási nyomon követést pedig 40 évre terjesztették ki, majd megvizsgálták a munka, az alvás és a szabadság mennyiségére vonatkozó, korábban nem vizsgált adatokat.

Kiderült, hogy azok a férfiak, akik évente három hetet vagy annál rövidebb szabadságot vettek ki, 37 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik ennél többet pihentek. Az eredmények arra utalnak, hogy a stressz csökkentése a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának elengedhetetlen része. Az életmódbeli változásokat okosan kell kombinálni a szükség szerinti gyógyszeres kezeléssel a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében.

A Syracuse-i Egyetemen szélesebb körben vizsgálták a nyaralás hatásait. Nemrég publikált eredményeik alapján arra jutottak, hogy azoknak az embereknek, akik a megelőző 12 hónapban gyakrabban nyaraltak, alacsonyabb a metabolikus szindróma és metabolikus tünetek kockázata, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját jelentősen növelik.

Hidd el, az egész családnak jót fog tenni egy kis kikapcsolódás
Hidd el, az egész családnak jót fog tenni egy kis kikapcsolódásHalfpoint / Getty Images Hungary

Eddig is sejtettük, de most tudományos kutatás is igazolta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata a nyaralás hatására csökken. Fontos, hogy az emberek a rendelkezésükre álló szabadságot használják ki. A nyaralás a teljes munkaidőben foglalkoztatottak közel 80 százalékának áll rendelkezésére, de kevesebb mint a fele él ezzel.

A legújabb eredmények is újabb bizonyítékai annak, hogy igenis fontos csökkenteni a stresszt, azaz vegyük ki a szabadságunkat, és ha tehetjük, azt ne a ház körüli teendőkkel vagy ügyintézéssel töltsük. Magyarországon különösen fontos erre felhívni a figyelmet, mivel nálunk ez társadalmi probléma. „Egyrészt különösen veszélyeztetettek vagyunk a szív- és érrendszeri betegségek terén, másrészt hajlamosak vagyunk megfeledkezni a pihenés fontosságáról” – emlékeztet dr. Gellér László professzor, a Magyar Kardiológusok Társaságának Tudományos Bizottságának elnöke.

Sok a munka, a megoldandó feladat, képtelenek vagyunk időt engedni magunknak, szeretteinknek arra, hogy kicsit kiszakadjunk ebből. Pedig kell. Tisztában vagyunk azzal, hogy sokak a vakációt megfizethetetlen szórakozással azonosítják, de nem feltétlenül luxusnyaralásokról van szó, lehet az csak közös pecázás, sátrazás, bármi, ami kiszakít minket a mókuskerékből. Ez pedig garantáltan egészségesebb, tartalmasabb, hosszabb élethez vezet.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek