A fül ingerlése lassíthatja az öregedést

Végeztek egy kutatást, amelynek eredményei szerint javítja az idegrendszer működését és az általános egészségi állapotot is, ha enyhe áramütésekkel ingereljük a fület.

A fülben található bolygóideg stimulálása nemcsak az egészségi állapotunkat, hanem az alvás és a hangulat minőségét is javítja. De a hosszú távú egészségügyi hatások meghatározásához azért további vizsgálatokra is szükség van – derül ki a BBC által szemlézett tanulmányból.

Miért éppen a fülünk?

A fül egyfajta kaput képez a test idegrendszeréhez, ugyanis itt található a bolygóideg egyik ága. A bolygóideg az agyból a test különböző belső szerveihez – például a szívhez és a tüdőhöz – szállít információt, és a vegetatív idegrendszer működésében is fontos szerepe van: ennek köszönhetően szabályozza a légzést, az emésztést, a pulzusszámot és a vérnyomást is.

Ahogy telnek az évek, az idegrendszer egyensúlya lassan felborul: míg az emésztésért és a kiválasztásért, testünk mindennapi működéséért felelős paraszimpatikus rész aktivitása csökken, addig a stresszhelyzetben kialakuló stresszválaszért felelős szimpatikus idegrendszer kezd el dominálni. Így aztán az emberek idős korukban hajlamosabbá válnak olyan betegségekre, mint például a szívproblémák, a magas vérnyomás, a szorongás vagy a depresszió.

És te hallottad már a jó hírt?
És te hallottad már a jó hírt?RgStudio / Getty Images Hungary

Ígéretes eredmények

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy helyreállítható-e az idegrendszer egyensúlya, ha a mindkét részhez kapcsolódó bolygóideget stimulálják. A kísérletben 29 egészséges, 55 éven felüli alany fülét stimulálták naponta 15 percig, két héten keresztül. Voltak, akik semmit nem éreztek, mások csiklandós érzésről számoltak be. Az eredmények szerint a kezelés hatására nőtt a paraszimpatikus, és csökkent a szimpatikus aktivitás. A legnagyobb javulás azoknál jelentkezett, akiknél a kezelés előtt leginkább fel volt borulva az egyensúly.

A kutatók szerint az eljárás jelentősen javíthatja az idős emberek életszínvonalát, de mivel kevés alany vett részt a vizsgálatban, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljenek a módszer hosszú távú előnyei.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek