Mi okozza tulajdonképpen a magas vérnyomást?

Az optimális vérnyomás 120/80 vagy ennél alacsonyabb. Gyakran halljuk, hogy oda kell figyelni rá, de kevesen vagyunk tisztában azzal, hogy pontosan mi alakítja a vérnyomásunkat.

Oké, oda kell figyelnünk, hogy egyik érték se legyen magasabb a fentieknél. De mi minden járul hozzá a vérnyomásunk alakulásához, és hogyan előzhető meg a baj? A kérdést Anthony L. Komaroff, a Harvard Egyetem Orvosi Karának professzora válaszolta meg.

Még akkor is tehetünk ellene, ha a génjeinkbe van kódolva a hajlam 

A szívverésünk olyan nyomást hoz létre, amely lehetővé teszi a vér áramlását a testünk különböző részeibe. Ez hasonlóan működik, mint amikor megnyitjuk a kertben a csapot, és a slagon keresztül folyik a víz. A testben áramló vér nyomásának mértékét három dolog befolyásolja: hogy milyen erősen pumpál a szív, mennyi vér van a szervezetünkben, és milyen szűkek a vérerek. Minél szűkebb ugyanis egy ér, annál magasabb lesz benne a vérnyomás.

• Mi befolyásolja, hogy hogyan pumpálja a szívünk a vért?

A mellékvese számos olyan hormont termel, mint például az adrenalin vagy a noradrenalin, amelyek fokozzák a szív működését. A testmozgás és a félelem is hozzájárulnak ezeknek a hormonoknak a termeléséhez, ez az oka annak, hogy ilyen esetekben gyorsabban ver a szívünk. Azonban a krónikus stressz és szorongás is növeli ezeknek a hormonoknak a mértékét, ez pedig nem jó. Nem is gondolnánk, de már egy stresszes nap folyamán is gyorsabb a szívverésünk, emiatt pedig magasabb a vérnyomásunk.

Otthon is könnyedén ellenőrizhetjük a vérnyomásunkat
Otthon is könnyedén ellenőrizhetjük a vérnyomásunkatPeopleImages / Getty Images Hungary

• Mitől függ, hogy mennyi vérünk van?

A vér nagy része víz, ezért az elfogyasztott folyadék, valamint az izzadás és a vizelés során elvesztett folyadék a vér mennyiségét is befolyásolja. Emellett só is van a vérünkben, ennek mértékét pedig szintén az elfogyasztott ételek által a szervezetünkbe kerülő só szabályozza. Ezért van az, hogy ha valakinek magas a vérnyomása, figyelnie kell arra is, hogy milyen ételeket eszik, hiszen nem jó, ha túl sok sót fogyaszt.

• Min múlik, hogy mennyire szűkek a hajszálerek?

A hajszálerek vékony falán át megy végbe a tápanyagok és az oxigén leadása, a bomlástermékek és a szén-dioxid felvétele. A hajszálerek fala nagyfokú, gyors tágulásra és szűkülésre képes, ezt azonban meggátolhatja a túl sok noradrenalin. Ilyenkor, amikor a hajszálerek fala nem képes tágulni, az adott területen magas vérnyomás jön létre.

Mint a legtöbb betegség esetében, a magas vérnyomás kialakulása is a génjeinken és az életmódunkon múlik. Utóbbiért pedig rengeteget tehetünk, hogy elkerüljük a bajt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek