18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezért szexelünk többet nyáron

Hogy mennyire kívánjuk a szexet, mekkora eséllyel megyünk bele egy-egy szexuális kalandba, sok mindentől függ. Van-e partnerünk, keresünk-e épp, mekkora az önbizalmunk, mennyire vagyunk jól fizikálisan, milyen ingerek érnek bennünket – sőt még az is számít, milyen évszakban vagyunk éppen. A jelek szerint a nyár nemcsak nyaraló-, de szexszezon is.

Nem csak nekünk tűnik fel, hogy ilyenkor mintha kívánósabbak és kívánatosabbak is lennénk... A témával foglalkozó szakemberek is utánamentek a dolognak, és többek között azt is megállapították, hogy a legszexibb évszakon belül is van intenzívebb szakasz: eszerint a legtöbb szex nyár elejére jut. Justin Lehmiller szexterapeuta gyűjtötte össze, mire alapozzák a tudósok az állításaikat, és mivel magyarázzák az ilyentájt ugrásszerűen megnövekedő szexkedvet.

Mi történik ilyenkor?

  • Kutatások igazolják, hogy az emberek többségének nyáron van több szexuális élménye, és szintén erre az időszakra esik a legtöbb első együttlét is: a tinik jelentős része épp nyáron esik át a tűzkeresztségen. Veled is így volt?
  • A szexre, prostitúcióra és pornóra utaló Google-keresések szintén nagyon megugranak nyáron, és nem azért, mert egyébként is több időt töltünk netes szörföléssel, mint máskor. Az ugrásszerű emelkedés egészen szexspecifikus.
  • Megnövekednek az óvszereladások és a szexuális úton terjedő betegségek gyakorisága is. Nem, vagy nem jól használjuk a sok felvásárolt óvszert? Vagy ilyenkor nemcsak a megfontoltak, hanem a felelőtlenebbek is gyakrabban bújnak ágyba valakivel?

Hogy ez miért van így, annak több oka van. Lássuk, mik ezek!

Biológia

Biológiai megközelítésben az ok a sok napsütéses órában keresendő. Nyaranta egyszerűen jobb a kedvünk (hol van már a téli bú?), mégpedig azért, mert a napsütés hatására fokozódik a szerotonintermelésünk. Ez a neurotranszmitter pedig kulcsszerepet játszik hangulatunk szabályozásában: extra jókedvűvé tesz bennünket. 

Hahó, levetkőztem!
Hahó, levetkőztem!intst / Getty Images Hungary

Azon meg már nincs mit csodálkozni, hogy széles jókedvünkben otthon és házon kívül is keressük az alkalmat arra, hogy ismerkedjünk, szórakozzunk, és akár szexuális kapcsolatokat is kialakítsunk. Ráadásul ha jó a kedvünk, jobb társaság is válik belőlünk: szórakoztatóbbak és vonzóbbak vagyunk, aminek szintén lehet nagyobb hódítási siker és több szex az eredménye.

Pszichológia

A lélektan szakértőinek is van magyarázatuk a magasabb libidónkra: ők arousalszintünkkel hozzák kapcsolatba a dolgot. Nyaranta a legtöbben sokkal több szórakoztató, izgalmas dolgot csinálunk, mint az év többi részében: kalandtúrázunk, utazunk, vidámparkba megyünk, sokat sportolunk a szabadban. Ilyen gondtalanok szoktunk lenni.

Kutatások azt mutatják, hogy amikor mindezt valakinek a társaságában tesszük, hajlamosak vagyunk a megemelkedett izgalmi szintet annak a személynek tulajdonítani, és azt hinni, hogy a heves szívdobogás és izgatottság valahogyan összefügg csinos útitársunkkal vagy a gyúrópályán mellettünk húzódzkodó ismeretlennel. Bár a kettő valóban összefügg, a bennünk zajló pszichológiai folyamatok hatására ilyenkor hajlamosabbak vagyunk messzemenő következtetéseket levonni, akár le is szólítani az illetőt. Onnan meg már csak néhány lépés a szex.

Társas környezet

Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy nyáron jelentősen több a vizuális inger, ami felkeltheti a vágyat, mint hidegebb időszakokban. Az, hogy a strandon órákat töltünk alulöltözött vadidegenek társaságában, elég egyértelmű vágyfokozó lehet. Most ha például te kimennél erre a strandra, jótállnál magadért?

De igazából még csak a vízpartra sem muszáj kimenni. A városban sétálva is mintha mindenfelé vonzóbbnál vonzóbb férfiak és nők mászkálnának sortban és trikóban, ez pedig akkor is vágyfokozó, ha konkrétan nem őket, hanem a partneredet döntöd is az ágynak. Ráadásul nyáron jobban is figyelsz az ilyesmire. Nyaralsz, kevesebb a stressz, kevesebb a munka és a tanulás, és máris több időd van gondtalanul legeltetni a szemedet.

Azért arra figyelj, hogy kéretlenül ne közelíts meg senkit. Az, hogy ezekben a hetekben férfiak és nők is nyitottabbak lehetnek, még nem jelenti azt, hogy a kölcsönös beleegyezés szabályait csak úgy figyelmen kívül hagyhatod. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek