5 jel, amiből kiderül, ha depressziós a macskád

Régóta tudjuk, hogy nem az ember az egyetlen faj, amely képes depresszióba esni. Képzeld, a macskák körében is előfordul, hogy depressziótól szenvednek.

A kedvenc kis bundásod nagyon intelligens és érzékeny, éppen ezért depresszióját sokféle dolog okozhatja. A Meowingtons oldalának hála, most kiderül, hogy milyen tünetekre érdemes figyelni, és mire van szükség ahhoz, hogy újra vidáman doromboljon a cicád.

Letargia

Oké, a macskák lusták, tényleg rengeteget képesek aludni. És bár normális, ha a kedvenced napi 17 órát alvással tölt, egy mentálisan és fizikailag egészséges cica játékkal és mozgással szakítja meg ezt az időt. Egy boldog macska játszik, felfedez, vadászik! Érdemes odafigyelni, mert depresszióról árulkodhat, ha a cicád alvási szokásai hirtelen megváltoznak, például sokkal többet alszik, lustább az ébren töltött időben, már nem játszik úgy, mint korábban.

Túl sok vagy túl kevés tisztálkodás

A macskák általában nagyon érzékenyek saját maguk tisztaságára. Ha azon kapod a cicád, hogy kevesebb figyelmet fordít a bundája ápolására, esetleg csomós, fénytelen, száraz lesz a szőre, könnyen lehet, hogy depresszióban szenved. Ebben az esetben magadra kell vállalnod a feladatot, hogy megőrizd kedvenced bundájának egészségét. Érdemes kikísérletezni, hogy melyik az a kefe, amelyikkel szívesen fogadja a gondoskodásod.

Hát ki akarná így látni kedvencét?
Hát ki akarná így látni kedvencét?vasiliki / Getty Images Hungary

Macskazene

Vannak cicák, akik depressziójukat több, hangosabb és szomorúbb nyávogással fejezik ki. Ha azon kapod a macskád, hogy többet, de egyértelműen bánatosabban nyávog, valószínű, hogy nem a legboldogabb napjait éli.

Étvágytalanság

A tapasztalt gazdik tudják, hogy milyen izgatottak tudnak lenni a kis szőrös kedvenceik, ha meghallják az alutasak zörgését. A depressziós macskák azonban sokkal kevesebb érdeklődést mutatnak a finom falatok iránt, persze az is könnyen lehet, hogy az étvágytalanság mögött más betegség áll. Ilyen esetben tehát érdemes orvoshoz fordulni.

Bújócska

A macskák többsége rendelkezik egyfajta veleszületett szenzorral, aminek segítségével könnyedén érzékelik a potenciális veszélyt. Ezért van az, hogy ha átugrik hozzád valamelyik haverod, pillanatok alatt a kanapé alatt találod a kis kedvencedet. Problémáról árulkodhat azonban, ha a cicád olyankor is elrejtőzik, amikor a dolgok a szokott módon történnek, sőt az etetés idejére sem bújik elő. Érdemes átgondolni, hogy van-e az állat környezetében bármi, ami stresszforrást jelenthet számára.

Így segíthetsz

Azért ne aggódj, ha a cicád depressziós, van megoldás! Azok a macskák válnak könnyen depresszióssá, akikkel keveset foglalkoznak, ezért törekedj arra, hogy naponta legalább 15 percet játsszatok! Kísérletezzetek bátran, hogy kiderüljön, milyen típusú játékok okozzák neki a legnagyobb örömet. Ideális esetben persze az ember igyekszik olyan játékot találni, amelyik mindkét fél számára élvezetes.

Egy depressziós macskának több törődésre és gondoskodásra van szüksége, ezért igyekezz minél több időt tölteni vele.

Oszd meg másokkal is!
Mustra